Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска

"Ако затворите вратите за имигранти, ще платите икономическа цена"
2 дек 2014 20:58, Елка Василева
101
Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска
Снимка: архив, Reuters

Европа застарява по-бързо от всеки друг регион в света. Тя има голяма нужда от имигранти. Много европейци обаче не ги искат, пише Пол Тейлър от Ройтерс.

"Старият континент" може да преодолее последиците от застаряването на работната сила до около 2020 г. чрез наемане на повече жени и възрастни хора на работа, чрез стимулиране на мобилността в рамките на Европа и чрез по-добро използване на сегашните мигранти, твърдят експерти от ЕС и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

В средносрочен и дългосрочен план обаче Европейският съюз ще трябва да привлече значителен брой квалифицирани работници извън своите граници - и да преодолее растящата обществена съпротива, намираща израз във възхода на популистки и антиимигрантски партии.

"Ако затворите вратите (за имигранти), ще платите икономическа цена, казва Жан-Кристоф Дюмон, експерт по миграцията в ОИСР. "Засега можем да използваме по-рационално онези мигранти, които вече са тук, като им дадем по-добра квалификация според нуждите на пазара. В по-дългосрочен план обаче само повишаване на квалификацията няма да е достатъчно, просто ще трябват повече хора."

При запазване на сегашната тенденция населението на Германия - индустриалния център на Европа - постепенно ще намалява, което потенциално ще забави икономическия й растеж. От сегашните 82 млн. души то ще се свие до 74,7 млн. към 2050 г., като средната му възраст ще се повиши почти до 50 г., ако миграционните темпове останат на сегашното си равнище, според Евростат - статистическата агенция на ЕС. Някои прогнози са още по-тревожни - според тях населението на Германия ще се свие до 65 млн. към 2060 г.

Това ще означава "сериозни ограничения на работната ръка" в някои от най-силните икономики на ЕС - Австрия, Холандия и Финландия, наред с Германия. Това сочи проучване на Йорг Пешнер и Константинос Фотакис по поръчка на Европейската комисия, което взема за база икономически растеж от само 1 процент.

За разлика от тези страни Великобритания, Франция, Ирландия и в по-малка степен Италия могат да се надяват на по-сериозен растеж. Великобритания ще изпревари Германия до 2050 г. като най-многолюдна страна в ЕС с население от 77,2 млн. (ако разбира се остане в блока), а Франция ще се изравни с Германия със 74,3 млн.

Независимо от мястото си в тази таблица, много европейски държави, които все още се възстановяват след 6-годишната икономическа криза, се увличат в посока, обратна на демографските реалности, заради надигнала се вълна на антиимигрантска политическа риторика. Марин льо Пен във Франция, Найджъл Фараж във Великобритания и Герт Вилдерс в Холандия привличат гласоподаватели от работническата класа, като беснеят срещу свободата за движение на работници в рамките на ЕС от по-бедните източни и южни региони към по-богатия север. Те обвиняват Европейския съюз, че отварят шлюзовете за мигранти, които "крадат работни места", понижават заплащането на труда и жизнения стандарт и повишават престъпността.

Тези изблици срещу имиграцията накараха папа Франциск да призове от трибуната на Европейския парламент "застаряващия и изнемощял" континент да бъде по-гостоприемен към онези, които пресичат Средиземно море в търсене на по-добър живот.

Друг належащ фактор за рационален дебат е растящият натиск на демографския срив върху пенсионните и здравните фондове, особено в страни като Германия и Испания, които имат най-застаряващо население.

С пенсионирането на хората от т. нар. "бейби бум" поколение, родени след Втората световна война, съотношението на хората над 65 г. спрямо хората в трудоспособна възраст драматично нараства. В същото време, според Евростат, младите хора под 15-годишна възраст ще намалеят с почти 15 на сто към 2060 г.

Понастоящем съотношението нетрудоспособни (хората до 15 г. и над 65 г.) спрямо трудоспособни е 27,5 процента средно за 28-членния ЕС, но в Германия и Италия е значително над това равнище. Очаква се то да скочи до 49,4 процента през 2050 г., когато на всеки двама работещи ще се пада по един пенсионер.

