EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

България има срок до 15 октомври за отговор
Обновена: 25 сеп 2014 16:03 | 25 сеп 2014 13:16, Елка Василева
159
EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки, предаде БНР.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Още по темата

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15-и октомври.

Според българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити е разрешено да изплаща вземанията на вложителите към кредитна институция само в случай, че централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Европейската директива за схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити, пояснява ЕК в своето съобщение за започването на наказателната процедура. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца, припомня органът. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право.

Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември. Предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на ЕК поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България, пише в съобщението на ЕК.

На 17 септември финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор КТБ.

В писмен отговор тогава служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност, да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът. В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Междувременно Европейският банков орган /ЕБО/ също е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочва органът в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на  изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите, се уточнява в съобщението.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки. Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.
 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
РУЖДИ ДАВИДОВ преди 4 години
ША СА БЕСА!
135
2
 
3
 
! Отговори
Еее,ми така е ... преди 4 години
...Ама ние сме правова държава...Това означава че законите ни се тълкуват така както ни скимне нещо подобно както в Италия.И за това сме на такова ниво ... с правовата държава де.Обаче няма как да се защитим от действията на правовата ни държава така че чак Европа започна това което трябваше ние да започнем срещу незаконните действия или бездействия на държавата ни .Нека сега да ни осъдят за да знаят нашите правоохранителни и правораздавателни органи че не действат достатъчно законно.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Щирлиц Партията - БКП- БСП- ГЕРБ- ДПС- СДС (Реформатори)-останки разни демократи!
133
1
 
13
 
! Отговори
Я преди 4 години
По повод наближаващия ден на порнографията - 5 октомври , предлагам да изпратим нашите политици на Ислямска държава за секс-услуги - както се разбра,там има силно търсене, а нашите ще се справят отлично ! Освен това обратен път оттам няма , така че ще ударим джакпота !
132
0
 
10
 
! Отговори
rex преди 4 години
Връщайте парите веднага ,свински ***! Цялата шайка начело със ***-в дранголника!
131
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
До Анонимен 140

ОТНОСНО ВИНАТА:

Всички "политици" говорят за едно, пък става друго! ...

Но пък за да са законни решенията за другото, вие трябва да гласувате! ...

Затова после не може да мрънкате, че ви говорят едно - пък ставало друго!!

НАЛИ ГЛАСУВАТЕ :))))

ГЛАСУВАЩИ МАЙМУНИ :)))))))))))
130
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
До Анонимен 140

Каква невероятна борба и какъв драматичен цирк за маймуни гледаме ... А Всички спасители се карат за нашето добро!!

Единия спасител ТУК ни кара за наше добро да знаем по-добре процедурата от Централна банка, та да решим НИЕ-МАЙМУНИТЕ какво да направим, а другия ТАМ иска да ни наложи глоба, затова че прървия спасител не ни спаси в Срок!...

И разбира се, наистина излиза, че НИЕ МАЙМУНИТЕ СМЕ ВИНОВНИ :)

затова единия спасител ще ни открадни парите, а другия ще ни глоби затова!
129
1
 
3
 
! Отговори
банкер преди 4 години
до 138 образовай се малко.
депозитите до гарантираните са пари от банките те правия отчисления в него.не се притеснявай за пенсията
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами има виновни . Всички сме виновни . И тези , които не знаят за кого да гласуват са виновни . И тези , които не гласуват също са виновни. На практика всичко това се случва защото така са решили тези които сме избрали. Защото те пък са избрали и прокурори и чиновниците в БНБ. и така нататък . Така че хак ние . Малко ни е даже
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А главния виновник КОЙто е ще плаща ли?
126
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ"

Като са толкова тарикати европейците те да изплатят парите на вложителите. Ама няма да го направят, защото ги бива само да вземат и глобяват, а не да дават. Ние народа с мизерните пенсии на майките и бащите ни ли да изплащаме с данъци депозити от по 100 хил. лева ???? И за това ни наказват ЕС. Наказателни процедури. Я си таковайте майката. Иззеднически процедури, а не наказателни. За да те накажат трябва да си виновен.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kradat kradat samo taka ne im davaite pari na tia moshenici dolni sankcii samo i tia na sad.
124
0
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Продължава демократичният преход..Парите прибира Партията...За черни дни.
Пак гласувайте за Партията и клонингите й,за да не спира никога Великия преход към унищожаване на България.
123
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бнб избра най глупавия и скъп вариант,да протакат и забаталачват. само че тия не минават на ес
122
0
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 4 години
Pravilno!
121
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква стана тя.Проблемът с КТБ започна още преди правителството да подаде оставка и парламента да се разпусне.Нещата започнаха с явното сближаване на отношенията на ДПС с ГЕРБ,на Пеевски с ръководството на ГЕРБ(разбирай КОЙ).Бързо искаха предсрочни избори и 05.10.14 е една от най ранните дати.Значи са си правили сметките да размотават нещата до след съставяне на следващото НС,Но понеже не е много ясен резултата от изборите( еднопартийно или коалиционно управление ще има и в каква конфигурация) "служебното правителство) на ГЕРБ тупка топката да мине време.И сега какво...
120
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
До Атос

Спокойно - много си се разбързал - ще преизпълниш ПЛАНА :))))))))))))))))))

За сега има нобходимост само да искате приемане в ЕЗ и Банковия съюз!

а... и да харесвате ЕС повече!! да не искате да се махате от ... спасотеля си де ;))))
119
0
 
35
 
! Отговори
Атос преди 4 години
Цацаров защо мълчи! Няма ли да каже нещо по този повод за Искров. Направо ЕК да ни назначат прокурор и съдии и екип за Банковия Надзор. Със сегашната клика няма да се промени нищо. Всичко е така изградено че да работи привидно но без никакъв резултат.
118
1
 
17
 
! Отговори
до 128 преди 4 години
То само Орешарски да беше щеше да е лесно.

Ама от 25 години бял ден не е видял тоз народ:

"социалисти" + "етнически българи" + "националисти" щом се сдушиха да управяват смятай до къде го докарахме.

+ Орханата на П* и Т*Ж*
+ Възпитаника на Москва
+ Царя
+ Номенклатурчика на ДС
117
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се мотат?
Добър лош има ИМА ЗАКОН да го спазват!