Новата ЕК - разпределена между личности, не между страни

Франция, Великобритания и Германия си поделят най-важните икономически постове
Обновена: 10 сеп 2014 15:18 | 10 сеп 2014 15:18,
39
Новата ЕК - разпределена между личности, не между страни
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи днес състава на своя екип, който ще трябва да възстанови растежа и да се бори с безработицата в ЕС. На тази цел са посветени няколко важни поста, сред които ключовият портфейл по икономическата и валутната политика, даден на французина Пиер Московиси, съобщи Франс прес.

Още по темата
"Европейската комисия, която ви представям днес, е политическа, динамична и ефикасна комисия, готова да даде нов тласък на Европа. Разпределих портфейлите между личности, а не между страни. Изкарвам 27 играчи на терена. Всеки от тях ще изпълнява конкретна роля. Това е печелившият ми състав", заяви Юнкер на пресконференция.

Юнкер призна заслугите на своя предшественик Жозе Мануел Барозу, който трябваше да интегрира 13 държави членки и да се справя с дълговата криза.

Новият председател на ЕК поиска да се отличи с реформи в европейската изпълнителна власт, посочва АФП. За тази цел той създаде седем заместник-председателски поста, които да направляват приоритетите на Европейския съюз. Един от тях е първият заместник-председател, "дясна ръка" и "помощник" в лицето на холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря за "подобряването на нормативната рамка" - нов жест към Лондон.

В състава на ЕК ще има 9 жени от 28 членове, както и в предходната Еврокомисия. "Не е действителен напредък, но не е и крачка назад", коментира Юнкер. От седемте поста на заместник-председатели три ще бъдат заемани от жени. Както Dnes.bg вече писа, една от тях е българката Кристалина Георгиева, която ще бъде и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия.

Екипът на Юнкер трябва да получи зелена светлина от Европейския парламент, който ще изслуша един по един всички кандидати за членове на ЕК, а след това ще се произнесе анблок за новия състав. Мандатът на новата ЕК ще започне на 1 ноември.

Като отражение на политическата ситуация в 28-те страни членки в Еврокомисията ще има 15 представители на десницата и център-дясно, осем социалисти и петима либерали.

Трите големи сили си поделят най-важните икономическо постове в новата Европейска комисия - Франция с Пиер Московиси, който ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, Великобритания с Джонатан Хил, който пък ще отговаря за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари, и Германия с Гюнтер Йотингер, избран да бъде еврокомисар по дигиталната икономика.

Бившият финландски премиер Юрки Катайнен ще бъде натоварен със заетостта и растежа, а латвиецът Валдис Домбровскис, привърженик на строгите бюджетни ограничения, ще координира политиката за еврото и социалния диалог. "Той ще си сътрудничи тясно с Московиси", подчерта Юнкер на пресконференция. Юнкер въведе и друг нов елемент, създавайки поста "помощник" на председателя на ЕК, или неговата дясна ръка, в лицето на холандеца Франс Тимерманс.

"Това е печеливш екип", подчерта Юнкер, представяйки разпределението на портфейлите.

Сред другите ключови портфейли е испанецът Мигел Ариас Канете, който ще отговаря за климата и енергията, шведката Сесилия Малмстрьом, на която е поверена търговията, а датчанката Маргрете Вестагер ще поеме конкуренцията.

Тази комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент на пленарната му сесия през октомври преди да влезе във функции на 1 ноември, задействайки досегашния екип на Жозе Мануел Барозу.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: съставЖан-Клод Юнкерек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
37
 
! Отговори
нищо ново преди 9 години
Франция, Великобритания си запазват най-важните постовекога не е било така?!
13
4
 
38
 
! Отговори
до ПЕПЕ преди 9 години
Блюдолизците цял ден го повтарят това като свещена мантра "голям успех за България" Я сподели какво в частност ще се подобри за България, целият съм в слух.
12
11
 
37
 
! Отговори
ПЕПЕ преди 9 години
Браво на Кристалина! ! ! Каквото и да пишат тъпите (платените) червени ***, това е голям успех за ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ! Дерзайте, другари, слава богу нормалният свят има адекватна реакция, въпреки всичките ви опити да откъснете Родината си от Европа. П.С. Винаги съм се чудил аджеба защо червенотиквеничковчетата и децата им емигрират или разхождат в Цивилизована Европа, а не към Русия и защо не карат руски коли? - грозно лицемерие е това...
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много злоба и завист сред българите .......
10
1
 
37
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Иначе България е "равнопоставен" член на ЕС:))
9
10
 
49
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Раздутият чиновнически апарат на ЕК ще има 20 еврокомисари, 1 председател и 7 зам.председатели !!!При 28 държави членки на ЕС, това прави за всяка държава по един пост.Така че не представяйте назначението на Кристалина Георгиева като някакъв нечуван успех за България.По-скоро изниква въпросът КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ НА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ !Като се има предвид, че зад тях стоят още една армия от по-дребни чиновници.Изобщо нечувана бюрокрация тресе ЕС !
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Новата ЕК - разпределена между личности, не между страниФранция, Великобритания и Германия си поделят най-важните икономически постове"Още с подзаглавието лъсна лъжата в заглавието, оттам нататък не намирам смисъл да чета.
7
5
 
39
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Юнкер изглежда малко по-здраво стъпил на земята и реалист от Барозо, няма да му е лесно точно в момента, дано да се бори за Европейски съюз, в който се уважават националните държави и интересите им, не се сервилничи на САЩ, а се стимулират положителните инициативи, сътрудничеството в различни области, общият пазар - това е шансът на ЕС да продължи да съществува и да работи в полза на европейците.
6
2
 
38
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ДУМАТА ИЗДЕЙСТВА. В ЕВРОПА СЕ ОДОБРЯВАТ И ЗАЩИТАВАТ ПРОЕКТИ-ТОГАВА СЕ ОТПУСКАТ ПАРИ. ЗА СВЕДЕНИЕ МИЗИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРЕДОСТАВИЛА ИСКАНЕ ЗА ПОМОЩ ОТ ЕВРОПА.
5
9
 
49
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до 5И какво толкова положително за България ще произлезе от назначението на Кристалина Георгиева ?Какво направи тя за България докато беше еврокомисар по бедствията ?В България се случи поредица от бедствия, а редица градове и села имаха нужда от помощ.Издейства ли Красталина Георгиева такава ?Не !Такава ще ни е "ползата" и от сегашния и пост ! ...Въобще народът прогледна и все по-малко врява в приказките ви за светло европейско бъдеще.
4
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВО ЛИ ЩЕ ОБЯСНЯВА ТАЗИ ВЕЧЕР СТАНИШЕВ НА МОНИЧКА.ДАДОХА НЕ МАЛКО ПАРИ ЗА ДА ОЧЕРНЯТ КРИСТАЛИНА. В ЕВРОПА ОБАЧЕ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ СА ДРУГИ!
3
10
 
45
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Ти на мене-аз на тебе!Мой човек-твой човек!Далаверимпекс!Еврогейска работа!
2
15
 
53
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ако всичките ви "личности" са като Кристалина Георгиева, не е чудно защо този Европейски съюз загива.
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!