EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

България има срок до 15 октомври за отговор
Обновена: 25 сеп 2014 16:03 | 25 сеп 2014 13:16, Елка Василева
159
EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки, предаде БНР.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Още по темата

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15-и октомври.

Според българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити е разрешено да изплаща вземанията на вложителите към кредитна институция само в случай, че централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Европейската директива за схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити, пояснява ЕК в своето съобщение за започването на наказателната процедура. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца, припомня органът. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право.

Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември. Предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на ЕК поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България, пише в съобщението на ЕК.

На 17 септември финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор КТБ.

В писмен отговор тогава служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност, да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът. В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Междувременно Европейският банков орган /ЕБО/ също е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочва органът в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на  изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите, се уточнява в съобщението.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки. Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата държава е заприличала на финансова пирамида.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влоговете в другите банки продължават да растат, а гаранционния фонд не може да изплати само гарантираните влогове в КТБ.
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ЕС пита ли дали има пари в хазната? Лесно е да кажеш платете на ограбените парите а крадците дори и един ден да ги хванат, на колко ще ги осъдят? 2 години? 3години? Условно? И 10г. затвор да им дадът все тая. 6,5 милиарда са откраднати. Какво като лежи 10г.? Като е прибрал милиарди, където до девето коляно родата му да харчат като разпрани, пак не могат да ги изхарчат.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парламента пак не си е свършил работа, тъй като е приел неработещ закон за защита на депозитите според който е нужно първо БНБ да отнеме лиценза на банката и едва тогава да започне изплащането на гарантираните депозити. Докато от банковия надзор към ЕК твърдят, че изплащането трябва да започне 25 работни дни след момента на липсата на достъп на депозанта до депозита му.
52
2
 
6
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
Ние сме свикнали да се правим на умрели лисици,това не е от вчера,а от време оно още.Само че този път "другарите" не са познали,държавата ще изпита цялата болка...а зашо не и виновниците !
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми това което се умува от 3 месеца и на всички е ясно, трябва да бъде направено. Обявява се фалит на КТБ, изплащат се гарантираните влогове и така. До момента БНБ си правеше тънките сметки, акционерите на КТБ да спасят банката, но за 2 месеца никакви мерки не бяха предприети, така, че държавата ще трябва да бръкне дълбоко в празния си джоб да го изтупа и да плати, както и да закрие банката. А тия където я източиха, са хората направили най-лестните и бързи милиарди.
50
2
 
8
 
! Отговори
Гуем влугар преди 9 години
Честито!Е, сега данъкоплатците пак ще плащат още един масраф.На искрофф заплаттаа върви, на квесторите и избраните от тях също по 5 бондака.Спете овце и си мислете, че проблема е на влогарите, ще плащате глобата както и за нек, за аец, за депутаските веи-та и още знайни и незнайни кражби. Не народ а *** е казал поета!!!
49
3
 
4
 
! Отговори
И ся ко? преди 9 години
И ся ко?Пак ли ще плювате срещу ЕС и ще хвалите червените бандити на другаря ПУТИН от БСП-ДС,ограбили парите ви?!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИвановВ България същата схема може да е по 100 евро на ден и така 3 години да теглят което пак си е вид данък или глоба или конфискация. Вече минаха 4 месеца.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми ние си плюем бе - ще спрем като ви върнат парите *** майки....
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hahah - и сега да не вземете да си помислите че някой ще ви върне парите....
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте, ***, да плюете по Европейския съюз
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен е ясно, че България все още се управлява от хора от миналото, които си мислят, че проблемите около КТБ могат да се замажат и никой нищо да не разбере.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ЕС, а гражданите трябваше да са завели дело срещу държавата още на 21-вия ден. Ама нали в Овцеландия овчици има само...
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма съмнение, че БНБ е нарушила закона.
41
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 48Не моето момче!! Не означава това!Точно 1г след проблема в Кипър, излезна решението на ЦБ да се резнат депозитите над Е100к с 47.5% и да си получат разликата ВЕДНАГА!!!А до тогава всички можеха да теглят 300Е/ден!!=> малките с до Е100к, ВЕЧЕ си ги бяха изтеглили напълно!!Явно желанието ви да пишете е по-силно от нуждата ви да сте информирани :))))))))
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИвановПо 300 Евро на ден означава 300 x 365 = 109500, което пак означава подстригване и чак след 2 години да можеш да ги изтеглиш всичко като банките даже работят около 300 дни и трябва всеки ден да теглиш.
39
0
 
16
 
! Отговори
до 44 монархист преди 9 години
Не мисля , че е така. Пари има , но само за гарантираните суми. Умуването е как да изплатим сумите над 196 000 лв. щото са на наши хора. Кой обикновен българин има в банка над 200 000 лв?
38
4
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Монархист"=> Пари в държавата няма.Ако имаше до сега да са изплатили на хората вложенията и да са забравили изобщо за тази банка."ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!Парите които дадоха на ***, им ги дадоха след проблема с КТБ, а явно е, че ги е имало в държавата предварително !!Явно е, че логиката не ти е силната страна :))))))))))
37
0
 
1
 
! Отговори
reuters преди 9 години
The European Banking Authority said its probe will look at whether measures taken by national supervisors breach rules which say that depositors should be compensated not later than 25 working days after deposits are no longer available.