Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска

"Ако затворите вратите за имигранти, ще платите икономическа цена"
2 дек 2014 20:58, Елка Василева
101
Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска
Снимка: архив, Reuters

Европа застарява по-бързо от всеки друг регион в света. Тя има голяма нужда от имигранти. Много европейци обаче не ги искат, пише Пол Тейлър от Ройтерс.

"Старият континент" може да преодолее последиците от застаряването на работната сила до около 2020 г. чрез наемане на повече жени и възрастни хора на работа, чрез стимулиране на мобилността в рамките на Европа и чрез по-добро използване на сегашните мигранти, твърдят експерти от ЕС и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

В средносрочен и дългосрочен план обаче Европейският съюз ще трябва да привлече значителен брой квалифицирани работници извън своите граници - и да преодолее растящата обществена съпротива, намираща израз във възхода на популистки и антиимигрантски партии.

"Ако затворите вратите (за имигранти), ще платите икономическа цена, казва Жан-Кристоф Дюмон, експерт по миграцията в ОИСР. "Засега можем да използваме по-рационално онези мигранти, които вече са тук, като им дадем по-добра квалификация според нуждите на пазара. В по-дългосрочен план обаче само повишаване на квалификацията няма да е достатъчно, просто ще трябват повече хора."

При запазване на сегашната тенденция населението на Германия - индустриалния център на Европа - постепенно ще намалява, което потенциално ще забави икономическия й растеж. От сегашните 82 млн. души то ще се свие до 74,7 млн. към 2050 г., като средната му възраст ще се повиши почти до 50 г., ако миграционните темпове останат на сегашното си равнище, според Евростат - статистическата агенция на ЕС. Някои прогнози са още по-тревожни - според тях населението на Германия ще се свие до 65 млн. към 2060 г.

Това ще означава "сериозни ограничения на работната ръка" в някои от най-силните икономики на ЕС - Австрия, Холандия и Финландия, наред с Германия. Това сочи проучване на Йорг Пешнер и Константинос Фотакис по поръчка на Европейската комисия, което взема за база икономически растеж от само 1 процент.

За разлика от тези страни Великобритания, Франция, Ирландия и в по-малка степен Италия могат да се надяват на по-сериозен растеж. Великобритания ще изпревари Германия до 2050 г. като най-многолюдна страна в ЕС с население от 77,2 млн. (ако разбира се остане в блока), а Франция ще се изравни с Германия със 74,3 млн.

Независимо от мястото си в тази таблица, много европейски държави, които все още се възстановяват след 6-годишната икономическа криза, се увличат в посока, обратна на демографските реалности, заради надигнала се вълна на антиимигрантска политическа риторика. Марин льо Пен във Франция, Найджъл Фараж във Великобритания и Герт Вилдерс в Холандия привличат гласоподаватели от работническата класа, като беснеят срещу свободата за движение на работници в рамките на ЕС от по-бедните източни и южни региони към по-богатия север. Те обвиняват Европейския съюз, че отварят шлюзовете за мигранти, които "крадат работни места", понижават заплащането на труда и жизнения стандарт и повишават престъпността.

Тези изблици срещу имиграцията накараха папа Франциск да призове от трибуната на Европейския парламент "застаряващия и изнемощял" континент да бъде по-гостоприемен към онези, които пресичат Средиземно море в търсене на по-добър живот.

Друг належащ фактор за рационален дебат е растящият натиск на демографския срив върху пенсионните и здравните фондове, особено в страни като Германия и Испания, които имат най-застаряващо население.

С пенсионирането на хората от т. нар. "бейби бум" поколение, родени след Втората световна война, съотношението на хората над 65 г. спрямо хората в трудоспособна възраст драматично нараства. В същото време, според Евростат, младите хора под 15-годишна възраст ще намалеят с почти 15 на сто към 2060 г.

Понастоящем съотношението нетрудоспособни (хората до 15 г. и над 65 г.) спрямо трудоспособни е 27,5 процента средно за 28-членния ЕС, но в Германия и Италия е значително над това равнище. Очаква се то да скочи до 49,4 процента през 2050 г., когато на всеки двама работещи ще се пада по един пенсионер.

Повечето страни от ЕС вдигнаха възрастта за пенсиониране до 65 г. или дори повече, заставяйки по този начин жителите си да правят по-дълго вноски, за да имат право да получават пълна пенсия. Предстоят и още повишавания на пенсионната възраст.

В същото време е налице ефект върху европейската икономика от това, че голяма част от населението живее, съсредоточено върху своите "нужди, а не желания", както пише Пол Ходжис, автор на електронната книга "Бумът, унинието и новата нормалност".