Повечето страни от ЕС вдигнаха възрастта за пенсиониране до 65 г. или дори повече, заставяйки по този начин жителите си да правят по-дълго вноски, за да имат право да получават пълна пенсия. Предстоят и още повишавания на пенсионната възраст.

В същото време е налице ефект върху европейската икономика от това, че голяма част от населението живее, съсредоточено върху своите "нужди, а не желания", както пише Пол Ходжис, автор на електронната книга "Бумът, унинието и новата нормалност".

"Демографията определя търсенето. Възрастните хора се нуждаят по-малко от къщи, коли и потребителски стоки и трябва да се задоволяват с по-ниски доходи, преминавайки на пенсия, което на свой ред забавя икономиката", обяснява той.

Преди избухването на финансовата криза през 2008 г. икономическият растеж в еврозоната бе средно 2 на сто годишно и се състоеше, най-общо казано, от 1 процент печалба от заетост и 1 процент от производителност. Този потенциал за растеж, смятан за необходим за поддържане на сегашното равнище на европейските социални програми, се срина по време на кризата и още не е възстановен в повечето страни.

Без ръст на заетостта, който да дойде от миграцията, Европа ще се нуждае от невероятно голям бум на производителността, за да поддържа жизнения си стандарт. В противен случай той просто ще спадне.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Европа застарява с тая ******тия няма как да стане друго. От друга страна погледнато за всякакви араби място има и работа им намират, и курсове им организират и плащат - за българите няма. От трета страна, мнозинството мигранти живеят в гета, капсулирани общества и по никакъв начин не се вписват в идиличната картина на "напредналия" запад. Докато за издръжката им се харчат огромни суми, никой не насърчава местните да отглеждат деца, което важи с особена сила в нашата родина.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Емигрантите не решават проблема, те го усложняват и създават. Просто "честните частници" , наречени капиталист, искат работници за без пари, а не обръщат внимание на собственото си население. Печалбата и свръх доходите, преди всичко!
43
1
 
13
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Много точно!Пък и това, че имигрантите са млади далеч не значи, че могат да вършат работата както трябва. Това и ние го видяхме с едни 1000 сирийци, дето само разходи и проблеми донесоха и не можеш да ги използваш за нищо...
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризи е имало и ще има, обаче не знам какво толкова страшно виждат ако намалеело населението на Германия. че, то Гана от 9 млн. души преди 50 години сега са 45 млн. души. да пляскат с ръце ли от радост. какви са тия икономистчета. Тогава, дай в Китай да достигнат 5 милиарда пък да благоденстват. планетата на маймуните ли да ставаме. Европа ще си се балансира и без приток на емигранти. да си стоят по бантустаните.
41
7
 
32
 
! Отговори
Джон Браун преди 9 години
Отварянето на шлюзовете за цветнокожи емигранти е част от целите на новия световен ред на антихриста. Създаването на отрицателен прираст сред бялото европейско население също - чрез гибелни доктрини като феминизъм, кариеризъм, толерантност, приемане на извращенци/хомосексуалисти за нещо нормално. Отнета от обществото е твърдата основа - здравото семейство. Вместо него се насърчават жените да гонят кариера, младите да се забавляват и т.н. Това е по-план, план за идването на антихриста.
40
0
 
29
 
! Отговори
хммм преди 9 години
всички плюят по расизма и гледат отвисоко на хората които говорят за това. Наскоро четох за човека открил двойното ДНК, продава си приза, защото медиите са го разкъсали. Това което е искал да каже на света е че само при бялата раса съществува напредъка, и всички останали нямат този потенциал на развитие. При европейската раса има нещо по-специално което я е довело до победа във всички континенти срещу всички останали нации. В близките 100 години от войните които изводи ще се затрие от самосебеси
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заповядайте в Хамерика има работа за целия китайски народ и безработицата е около 5-те %,обаче се бачка яко :)
38
5
 
5
 
! Отговори
bg turks преди 9 години
Abe yastreb li si garga li si stiga si plampal ve aziyatski pesternak,stoy si v tr i ni ostavi bg nie ste si resim problemite.ti si gleday tvoyta kocina che ste zaprilicali na afganistan i saudia arabia.
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не искам и да чета тези глупости ! 2/3 от натуралните французойки (не араби) под 40г имат по 3 и повече деца,натуралните германки също ,така ,че ... дрън дрън дрън ,че застарявала европа
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
свобода за Брайвик както е тръгнало скоро ще оглави парламента на Европа.Не ви се вярва ли?А краха на комунизма?
35
5
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Lelei lelei propaganda. Dobre, che v kraq na kraishtata, teq koito propagandirat si govorqt edin na drug. Ne svikvaite s tezi ***, te ne sa istinski. Zastarqvashta evropa.. lelei lelei..
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хихихихихихи, при средна безработица в Европа 18% точно емигрантите ни трябват
33
6
 
