Шотландия остава в състава на Обединеното кралство

54% от шотландците гласуваха против отделяне от Великобритания
Обновена: 19 сеп 2014 13:59 | 19 сеп 2014 08:25, Елка Василева
255
Шотландия остава в състава на Обединеното кралство
Снимка: БТА

Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха за оставане в Обединеното кралство, показват частичните резултати от преброяването на повече от 60 на сто от подадените на вчерашния референдум гласове, предаде Ройтерс.

54 на сто от избирателите са гласували против отделяне от Великобритания, а 46 на сто са гласували с "да".

Още по темата

От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън и Северен Ланакшър, посочва БТА.

Столицата на Шотландия - Единбург, е гласувала против независимост. 61 процента от жителите са отхвърлили независимостта и само 39 процента са гласували с "да".

Избирателната активност е била впечатляваща - 84 на сто.

Шотландският националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта на вчерашния референдум в Шотландия.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

По-рано друг от лидерите на шотландските националисти също на практика призна поражението им на референдума с думите: "Като хиляди други в тази страна вложих сърцето и душата си в тази кампания и сега чувствам разочарование, че със съвсем малко не успяхме да осигурим гласуване с "да", заяви пред Би Би Си заместник-председателят на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг, водача на противниците на независимостта на Шотландия, след като частичните резултати показаха, че повечето шотландци са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Говорих с Алистър Дарлинг и го поздравих за добре водената кампания", написа в Туитър Камерън, чиито позиции щяха да бъдат разклатени, ако бяха победили привържениците на независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
Videhte li sega varvarite kakvi podli svine sa?Chehoslovakia e 1 800 puti po-civilizovana ot tezi varvarski iluminatski kolonialistki svine.
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука някои или бяха много наивни, или много надъхани да си мислят, че това може да се случи без да е обмислено предварително от Бъкингамския дворец и от правителството, и то много прецизно и под лупа. Англия не би допуснала "лукса" да се разацепва точно в този етап от развитието на Европа и от надвисналата опасност от Русия.
3
10
 
5
 
! Отговори
bg преди 9 години
do #7-absolutno si prav! 60%ot glasovete prebroeni,ama na iluminatkata Elizabet ve4e e dokladvana "pobedata".
2
9
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Радват се май?Не е зле.
1
6
 
3
 
! Отговори
bg преди 9 години
Pozdravlenieto na varvarskia iluminat e bilo na 18-ti septevri.