Шотландия остава в състава на Обединеното кралство

54% от шотландците гласуваха против отделяне от Великобритания
Обновена: 19 сеп 2014 13:59 | 19 сеп 2014 08:25, Елка Василева
255
Шотландия остава в състава на Обединеното кралство
Снимка: БТА

Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха за оставане в Обединеното кралство, показват частичните резултати от преброяването на повече от 60 на сто от подадените на вчерашния референдум гласове, предаде Ройтерс.

54 на сто от избирателите са гласували против отделяне от Великобритания, а 46 на сто са гласували с "да".

Още по темата

От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън и Северен Ланакшър, посочва БТА.

Столицата на Шотландия - Единбург, е гласувала против независимост. 61 процента от жителите са отхвърлили независимостта и само 39 процента са гласували с "да".

Избирателната активност е била впечатляваща - 84 на сто.

Шотландският националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта на вчерашния референдум в Шотландия.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

По-рано друг от лидерите на шотландските националисти също на практика призна поражението им на референдума с думите: "Като хиляди други в тази страна вложих сърцето и душата си в тази кампания и сега чувствам разочарование, че със съвсем малко не успяхме да осигурим гласуване с "да", заяви пред Би Би Си заместник-председателят на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг, водача на противниците на независимостта на Шотландия, след като частичните резултати показаха, че повечето шотландци са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Говорих с Алистър Дарлинг и го поздравих за добре водената кампания", написа в Туитър Камерън, чиито позиции щяха да бъдат разклатени, ако бяха победили привържениците на независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
23
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шотландците не могат да скъсат с робската си психика
104
17
 
12
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Сега така е и в България. Народа не иска Бойко, но ще видите че той ще спечелиента
103
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Английски офицер гласува с "не" на референдума за независимост на Шотландия от Англия !Ей това е демокрация! Колко ли английски роти са гласували против независимостта на завладяната от Англия - Шотландия ?Ей това е демокрация , ти да видиш , разбираш ли, значи!
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Християните в Шотландия са 2,8 мил.!
101
20
 
23
 
! Отговори
681 преди 9 години
народ гласува против независимостта си... хахахахах тия са английски роби от 1000 години... разбираемо е.. Уилям Уелс се би за нищо
100
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шотландците са толкова стиснати, че им се свиди да изхвърлят даже кралицата на ***.
99
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същите избори като в Америка. Две частни сомпании на двама братя притежават 85% от машините за гласуване. Шараните тък се радват на техните "свободи", няма бягане от демокрацията, ако не я искате тя ще дойде при вас с НАТОвския ботуш. Честито.
98
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е коректно да се пише "шотландците гласуваха против" - каква част от гласувалите Не са шотландци? Колко английски войници и офицери живеят и работят в Шотландия, колко англичани работят там? И каква бе тая простотия чужденци да имат право да гласуват? Шотландия ще стане независима когато империята се разпадне , когато Англия стане република ! Това ще стане през пролета, след ядрена зима! Иначе казано на куково лято!
97
10
 
7
 
! Отговори
ККК преди 9 години
До Анонимен 181: Че те не искат ли независимост от както падна СССР, ама трудно да стане по демократичен път там. *** ще ги изколи до един, така че не може да има паралел между двете държави
96
18
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
някой да е очаквал нещо друго . Поредния фарс на европейска държава тая година от как Крим пожелаха да са в РФ . Първо беше венеция после каталуния сега шотландия следващите са бавария за да са съпричастни еееее това политиката е голема *** . Колко невидни измират зарад капитализма
95
7
 
10
 
! Отговори
сибиряк преди 9 години
А в Сибир кога е насрочен референдумът за независимост ?
94
6
 
16
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Шотландците са аматьори.В Крим гласуваха 114 % за отделяне от Украйна.Не е важно кой гласува , а кой брои бюлетините!
93
15
 
7
 
! Отговори
681 преди 9 години
Поредното доказателство че от изборите нищо не решават и нищо не зависи от тях ,защото най-лесно се фалшифицират(справка България).
92
7
 
8
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Дали го петня не решаваш ти. Значи този референдум е законен, а тоя в Крим не е . Да ви....
91
14
 
21
 
! Отговори
ЛУЦИФЕР преди 9 години
Много съм разочарован от шотландците. Изборът им беше ясен. Или избират да живеят в независима, суверенна държава, или гласуват за оставането си в зависимост от англичаните. Избраха да си останат на хранилка.Уилям Уолъс би се обърнал в гроба след такъв избор. Продадоха се за английските лири. А после ние не сме си обичали родината.
90
3
 
10
 
! Отговори
Владимир П. преди 9 години
Референдумът е "недемократичен" !...нямаше зелени човечета.
89
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
Изненади при изборите на другаря Тодор Живков нямаше.Най-голямата изненада бе дали ще го изберат с 99,97% или 99,98%.
88
6
 
11
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
Знаех си че шотландците не са прости като нашия зомбиран политически електорат.
87
8
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
ето хората гласуваха и останаха. Обаче е интересен фактът, че сега нито един европейски хомо.... няма да оспори референдума, защото резултата им изнася.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КККЧечня също скоро ще поиска референдум за независимост.Ще ти следя коментарите тогава.