19
 
! Отговори
2 преди 9 години
каква евтина манипулация...научо е доказано, чв оптималноя брой на населението на Земята е 5 милиарда....скоро ще сме осем. На прогреса не трябват неграмоти не *** и талибани.
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много лесно могат да стимулират раждаемостта! А и скоро така ще стане че доста професии ще изчезнат и то просто няма да има нужда от хора, независимо от възрастта й. Е ще е пълно с просещи емигранти а и не само емигранти. Че те и сега тормозят финансовата система. Не само че не излизат евтино, а тъкмо напротив. Бъдещето се очертава следното- или ще претопят Европа или тотална война на цивилизациите. Трети вариант е просто невъзможен. Историята а и днешното време го показват повече от ясно!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са само симптомите на болестта обхванала Европа, включително България, а именно обществения нихилизъм и издигнатия в култ лесно безсмислен начин на живот. Защо европейците не създават деца? Отговора е мързел и безотговорност.
30
8
 
30
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
Току що във Фейса видях клип на обезглавяване на човек от ислямистите в Ирак! С един ми ти огромен ятаган. Не посмях да го изгледам докрай! Да не съм луд! А имаше и деца на предна линия в клипа и гледаха екзекуцията. Това са арабите. Жестоки хора с жестока религия. Добре дошли са в Европа, да я завземат, я с раждаемост, я с калъча! Ае честиту на печелившити!!!!!!!
29
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове, дошло е време разделно. Европа или ще се бори за християнските си ценности, или ще бъде унищожена. Има шанс, стига европейските народи да се надигнат и кажат СТОП, на популистките си правителства. Стига с глупавата толерантност към нахалните мюсли. Идваш в Европа и или приемаш нашите ценности, или аут.
28
4
 
16
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
Е ДОБРЕ ДЕ! ТОГАВА ДА Я ПРЕВЪРНЕМ ЕВРОПА В ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ. С МНОГО ДЖАМИИ, ШЕРИАТ. БАРЕМ ПОНЕ ДА ВЗАИМСТВАТ ГИЛОТИНАТА. ОХХ ЗАБРАВИХ, ТЕ ИСЛЯМИСТИТЕ НЕ СИ ПАДАТ МНОГО МНОГО ХУМАНИСТИ. ИЗЛИЗА ЧЕ КОРЕМИТЕ НА ЕМИГРАНТКИТЕ СА МНОГО ПО СТРАШНО ОРЪЖИЕ И ОТ АТОМА! ХАК ДА ИМ Е НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДВУЛИЧНИЦИ. ОБРЕЧЕНИ СА НА ЗАЛИЧАВАНЕ ДАЖЕ ОТ ИСТОРИЯТА. ЗАЩОТО СТАНЕ Л ЕВРОПА ИСЛЯМСКА, НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПОМЕН ОТ МИНАЛОТО Й. ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНО ДО ПОСЛЕДНИЯ АТОМ И НАЙ ВЕЧЕ ГЕНОФОНДА Й!
27
3
 
11
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Ястребе, я ги подразни *** със ,,Син поток"! Как само Турция го тури на ЕС! Сега комшиите ще поучават газ от ,,Син поток", от ,,Набуко", от ИДИЛ и от залежи в Източното Средиземноморие! А еврогейците нали са много хитри, ще останат с пръст в .... !:-)
26
1
 
18
 
! Отговори
135 преди 9 години
Веднъж чух разсъжденията на един познат англичанин, които напълно отговарят на тенденцията във Великобритания. Та той казваше така: "Ако имах две деца (а той имаше 4), след като си отидем аз и жена ми какво се получава? Двама умират и след тях остават двама, т.е. ръст няма. Затова при нас е прието, че трябва да има поне 3 деца в семейството."Това с децата го можем, остава да има политика с която да ги отглеждаме.