Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета

Вече официално: Българката ще отговаря и за човешките ресурси
Обновена: 10 сеп 2014 14:23 | 10 сеп 2014 13:12, Красимир Ангелов
128
Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия.

Това стана ясно, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви състава и разпределението на отговорностите в новата комисия.

Кристалина Георгиева става зам.-шеф на ЕК, поема бюджета
Снимка: ЕК

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс от Холандия, който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката, Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията,  Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог, Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Новоизбраният председател на Европейската комисия определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.