Новата ЕК - разпределена между личности, не между страни

Франция, Великобритания и Германия си поделят най-важните икономически постове
Обновена: 10 сеп 2014 15:18 | 10 сеп 2014 15:18,
39
Новата ЕК - разпределена между личности, не между страни
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи днес състава на своя екип, който ще трябва да възстанови растежа и да се бори с безработицата в ЕС. На тази цел са посветени няколко важни поста, сред които ключовият портфейл по икономическата и валутната политика, даден на французина Пиер Московиси, съобщи Франс прес.

Още по темата
"Европейската комисия, която ви представям днес, е политическа, динамична и ефикасна комисия, готова да даде нов тласък на Европа. Разпределих портфейлите между личности, а не между страни. Изкарвам 27 играчи на терена. Всеки от тях ще изпълнява конкретна роля. Това е печелившият ми състав", заяви Юнкер на пресконференция.

Юнкер призна заслугите на своя предшественик Жозе Мануел Барозу, който трябваше да интегрира 13 държави членки и да се справя с дълговата криза.

Новият председател на ЕК поиска да се отличи с реформи в европейската изпълнителна власт, посочва АФП. За тази цел той създаде седем заместник-председателски поста, които да направляват приоритетите на Европейския съюз. Един от тях е първият заместник-председател, "дясна ръка" и "помощник" в лицето на холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря за "подобряването на нормативната рамка" - нов жест към Лондон.

В състава на ЕК ще има 9 жени от 28 членове, както и в предходната Еврокомисия. "Не е действителен напредък, но не е и крачка назад", коментира Юнкер. От седемте поста на заместник-председатели три ще бъдат заемани от жени. Както Dnes.bg вече писа, една от тях е българката Кристалина Георгиева, която ще бъде и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия.

Екипът на Юнкер трябва да получи зелена светлина от Европейския парламент, който ще изслуша един по един всички кандидати за членове на ЕК, а след това ще се произнесе анблок за новия състав. Мандатът на новата ЕК ще започне на 1 ноември.

Като отражение на политическата ситуация в 28-те страни членки в Еврокомисията ще има 15 представители на десницата и център-дясно, осем социалисти и петима либерали.

Трите големи сили си поделят най-важните икономическо постове в новата Европейска комисия - Франция с Пиер Московиси, който ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, Великобритания с Джонатан Хил, който пък ще отговаря за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари, и Германия с Гюнтер Йотингер, избран да бъде еврокомисар по дигиталната икономика.

Бившият финландски премиер Юрки Катайнен ще бъде натоварен със заетостта и растежа, а латвиецът Валдис Домбровскис, привърженик на строгите бюджетни ограничения, ще координира политиката за еврото и социалния диалог. "Той ще си сътрудничи тясно с Московиси", подчерта Юнкер на пресконференция. Юнкер въведе и друг нов елемент, създавайки поста "помощник" на председателя на ЕК, или неговата дясна ръка, в лицето на холандеца Франс Тимерманс.

"Това е печеливш екип", подчерта Юнкер, представяйки разпределението на портфейлите.

Сред другите ключови портфейли е испанецът Мигел Ариас Канете, който ще отговаря за климата и енергията, шведката Сесилия Малмстрьом, на която е поверена търговията, а датчанката Маргрете Вестагер ще поеме конкуренцията.

Тази комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент на пленарната му сесия през октомври преди да влезе във функции на 1 ноември, задействайки досегашния екип на Жозе Мануел Барозу.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: съставЖан-Клод Юнкерек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ега си в личностите , главните са от ( Германив, Франция , Англия )тези държави нямат ограничения къде да влагат парите . За това имат промишлено развитие - другите са на подчинение от тези 3-те държави !
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България всички чакаме как Георгиева ще реши проблема с КТБ без да се пипа държавния бюджет за частни банки, дългове и кредитни милионери. Засега ЕС разреши само 3,5 милиарда лева от бюджета за КТБ, но никой не казва откъде ще дойдат парите - ще се режат заплати, пенсии и т.н. за да се платят дълговете на КТБ. Георгиева също нищо не казва, а отговаря за бюджета.Прочети още на: dnes.bg/eu/2014/09/10/kristalina-georgieva-stava-zam-shef-na-ek-poema-biudjeta.238445
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей обаче някои от вас не могат да приемат истината и продължават да представят поста като грандиозен успех. Ако беше получила ресорите на Великобритания, Германия или Франция- ТОВА ЩЕШЕ ДА Е ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ. След като по право всяка държава трябва да получи пост в комисията е необходимо кандидатът й единствено да е над нивото на Румяна Желева. Нали помните, че след грандиозната й издънка резервния вариант беше Георгиева. Ами тя преди 5 години си "взе изпита", въпроса беше къде ще я сложат сега.
31
0
 
