ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"

Брюксел обаче припомни, че разполага с наказателни процедури
17 сеп 2014 15:20, Елка Василева
105
ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток", но не разполага със своя полиция на място нито там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, предаде БТА.

„България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради "Южен поток", според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки“, припомни Холцнер.

Още по темата

ЕК поиска да бъде потвърдено дали правилата са били спазени. „По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава“, допълни Холцнер.

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни тя.

По нейните думи, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. „Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап – когато тръбопроводът заработи“, отбеляза говорителят.

Холцнер заяви още, че независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, независимо дали става дума само за част от тръбопровод.

Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, посочи тя.

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави. Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
Германия преди 9 години
има много черни патлажани и им *** морковите
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43. Ти толкова ли пр'зз, бе.Та обясняваш още за тези 16 милиарда ( за южен поток!Колко пъти ти казвам. , че само няколко съвременни бойни самолета струват толкова , да се биеш за интересите на някой си !
41
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската наглост е безгранична, а българските им лакеи - корумпирани нещастници! Колкото до сърбите, те са по-умни от всички, и каквото и да правят, никога няма да се наведат на Русия. По време на комунизма, ако си спомняте, те свободно пътуваха и работеха в Европа, а ние драпахме за разрешение от ДС да пътуваме дори до Сърбия.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им пропуснем през българия и сърбия малко ислямисти към европа не че при тях са малко да гледаме шоу
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България си има отдавна един "Паток" чийто газ плаща най-скъпо . Ако иска втори "Паток" да излезе от ЕС и тогава ще може да си го плаща в рубли или в натура.
38
1
 
3
 
! Отговори
SS войски ! преди 9 години
Да бе , Германия няма още Есесовски Войски из Европа !
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още, ЮП се предвижда за пренос на 64млрд , а за сега, нуждите на всички захранвани държави са 17.5млрд!Така, че от такси щеизплащаме кредита , не за 25 години, а вероятно за 60!
36
3
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
95% от кои вас? От лудите ли?
35
7
 
16
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 9 години
Видяхте ли ЛИЦЕМЕРИЕТО и ФАЛШВАТА ДЕМОКРАЦИЯ на Еврогейския Съюз.Ще видите и още: Безмитната "свободна" Търговия със САЩ, Шистовия газ, ГМО...Преди 25 години и аз вярвах в "Евроантантически ценности", но вече съм твърдо убеден, че ЕСе ВАСАЛ на САЩ.
34
4
 
0
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
kogato eu zapo4ne de ni tretira kato evropeiski grajdani togava i Balgaria shte po4ne da se saobraziava sas eu,kogato sprat da ni tretirat kato 2 klassa hora togava she im obarnem vnimanie dotogava samo uglishki i da hodiat na mainata si,pozdravlenia na horata koito prodaljavat vapreki vsi4ko da stroiat Iujen potok te zashtitavat Balgarskite interesi.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток" "Няма какво да се притеснявате ЕК. Нямате полиция в България - така е и така ще си остане. И ние България нямаме полиция около Северен Поток, ама както виждате не сме тръгнали да ореваваме целият свят за това. Полиция в България им се прищяло на европейците.
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно ще излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това ще бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Трите и полвина милиарда и лихвите за тях, по договорката щели да бъдат взети от транзитните такси, които трябва да ни плащат.НО транзитните такси, които се предвиждат са три пъти по-ниски от тези, които плащат на Украйна и едва ли ще успеем да изплатим кредита, преди да се изчерпи източникът, или използването на газ в такива количества!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен Пото им бърка в г'а на Германчетата , които контролират ГАЗТА в Европа - и стигнаха до Границата на Украйна / Русия , да точат директно !!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток", но не разполага със своя полиция на място нито там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата."Колко примитивно, те не действали с полиция, а с извиване на ръце, заплахи и принуди.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До алБаба ти и дедо ти може да са за Руснаците но не и аз и децата ми.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гас-пром :Ние имаме милиция в изобилие, можем да изпратим в помощ на нашата пета колона.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А........! българия била европа когато отидем за социял и работа казвате че ако имаме пари имаме пари можем да останем ако ли не да си отиваме отидете си вие от българия и аз ще си ида в бг запитах шефа на джоп центъра и тои черен разбирасе защо черните имигранти имат човешки права а ние нямаме тои каза вие сте болни какво да правиш европеиски ценности
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е тръгнало България не може да построи и един завод без тяхно разрешение,Нали знаете - колкото по се снишавате , толкова по ви мачкаме !
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9Московска Рус с нейния "Домострой" (сборник от XVI в. с правила и наставления за живота в средновековна Русия - бел.ред.), ксенофобия, техническа изостаналост и, впрочем, поголовна хомосексуалност, шокирала западните наблюдатели, би заела на геополитическата карта на света примерно същото положение като това на древна и изостанала Персия.