"Демографията определя търсенето. Възрастните хора се нуждаят по-малко от къщи, коли и потребителски стоки и трябва да се задоволяват с по-ниски доходи, преминавайки на пенсия, което на свой ред забавя икономиката", обяснява той.

Преди избухването на финансовата криза през 2008 г. икономическият растеж в еврозоната бе средно 2 на сто годишно и се състоеше, най-общо казано, от 1 процент печалба от заетост и 1 процент от производителност. Този потенциал за растеж, смятан за необходим за поддържане на сегашното равнище на европейските социални програми, се срина по време на кризата и още не е възстановен в повечето страни.

Без ръст на заетостта, който да дойде от миграцията, Европа ще се нуждае от невероятно голям бум на производителността, за да поддържа жизнения си стандарт. В противен случай той просто ще спадне.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястреб ВеликолепнийВие сте специалист по всичко, седователно знаете отговора. От коя част на света се включвате? Тази гейската ли? ------------------------------------------Предполагам се предсравят за този, който пишеше под ника Ястреб. Изказванията му бяха доста интелигентни, за разлика от вашите.
24
11
 
7
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Учете арабски, та да може един ден бялото малцинство да се интегрира в мултикултурна Европа, а не само да си седи в къщи и да гледа новини на майчин (европейски) език! Такова е бъдещето на Еврогейския съюз.Салам алейкум!Алах акбар!:-D
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не може ли просто да се стимулира раждаемостта и Европа да остане Християнска.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС не знам дали знаят - ПРИРОДАТА НЕ ТЪРПИ ПРАЗНИ МЕСТА!
21
0
 
22
 
! Отговори
европеец преди 9 години
Дебилните аргументи в такива статии силно ме дразнят! Пише "... според Евростат, младите хора под 15-годишна възраст ще намалеят с почти 15 на сто към 2060 г.". Та значи с имигранти да бъде решен проблема? Поне на едно място да пишеше за насърчаване на раждаемостта. На коренното население! Родените днес тогава ще бъдат в най-трудоспособна възраст!!! Мерките са: повече е**не, по-малко аборти и (най-вече за западняците) белите да се научат, че и те вместо имигранти могат да вършат черната работа !
20
0
 
16
 
! Отговори
to6o преди 9 години
а Франция ще се изравни с Германия със 74,3 млн. Да са живи здрави арабите, да вдигат раждаемостта :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стефчо????????????????
18
1
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
да ама аз не се нуждая от нея. един ми е живота и не искам да го изкарам като роб..малко ли *** ,индийци и пакита има....айде холан
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ти дойде на ум да пишеш това? Ксенофоб е, който мрази чужденци. Не съм ксенофоб, а там, където ме пращаш ми е рано да ходя. :) Пази нервите човеко! Надявам се е топло в стаята ти.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за 22Ако в паспорта има виза, може и да отидеш. С европейски със сигурност можеш да отидеш до всяко кътче на света.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До с две топкиТи си гладен. Топки за тенис на маса? За какъв спорт са топките? Гладна мечка хоро не играе. Хапни и тогава се сили.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бързайте за Иран и Русия! Там е по-добре от Европа. Самолети тръгват всеки ден.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде всички в Русия и Иран! Там правете деца. Има водка в Русия, а в Иран е сух режим. Който е ислямист да тръгва за Иран, който е алкохолик за Русия.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко от коментиращите имат деца? В БГ като няма 3 ти пол та какво? Цървулите не могат да си платят за сФирка на околовръстното, пият кафе ако ги почерпят, бира на пейката в парка само лятно време, и все за друг им е крив за неудачите им. Неудачниците се познават по мрънкането.
11
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа е застаряваща именно защото и се налага да издържа емигрантите. Младите семейства все повече отлагат създаването на поколение заради растящия икономически натиск създаден от твърде либералната идиотия. А огромната част от емигрантите от африка и азия не искат да работят (особенно легално) и се налага да бъдат издържани от социалната система на която коренните европейци трудно могат да разчитат и трудно се доверят.
10
3
 
18
 
! Отговори
Сталинка преди 9 години
Одобрявам!И България има тежки демографски проблеми, затова да си внесе повечко бежанци. Препоръчвам и емигранти от Афганистан, Сомалия, Мавритания и Папуа Нова Гвинея.Един милион ще свърши работа, те знаят как се правят деца.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нарочно ще отида заминавам на пук на *** , ще отида в Сибир в Томск , Красноярск или Новисбирск..
8
2
 
7
 
! Отговори
с две топки преди 9 години
Има ли тука мъже?Който се чувства мъж да тръгва с мене да махаме предателите!ЧАКАМ!!!
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТръгвай веднага за Русия и Иран... как ще бъдеш и на двете места, ти знаеш, но тръгвай бързо, не се бави!
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ku ku