Европа я очакват политически трусове през 2015 г.

Кризата на демокрацията е заради пропастта между елита и избирателя
Обновена: 20 яну 2015 22:28 | 20 яну 2015 20:55, Елка Василева
58
Европа я очакват политически трусове през 2015 г.
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Европа може би я очакват политически земетресения, показва проучване на Economist Intelligence Unit /EIU/ (приложение за анализи на в. "Икономист"), осъществено за Би Би Си.

Нараства привлекателността на популистките партии и някои от тях може да спечелят избори и това да накара традиционните партии да сключат немислими досега съюзи, пише Майк Улдридж от Би Би Си.

"Кризата на демокрацията" в Европа е в пропастта между елитите и гласоподавателите, казват анализаторите на "Икономист".

Ниската избирателна активност и рязкото спадане на членската маса на традиционните партии са ключови фактори при този феномен.

Силно дестабилизиращо

Великобритания, където през май ще има избори, е "на ръба на потенциално продължителен период на политическа нестабилност", смята ЕIU.

От там казват, че шансът след изборите да бъде създадено нестабилно правителство е много по-висок от обичайното. Прогнозират, че популистката Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) ще отнеме гласове както от лейбъристи, така и от Консервативната партия.

Раздробяването на предпочитанията на гласоподавателите в комбинация с британската мажоритарна избирателна система ще направи още по-трудно създаването на еднопартийно правителство с парламентарно мнозинство, каквато беше нормата.

Но най-скорошното политическо предизвикателство и тест доколко нарастващият популизъм води до успех на избори ще бъде Гърция. Извънредните избори бяха насрочени за 25 януари, след като през декември парламентът не можа да избере нов президент.

Проучванията на общественото мнение показват, че крайнолявата популистка партия СИРИЗА може да се окаже най-силната партия след изборите. Ако това се случи и тя успее да състави правителство, това ще има отзвук в целия Европейски съюз и ще подейства като катализатор за политически промени на други места, казват от EIU.

"Избирането на правителство на СИРИЗА би било много дестабилизиращо, както във вътрешен, така и в регионален план. Това почти сигурно ще предизвика криза в отношенията между Гърция и международните й кредитори, тъй като анулирането на дългове е основна част от политическата й платформа", заявяват анализаторите на в. "Икономист".

"Тъй като подобни антисистемни партии бързо печелят влияние в много други страни, в които ще има избори през 2015 г., последиците от продължаване на политическата криза в Гърция може да засегнат и други страни и да се окажат съществени."

Имиграция и икономии

Други примери за избори в Европа, които може да доведат до непредсказуеми резултати, цитирани от EIU, са изборите в Дания, Финландия, Испания, Франция, Швеция, Германия и Ирландия.

"Тези страни са под общ знаменател: в тях има възход на популистките партии", казват анализаторите на в. "Икономист". "Чувствата против върхушката се засилиха рязко в еврозоната (и в целия ЕС) и рискът от политически проблеми и потенциални кризи е висок".

Анализите показват, че популистките партии и движения – отляво, отдясно и неопределилите се - изпълват вакуума, образувал се между старите политически партии и традиционната им електорална база.

Противопоставянето на управлението на Брюксел, имиграцията и икономиите са ключови теми и обединяващи каузи за много от тези партии.

Нарастване на протестите

В същото време покрай засилващата се известност на популистките движения през последните години имаше рязко нарастване на протестите в много части на света.

Анализаторите на "Икономист" смятат, че през последните пет години в над 90 страни са се появили сериозни протестни движения - предимно, казват те, ръководени от млади, образовани хора от средната класа, които ненавиждат политическите си лидери и които предпочитат Туитър и други социални мрежи пред традиционната политическа трибуна.

"Рязкото увеличаване на протестите обхвана през последните години Европа, Близкия изток, Северна Африка и Латинска Америка. Други региони като Азия и Северна Америка бяха по-малко податливи, макар че не го избегнаха напълно", казват от EIU.

