Белгийският премиер бе нападнат на публично събитие

Подсилват охраната на Шарл Мишел
Обновена: 23 дек 2014 11:47 | 23 дек 2014 11:36, Елка Василева
13
Белгийският премиер бе нападнат на публично събитие
Шарл Мишел. Снимка: YouTube

Охраната на белгийския премиер Шарл Мишел ще бъде подсилена допълнително, след като той бе нападнат на обществено събитие в Намюр и бе залят с майонеза, съобщават местни медии.

От екипа на премиера добавят, че срещу него досега са били отправени няколко смъртни заплахи. Мишел и семейството му са получили заплахите още докато той бе носител на проучвателния мандат за съставянето на федералното правителство.

Засега Държавна сигурност и полицията изглежда си прехвърлят отговорността за допускането на вчерашния инцидент, при който Мишел, застанал на трибуната в конферентна зала, бе доближен от две момичета, които го нападнаха с викове и го заляха със съдържанието на цял еднолитров флакон майонеза. Момичетата захвърлиха по него и пликове с пържени картофи. Цялата сцена от първия вик до залавянето на нападателките и извеждането на объркания Мишел от залата трая точно 22 секунди.

Още по темата

Съобщава се, че нападателките са били четири бивши белгийски активистки на разпадналото се движение "Фемен", известно с безразсъдните си акции до неотдавна, когато момичета, голи до кръста, се втурваха срещу висши политици на световни събития. Отбелязва се, че момичетата са се регистрирали предварително за събитието, като са се представили за студентки по журналистка.

Медиите изразяват опасения, че вчерашната случка е можело да завърши по-зле, ако нападателките са носели хладно оръжие.

Уточнява се, че на входа на залата не е имало метал-детектор, така че е било само въпрос на зъл умисъл нападението да завърши различно.

Активистките, опозорили премиера, крещяха: "Мишел, разкарай се! Спрете строгите икономии!".

През 2012 г. предишният белгийски премиер Елио ди Рупо бе нападнат по сходен начин и със същите мотиви на обществено събитие в Брюксел. Тогава момиче го замери в лицето с торта с червени плодове, като първоначално образът на поразения премиер изглеждаше окървавен.

Както Ди Рупо, така и Мишел проявиха търпение и след няколко минути се появиха отново на трибуната пред своята публика.

Мишел бе свалил сакото си и останал по риза, се извини, че мирише на майонеза. Ди Рупо заяви, че са го накарали да опита десерта преди основното ястие.

От съставянето на новото белгийско правителство през октомври протестите и стачките не спират, като синдикатите настояват за преразглеждане на програмата за бюджетни икономии. Екипът на Мишел предложи повишаване на пенсионната възраст и намаляване на заплатите, като същевременно отказва да обложи големия капитал.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: белгияШарл Мишел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега в Белгия, скоро и у нас!
7
0
 
14
 
! Отговори
Mittel Franken преди 9 години
*** в Германия са много, но не са чак толкова много колкото Франция. Същевременно хората почват да им виждат простотията и се надявам до 5 години в Европа да сложат край на свръхтолерастията, която в момента ни погубва.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Уточнява се, че на входа на залата не е имало метал-детектор, така че е било само въпрос на зъл умисъл нападението да завърши различно."Леле, тоя направи си е бил за дупка в челото или бомба. Как няма да вземеш елементарни мерки за сигурността на премиера си бе? *** аматьорите, тези в центъра на ЕС са тотално неадекватни.
5
0
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Пускам Euronews и гледам новини които въобще не са споменати нито в една от големите телевизии у нас.Не знам на какво се дължи това нещо ,все пак медиите би трябвало да са независими но явно не са .Айде да видим довечера този клип дали ще бъде излъчен по БТВ или НОВА
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NASHITE MINISTRI TRIABVA DA BADAT S *** ZALIANI.
3
1
 
22
 
! Отговори
111 преди 9 години
Вижте за какво реват хората: "Мишел, разкарай се! Спрете строгите икономии!".Тва у нас тече вече 20 и кусур години.Смее ли някой обаче да нападне Бат Гойко? Не разбира се, защото Бат Гойко ще ги посрещне с 1 карате в бъбреците.Смее ли някой да нападне Друган? 1 посмя, а *** ялав излезе пищоля.А смее ли някой да нападне нормалните хора по улиците, в домовете им? Че как, те са никому непотребни! Никой не ги пази и никои не го е еня за тях!Пълна пародия!
2
1
 
18
 
! Отговори
Даниела преди 9 години
И Бойко Тиквата кога?
1
0
 
34
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Не само в Белгия--цяла Европа се тресе...ама при нас тишина--същата тишина като при комунизма...