Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета

Вече официално: Българката ще отговаря и за човешките ресурси
Обновена: 10 сеп 2014 14:23 | 10 сеп 2014 13:12, Красимир Ангелов
128
Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия.

Това стана ясно, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви състава и разпределението на отговорностите в новата комисия.

Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета
Снимка: ЕК

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс от Холандия, който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката, Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията,  Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог, Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Новоизбраният председател на Европейската комисия определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво ни грее поста на американската чиновничка дето е там да отстоява интересите на сащтака е с всички кадри на световната банка - те и затова си ги създаватсамо *** българин може да си помисли че я еня за българитеама те май са болшинство
84
6
 
6
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 9 години
Нашата кървавочервена Партия ни е закърмила в СИЛНА ПРИВЪРЗАНОСТ към властта и рублата и в СМЪРТНА ОМРАЗА към целия остнал свят !
83
2
 
13
 
! Отговори
йух преди 9 години
Предателствато на родината се възнаграждава в EU-то.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая оправи прираста на България, сега пък щяла да го поеме....бюджета де
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Па то Сталинка си наследствена комуниска, каквито са и ръководните кадри, и в ГЕРБ
80
4
 
7
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 9 години
Нашата кървавочервена Партия ни е закърмила в ПРИВЪРЗАНОСТ към властта и рублата и в ОМРАЗА към целия останал свят !
79
9
 
16
 
! Отговори
пепе преди 9 години
Браво на Кристалина! ! ! Каквото и да пишат тъпите (платените) червени ***, това е голям успех за ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ! Дерзайте, другари, слава богу нормалният свят има адекватна реакция, въпреки всичките ви опити да откъснете Родината си от Европа.П.С. Винаги съм се чудил аджеба защо червенотиквеничковчетата и децата им емигрират или разхождат в Цивилизована Европа, а не към Русия и защо не карат руски коли? - грозно лицемерие е това...
78
5
 
12
 
! Отговори
TankoBG_ преди 9 години
Станишев пак е наказан в ъгъла.А, бе кога е следващият конгрес на ПЕС, където ще го сменят?
77
8
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Имам един познат арменец, много интелигентен и начетен човек, Та той казва така:"Когато един българин е сам сред чужденци той е над световното ниво, когато са двама е на световно, трима на европейски, четирима на балканско, когато са повече си е ..." сещайте се какво. И е така, защото сред българите ако някой започне да се издига, 10 други ще го задърпат надолу от чиста завист и простотия.Вместо да се гордеете,че една българка е поучила световно признание се чудите как да я оплюете, андрешковци недни !
76
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Поздрав за Кристалина Георгиева! Този избор е успех за България!
75
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ УСИЛИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НИ *** ....
74
20
 
15
 
! Отговори
666 преди 9 години
УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ! УСПЕХ ЗА ГЕРБ! ПРИЗНАНИЕ ОТ ЕВРОПА ЗА ВСИЧКО КОЕТО НАПРАВИ КРИСТАЛИНА КАТО КОМИСАР!
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО тук пишат само КУТЕВЧЕТА ,добре!АКО ТОВА СЕ ПИШЕ ОТ ОБИКНОВЕН,нормален човек,ако едно мнение е на един човек -И ДА СМЕ ЖИВИ и ДА СМЕ УМРЕЛИ света няма да загуби!НИЕ СМЕ ИЗГУБЕНИ!ИМА ЛИ УЧЕН КОЙТО ДА ИЗМИСЛИ как може да произвежда ел.енергия ОТ НАШАТА ЗЛОБА И ГЛУПОСТ?
72
8
 
9
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
И тая, и полякът Доналд (дък) Туск и прибалтийците са назначение на САЩ и едва ли ще работят за благото на ЕС, да не говорим за държавиците си...
71
2
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
73, така е, ЕК е наднационален орган и комисарите не работят официално за своите държави. В същото време обаче е съвсем нормално, съответните комисари, които са номинирани от своите държави да лобират за тях. И го правят.Иначе какъв и смисъла всяка държава да има по един комисар в ЕК - защо комисарите не се набират без да се гледа тяхната националност (таак и така не работят за държавите си)? И защо тогава медиите ни занимават седмици с това какъв пост щял да се падне на Кристалина.
70
11
 
13
 
! Отговори
конспирацийка преди 9 години
Честито! ЦРУ и Световната банка си имат свой човек в ЕК, който ще контролира парите. И в чия полза? Ще разберем тепърва! Viva Stalinka...
69
12
 
13
 
! Отговори
ЕВРОКОМИСИРКА Р.ЖЕЛ. преди 9 години
МНОГО ЗДРАВЕ НА БЪЛГАРСКАТА "ЕВРОКОМИСИРКА" ОТ ВАЛТЕР ХАЛЩАЙН - ХАЙЛ/ДА ЖИВЕЙ/. ТИПИЧНА ЮДЕЙСКО - ХАМЕРИКАНСКА РАЗМАЗНЯ.
68
25
 
22
 
! Отговори
Майчице преди 9 години
Добре, бе, *** нещастни, как може да сте толкова глупави? Какви са тия приказки "нищо не е направила за България", "предателка" и тем подобни простотии?! ДА ПРЕСТАВЛЯВА И ПОДПОМАГА БЪЛГАРИЯ НЕ Й Е РАБОТАТА! Толкова ли не зацепихте, че ЕК е НЕЗАВИСИМА СТРУКТУРА - комисарите в нея НЕ работят за страните си! Тя не е външен министър на БГ! Може ли с такава злоба да плюете човек, който си върши идеално работата, само защото не е ползвала връзките си, за да дава пари на България, което е КОРУПЦИЯ!
67
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България на теория е получила десетина милиарда евра. Я попитайте някой ваш близък, роднина, съсед, баджанак, баба, дядо - дали е видял и едно евро от "океана" европомощи? Не!Тези пари за за продажната върхушка, за да смуче кръвта на тъпия балканец.Оле, неразумни българино юроде и болшая глупявина! Поради що робуваш на еврогейската мафия?
66
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КриСталинка е американска агентура - основната и цел е да снася информация и мъти вода на Русия. България отдавна за нея е нищо.