Шотландия остава в състава на Обединеното кралство

54% от шотландците гласуваха против отделяне от Великобритания
Обновена: 19 сеп 2014 13:59 | 19 сеп 2014 08:25, Елка Василева
255
Шотландия остава в състава на Обединеното кралство
Снимка: БТА

Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха за оставане в Обединеното кралство, показват частичните резултати от преброяването на повече от 60 на сто от подадените на вчерашния референдум гласове, предаде Ройтерс.

54 на сто от избирателите са гласували против отделяне от Великобритания, а 46 на сто са гласували с "да".

Още по темата

От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън и Северен Ланакшър, посочва БТА.

Столицата на Шотландия - Единбург, е гласувала против независимост. 61 процента от жителите са отхвърлили независимостта и само 39 процента са гласували с "да".

Избирателната активност е била впечатляваща - 84 на сто.

Шотландският националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта на вчерашния референдум в Шотландия.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

По-рано друг от лидерите на шотландските националисти също на практика призна поражението им на референдума с думите: "Като хиляди други в тази страна вложих сърцето и душата си в тази кампания и сега чувствам разочарование, че със съвсем малко не успяхме да осигурим гласуване с "да", заяви пред Би Би Си заместник-председателят на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг, водача на противниците на независимостта на Шотландия, след като частичните резултати показаха, че повечето шотландци са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Говорих с Алистър Дарлинг и го поздравих за добре водената кампания", написа в Туитър Камерън, чиито позиции щяха да бъдат разклатени, ако бяха победили привържениците на независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
0
 
! Отговори
Масон преди 9 години
както се казва, ако изборите реално можеха да променят нещо, отдавна да са ги отменили.
124
7
 
2
 
! Отговори
до 201 преди 9 години
Ако си българин и славиш британците си *** клепара залупен
123
5
 
6
 
! Отговори
d преди 9 години
Къде са смелите шотландски сърца?Явно са се превърнали в английска ландрас шунка
122
2
 
4
 
! Отговори
82286 преди 9 години
искаме да се създаде отново Варшавския договор и тогава ще присъединим Шотландия към хасковски окръг без референдум
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шотландски будали!!!те да не искаш незевисимост!!!!невероятно!!!
120
5
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 9 години
Между българите и шотландците има една прилика-гайдата и много разлики,от които най-важната е,че повечето от шотландците явно са умен и далновиден народ за разлика от ганьовското мислене по наште ширини.
119
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Другарю konst, Ботев на едно място пише че България като е под турско султана я пази от чужда агресия. И тогава болшинството са биле като тебе и не са вземали това за сарказъм, а за истина.
118
6
 
7
 
! Отговори
konst39 преди 9 години
Към 33333Господине, или госпожо!Е! Като излезем от НАТО, ще хванем Господ за шлифера, така ли? Такива, като Вас виждат не по-далече от носа си. Очаквах само да пишете, че искате да се създаде отново Варшавския договор. Чудя се, такива като Вас, защо изобщо влизат в тези сайтове да дрънкат глупости. Прощавайте, но не се въздържах, макар, че се въздържам да давам квалификации.
117
3
 
10
 
! Отговори
33333 преди 9 години
НА ШОТЛАНДИЯ ЩЕЛИ ДА Й ДАДАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА. АХА, КУЧЕТО НЯМА ДА СЕ РАЗХОЖДА СВОБОДНО НА ДВОРА, АМИ ЩЕ МУ ОТПУСНАТ КАИШКАТА ДА ХОДИ С ЕДИН МЕТЪР ПО-ДАЛЕЧ...
116
4
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
GB ocelq ama na ES kolko mu ostava? ;-)
115
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
И там избори се правят както в България. Никакви английски офицери, никакви евреи с тройно гражданство - изсраелско, американско и английско - просто и там гласовете просто не се броят.
114
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро и в България.
113
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същото като в Крим.
112
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33333руско *** , марш в сибир .
111
3
 
3
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Шотландия е най-стабилната държава в Европа - поне эа сега, и все пак скъпо струва свободата!!! Между впрочем, гайдата, килтът и уискито са най-иэвестните елементи на шотландската култура!!!
110
18
 
21
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВИМ ТУК РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ НАТО... И ТОГАВА ЩЕ ВИ ВИДЯ ***- ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ И ГЕЙОВЕТЕ И ТУРЧЕТАТА.
109
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10% разлика, не е като източните референдуми 98% за
108
14
 
17
 
! Отговори
во преди 9 години
И Българите ще гласуват против Боко Тиквата ,но КАКВО ОТ ТОВА...
107
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много убедителна победа, оставяща половината население недоволно. Няма да се учудя Камерън да е вкарал парички в изборите, че да излъжат с 2-3%, колкото да задържат и продължат да цоцат от Шотландия.
106
29
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Ха ха ха ха ха ха. Путинопоклонниците загубиха една от опорните си точки и сега плачат за Шотландия. Пожелавам им утре да плачат за Крим и Източна Украйна.