"Причините за протестите бяха различни - някои бяха реакция на икономически проблеми, други са революции срещу диктатури. Някои са израз на стремежа на хората гласът им да бъде чут от политическите елити, други изразяват стремежите на новите средни класи в бързо разрастващите се развиващи се пазари", посочват от EIU.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
бастун преди 9 години
старите хора навремето казваха , ние носиме потури защото имаме ***, а вие носите дънки защото имате трънки, бих добавил , на празна плевня покрив не и трябва , (ами всички политици ходят без шапки) та евро съюза май е със дънки и без шапка, а иде сибирска зима. Е и?
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма проблем между елита и избирателя. Има проблем в адекватността на натрапваните идеологеми. Също като при комунизма, те са толкова далеч от действителността, че за да си политкоректен, трябва да се превърнеш от човек в ***. Тази неадекватност води до разруха...
25
1
 
1
 
! Отговори
И КАКВО ОТ ТОВА преди 9 години
Нали казваме,че изборите са за това,да се чуе гласа на народа.Каквото гласуват,това ще е.
24
1
 
10
 
! Отговори
популистките партии преди 9 години
В тази статия се повтори "популистките партии" и "популизъм" толкова много пъти! В почти всеки абзац. Може би е редно да дадете поне един аргумент в полза на обвинението в "полулизъм" а не само да го размятате!Дали гласоподавателите не намират традиционните партии за "популистки" и затова да спират да гласуват за тях?
23
1
 
11
 
! Отговори
ацето преди 9 години
До Анонимен какво можеш да си купиш с 200 лв пенсия бе ***,
22
1
 
16
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Това е от свръхпроизводство. Историята обаче сочи ,че следва голяма икономическа криза и война. Пази боже !
21
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента дори най-бедните могат да си купят такива неща, които преди 40-50 години и богатите не са сънували. И всичко това е заради капитализма и предприемачите. Само влезте в Метро и вижте за какво иде реч - обувки и дрехи за една надница, посуда за без пари, битова техника. Преди 40 години по селата ходеха с гумени ***.
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ala_Bala 14Бастун, ако ме питаш и това което има плебса му е много.По мое мнение трябва да се върне света 500 години назад когато 99% от простолюдието не са имали НИЩО.И рано или късно това време ще се върне.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Офф, а на Уолстрит текат съкращения, 10к банкерчета са изхвръкнали на улицата. Казали им, че е заради ниските цени на нефта и обезценяването на акцийте.
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А откъде идва кризата в така наречената демонкрация?От този който я лансира,подразбира се.Еднополюсен свят е невъзможен,именно затова става все позле
17
1
 
14
 
! Отговори
нн преди 9 години
2015 ще се изтъркаля бързо, бързо. Лошо, много лошо, ако остане тенденцията за по нататък. Там ще бъде проблема с непредсказуеми последици.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Врабчетата имат ли си парламент..
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яяя... доживях да видя една смислена статия на ***!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като заговорих за разузнаване се сещам за грандиозните стачки от месец декември в Белгия последвани от драмата със Шарли Ебдо.Между другото този ежедневник на България он Еър ли е?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Intelligence-това нещо като европрйско икономическо разузнаване ли е?Сещам се за Валери Петров ,мир на праха му и Сатиричните му поеми ,специално за поемата за пазачите на фара.Можете ли да си представите колосалността на административния апарат на ЕС?
12
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е политически труп - факт! Със сигурност може да се каже, че времето на комунистическия диктатор от Кремъл вече е изтекло.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошу Хайде да видим как Обама ще накара богатите да плащат повече данъци!!! Нали те го избраха, нали те му дърпат конците! Ще го отвеят като куцо пиле домат. Само гледай! Всичко е изпуснато вече, новият световен "ред" създава войни и страх, а това е най-сигурният начин да държиш контрол над света. Остава Армагедон и той май не е далече, както са тръгнали нещата.Човешката алчност е най-голямото чудовище.
10
2
 
38
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Бедни и богати е имало и ще има,но фактите от последните години са меко казано стряскащи и неприемливи,1% от хората на земята вече притежават повече богатство от останалите 99%.Това не го е имало и в робовладелските и феодалните строеве.Подобна алчност не е съществувала досега в света.Когато разликата между бедни и богати започне да става фрапираща това означава,че е дошло време за революция.Дано така нареченият световен елит си вземе поуки от историята.
9
2
 
29
 
! Отговори
Караконджул преди 9 години
Ще е много добре ако СИРИЗА спечели голяма победа .Колкото и да ги мразят десните те не са изкукали популисти и биха довели до нови отстъпки за Грърция и оглушителен шамар за западните ,,демокрации"Още едно потвърждение ,че не бива да бързаме с влизането си в еврозоната за да е плащаме чужди борчове.Трябва колкото се може сами да си решаваме проблемите вместо да треперим за всяко евро кето ни подхвърлят а ние съфинансираме всякакви простотии направенеи да смучат пари богатите престъпници.
8
6
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Това е бъдещето на седерастията.