Еврейската общност в Дания поиска защита от полицията

Опасенията са, че нейни обекти може да станат цел на от терористи
Обновена: 14 яну 2015 06:39 | 13 яну 2015 22:36, Камелия Цветанова
4
Еврейската общност в Дания поиска защита от полицията
Снимка: Ройтерс

Най-голямата еврейска организация в Дания поиска днес полицията да охранява училището и синагогата й в столицата Копенхаген, предаде Франс прес.

Още по темата
След убийството на четирима евреи в супермаркет за еврейска храна в Париж, асоциацията се опасява, че нейни обекти може да бъдат взети на прицел от терористи.

"В такава ситуация смятаме за съвсем ясно, че еврейските мишени са приоритет за терористите", каза за АФП заместник-председателят на еврейската общност в Дания Йонатан Фишер.

През август миналата година, по време на конфликта в Газа, прозорците на еврейското училище в Копенхаген бяха изпочупени, а стените - покрити с антисемитски графити.

През лятото зачестилите антисемитски престъпления в страната накараха местните власти да организират в центъра на Копенхаген "шествие на кипата" (кипа - традиционна еврейска мъжка шапчица - б.р.) в подкрепа на правото на евреите да показват публично религиозната си принадлежност.

Според Фишер, въпреки отсъствието на конкретни заплахи срещу еврейската общност в Дания, датската разузнавателна служба ПЕТ смята за особено уязвими еврейските и израелските обекти в страната. От ПЕТ отказаха да коментират пред АФП тази информация.

"Развоят на събитията в Близкия изток и най-вече конфликтът в Сирия може да увеличи риска от атентати в западния свят, например срещу израелски или еврейски мишени", посочи службата в доклад, публикуван този месец.

Според организацията "Еврейска общност в Дания" в скандинавското кралство живеят около 8000 евреи, мнозинството от тях - в Копенхаген, а също в Одензее в южната и Орхус в източната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Данияеврейска общност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма спиране, Бог си отмъщава, за пролятата кръв в Сирия и Палестина, на бесилото изчадия
2
0
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ДРУГАРИ ***..НА ВАС ВИ ТРЯБВА ДА ВИ ПАЗИ ТУРКЕМАДА ИЛИ ЧИЧКОТО С МУСТАЧКИТЕ..И СКОРО ЩЕ ВИ ДИЙДЕ АКЪЛА..АЗ РАБОТЕЩ *** НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ДО СЕГА
1
1
 
17
 
! Отговори
дедо ангел преди 9 години
гузен негонен бега.където има проблеми,има и евреи.