ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"

Брюксел обаче припомни, че разполага с наказателни процедури
17 сеп 2014 15:20, Елка Василева
105
ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток", но не разполага със своя полиция на място нито там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, предаде БТА.

„България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради "Южен поток", според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки“, припомни Холцнер.

Още по темата

ЕК поиска да бъде потвърдено дали правилата са били спазени. „По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава“, допълни Холцнер.

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни тя.

По нейните думи, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. „Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап – когато тръбопроводът заработи“, отбеляза говорителят.

Холцнер заяви още, че независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, независимо дали става дума само за част от тръбопровод.

Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, посочи тя.

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави. Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
10
 
! Отговори
95 ПРОЦЕНТА преди 9 години
от българите искат отново РУСИЯ да освбоди БЪЛГАРИЯ от НАГЛОСАКСОНСКОТО ИГО
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо България е губеща от бъдещия ЮП!----------------interesno kak e gubeshta ?tova che nqma da izleznat 3.5 mlrd evro ot djoba ti li ?
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток" "То това остава. Масоните да си стегнат полиция в България и да ни съблюдават да не би случайно да провалим Новият им Световен Ред. Гавра с България е самото изказване. Ние свободни хора в свободна държава ли сме или някакви роби на ЕС, че да трябва за всичко да ги питаме. Левски, Ботев и другите български герои на България за свободна България ли живяха и умряха или за да сме роби на Европа.
20
7
 
16
 
! Отговори
?? преди 9 години
Един политик да им се изрепчи на тия ?Да им каже: когато си спрете Северен поток ! Ние имаме стари договори преди вашето решение ? А всичко старо е в сила !Нали така са си го измислили ,да не се засегнат те ?? Понеже Северен поток е построен вече .. Ха ха , много хитри бе .Турчуляка хитър Тия от ЕС хитри !Само България дреме ?
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20Само България е губеща от бъдещия ЮП!
18
5
 
7
 
! Отговори
КОЛОНИЯТА БГ преди 9 години
кой я има за държава, че да се съобразява с нея. Тенкю ПАСИ, Тенкю КОСТОФФ, Тенкю ТИКВОВ и ... всички ваши роднини....
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев 15Черната станция Василев , на всяко гърне мерудия!
16
2
 
15
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Вие май не сте забелязали,че България отдавна не е държава,а някаква изтървана територия, из която всеки,от където му скимне, си мандахерца оная работа,а вие само виете като гладни чакали.
15
20
 
7
 
! Отговори
красота преди 9 години
Мачкай русофилската ***! :))))))
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, за КТБ имате ли?Мижитурки сте и вие и целия Ви съюз.България-страна на търгаши и мошеници.Скоро МЕГА обирджиите ще имат достъп до общия банков съюз.Тогава ще гледам сеир.И в Шенген не трябва да ни пускат.Добре дошли в "Другата Европа". страната на крадците и мошениците с политическа власт.Нито ние ще видим парите си,нито вие ще може да спрете Южен поток.
13
2
 
23
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Всячески се стремят да държат България долу, там на дъното. Така им е по-изгодно. И понеже политиците са ни гола вода - няма и шанс нещата да се нагласят поне малко в наша полза..
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ни е кеф да ви спрат всички потоци - Северен , Украински при първия сняг !Пед.. Мръсни !
11
3
 
21
 
! Отговори
НАДУПЕНИ ПОЛИТИЦИ преди 9 години
имаме в БЪЛГАРИЯ ей! Само да им свирнат от САЩ и веднага свалят гащите
10
3
 
21
 
! Отговори
СЕВЕРЕН ПОТОК преди 9 години
Когато го спрат да дават съвети относно ЮЖЕН ПОТОК
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еи сега един дондуркаше мулатчето на дъщеря си кои зне кои *** я е праскал не искам да сме в европа при тези болни психически по рождение хора не знам от гмо храните ли е не съм специалист аз искам бг вън от еу и нато
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато се изграждат тръбите , и след като премине ГАЗ , ще има санкции ???В отговор: България няма да плати на ЕС , и с тези пари ще си развива промишленост !
7
2
 
11
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
BG trqbva da izgradi iuven potok, a ES da se EbVGz
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще Преименуваме Южен поток в някакъв друг поток !И пак ще преминава през България !Стига с това вмешателство !България ви стана истривалка !
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток ще има , когато спрат Украинския - ще драпате за всякакъв поток !
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох , ама България няма полиция при вас !ЕС също ползва Руски ГАЗ!Спрете си Северен Поток !