32
 
! Отговори
а? преди 9 години
Аз пък мисля, че е честно не да гониш сънародниците си от родината и земята им, а да се проведе конституционно запитване към народа, дали нежелаят ЕС да се махна от техната родина, след като толкова много хора протестират срещу него и политките му !!!
30
4
 
33
 
! Отговори
st преди 9 години
Който не му харесва в ЕС може да напусне по всяко време на денонощието,през аерогара със влак,автомобил колело или пеш както намери за добре никого не задържа ЕС или която и да е страна членка на ЕС.
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ахахахаха ще възстановявал растежа :DКато ги изхвърлят от пазари за милиарди ли, щото говорят за нови санкции :DПък малцинствените *** в Европа си искат помощите и растат на брой.А съвременните европейчета не могат да разделят на 2 магарета сено, то и затова безработицата гони критичните 30% сред младите.
28
5
 
34
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Еххх, Колко бедни душици има под мен и бедни финансово разбира се. Гласоподаватели на БСП и радетели на Българо-съветската дружба. Мързеливи и вечно чакащи държавата да даде някой лев за да ги нахрани, тъй като не могат сами да измислят нищо. Политиката им е вечна тема докато пият ракията в местната кръчма. Искат държавата да вдига заплати и пенсии, и ако може цените да си стоят едни и същи. Ехх беден народ и бедни душици, жал ми е за вас. Защо направо не ни отървете от присъствието си и заминет
27
2
 
34
 
! Отговори
Езоп преди 9 години
''разпределена между личности, не между страни''- Какво по дискредитиращо, по-недемократично, по-задкулисно, по-антинационално, по-лицемерно от това ???
26
2
 
36
 
! Отговори
Бочковизд преди 9 години
Ама Баце каза, че Кристалинка била с най- важния ресор. Нашту мумичи е най- главнио е ЕС. Баце каза така!!!
25
3
 
35
 
! Отговори
пепе преди 9 години
ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК - червени прости тикви
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То по правилник 28-те членки излъчват председател и всяка държава получава пост в еврокомисията, наистина е "голям успех" да получиш място, което ти е гарантирано защото си член на съюза... аххахахЕдинствения вариант да не получиш пост е всичките ти кандидати да се казват Румяна Желева
23
2
 
36
 
! Отговори
до ПЕПЕ преди 9 години
След като така или иначе всяка членка на ЕС получава някакъв пост в ЕК, къде е "големият успех" бе? При положение, че при всички случаи все щяха да наместят Сталинка някъде, както и стана, не виждам в какво се състои успеха.
22
4
 
37
 
! Отговори
циника преди 9 години
Не разбирам какъв "успех за България" е назначаването на Кристалина за еврокомисар, след като по правилник всяка държава член на ЕС има право на по един комисар?!Някоя от празните тикви - фенки на гербаджийската глутница да го обясни, моля!
21
2
 
37
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 9 години
Нашата кървавочервена Партия ни е закърмила в ЛЮБОВ към властта и парите и в ОМРАЗА към целия заобикалящ ни свят !
20
5
 
36
 
! Отговори
Отива си преди 9 години
Тези хора на снимките биха били по подходящи за кварталния ни Пенсионерски клуб, отколкото за разни ЕК. И тук не става въпрос за злоба и завист, а за прагматизъм. В днешният динамичен и прогресивен свят трябват дейни и квалифицирани хора...
19
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е нелигитимен член на ЕС и на Нато, защото бяхме приети без референдум, което нарушава конституцията на страната ни и Лисабонския договор за присъединяване, неоспорим факт. Никой не е питал мен, нито българския народ иска ли да бъде член на ЕС и Нато, никой, а това е незаконно по българското и европейското право, ФАКТ. Този въпрос трябва да бъде решен с референдум веднага още от следващото правителство, защото това може да доведе до гражданска война.....
18
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо съкращения, пак новите стари калинки.
17
3
 
37
 
! Отговори
Стар преди 9 години
ПЕПЕ, браво на камунистите като Боко, Плевнелиев и ГЕРБ-рите. Дадоха добри пари на Юнкер за да си уредят собствен контрол над ОЛАФ с комунистката Сталина Георгиева и сега могат да си крадат на воля. Особено като има такъв глупав народ да гласува за тях. Браво ***!
16
6
 
39
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Няма значение дали ще е Сталинка Георгиева или някакъв друг западен дупедавец. ЕС ще продължава да води политика на геноцид спрямо България. Ще продължава да ограбва народа и да прави и без това лошия живот на хората още по-жалък и по-беден!!!СМЪРТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ (ЕВРЕЙСКИЯ) СЪЮЗ!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!АТАКА ПОБЕДА
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият сезон от ЦИРКА НАРЕЧЕН ЕС започва, но той ще е последния сезон, неизбежно.