Огънят в Украйна да спре, иска "нормандската четворка"

В Берлин четиримата министри са постигнали споразумение и за демаркационна линия
Обновена: 22 яну 2015 07:29 | 22 яну 2015 07:00, Анисия Иванова
75
Огънят в Украйна да спре, иска "нормандската четворка"
Първите дипломати на Русия, Украйна, Франция и Германия в Берлин. Снимка БТА

Министрите на външните работи от "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Франция и Германия/ призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия. Това се казва в разпространеното днес съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин, цитирано от ТАСС.

"Минстрите призоваха всички страни в конфликта да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение в съответствие с договорената линия, съгласувана в приложението към минския меморандум от 12 септември 2014 г.", се отбелязва в документа.

Още по темата
Първите дипломати подчертават, че техният призив за пълно спазване на примирието не е бил изпълнен, а напротив - боевете в Донбас са се ожесточили и са довели до големи човешки жертви, в това число сред цивилното население.

В изявлението се посочва, че на това трябва незабавно да се сложи край и да се възстанови режимът на спиране на огъня, като министрите апелират към всички участници за неговото пълно спазване.

Първите дипломати на Русия, Германия, Украйна и Франция, съответно Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Павло Климкин и Лоран Фабиюс отбелязаха също, че "на планираната среща в Астана трябва да се постигне осезаем напредък по пълното спазване на минските споразумения, в частност чрез създаване на условия за действително прекратяване на огъня, споразумения за начините на доставка на хуманитарна помощ и да продължи освобождаването пленници".

Както отбеляза Щайнмайер след срещата в Берлин, "от страните в конфликта зависи това споразумение да не се превърне просто в лист хартия". "Разчитаме на това, особено Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите" за уреждане на конфликта", заяви той и изрази надежда, че споразумението ще бъде приложено на практика. "Ако това стане, ще сме по-близо до среща в Астана", добави Щайнмайер.

Постигнат бе напредък по време на четиристранните преговори в Берлин за кризата в Украйна, както и споразумение за установяване на зони за сигурност между проруските бойци и силите на Киев, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че е договорено споразумение за демаркационна линия, от която трябва да се изтегли тежкото въоръжение.

Според дипломат номер едно на Германия тези мерки не представляват пробив, съобщават ДПА и Асошиейтед прес. Щайнмайер посочи също, че съвсем скоро ще се проведе среща на контактната група по уреждането на кризата в Украйна, предаде ТАСС.

Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на "нормандската четворка" е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна и продължаване срещите на Контактната група.

По думите му е приета препоръка тя да активизира работата си и да сформира необходимия брой работни подгрупи. "Така че смятам тази среща за много полезна", подчерта Лавров. Руският първи дипломат посочи също, че с колегите му са се споразумели да продължат контактите по линия на експертите, за да се определи какво е положението на терен.

Дипломат номер едно на Москва заяви, че на срещата в Берлин не е бил обсъждан въпросът за санкциите срещу Русия, като по думите му те не са проблем на неговата страна.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: кризаУкрайнапреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
25
 
! Отговори
Пoп Грую преди 9 години
Анисия, овча главо, текстът под снимката тябва да е "Първите дипломати на Русия, Германия Украйна и Франция в Берлин".Да, точно така - надутото дребосъче със стойка а ла Бат'Бойко е Павло Климкин, министър на външните работи на Окрайна. Преди 4 часа укрите признаха загубата на летището, пленените фашуги са над 20 калпака! В петък Песков предложи спиране на огъня, но получи високомерно мълчание. Сега писъци до небето...
14
1
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Ти сигурно не си погледнал любимия си бат, Боко, Доган, Станишев или Миков, да не говорим за рупорите на простотията Сидеров, Каракачанов и В. Симеонов. Има поговорка----присмял се хърба на щърба...
13
21
 
8
 
! Отговори
Не ми е ясно... преди 9 години
Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на "нормандската четворка" е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна..............Нали Русия няма възможност да влияе на "сепаратистите"......А сега изведнъж договоря вместо тях?! Така целият свят разбира ,че РУСИЯ Е СТРАНА В КОНФЛИКТА......Е,..нещо друго......
12
8
 
5
 
! Отговори
Демагози преди 9 години
Бедата на населението на Новорусия е, че както Запада, така и Москва не зачитат тяхното мнение. Москва гради своето отношение към Запада на базата на убитите в Новорусия, не им подпомага дейно. Западът вкарва цели чуждестранни батальони, Москва избягва това. Както Запада, така и Москва, нямат желание да спрат тази братоубиствена война. Отвратен съм от Запада и Кремъл, за тяхното безразличие към тоталното избиване на мирни жители, на доброто отношение към Укрофашизма.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос :Искам да ме управлява Доган + Миков дай -Искам да ме управлява Борисов + РБ дай +
10
1
 
18
 
! Отговори
aha преди 9 години
A бре тоя украинския дипломат(единствения с черна коса и правещ се на бабаит) ми изглежда много комично Толкова ли нямат някой изглеждащ по-сериозно ??? С такъв човек просто няма как да не се гаври И Щайнмайер го прави и Лавров Единия му обещава кинти ,ама нема кинти,другия само му се смее
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това галско петле на снимката ?!
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак помляха няколкостотин "опълченци".
7
5
 
2
 
! Отговори
БСП=ФАЛИТ преди 9 години
До Еее , Извинявай от токова пирамиди , мутри и финансови схеми забравих КТБ !Странджа , голям си !!!!!!!! Браво за въпроса !
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос :България в ЕС с Германия , Франция , Италия , Холандия , Чехия...... дай +България във Азиатския съюз с Индия , Русия , Саудитска Арабия , Турция , Узбекистан.... дай -
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос :- Искам България да е независима държава дай +- Искам България да е част от Русия дай -
4
12
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ В ЕС , ЦЕНТЪРЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !!!
3
0
 
18
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Действителността е, че невинните хора, включително и деца, понасят товара на този безумен конфликт, който изобщо не би трябвало да се случва в Европа през 21-ви век, политиците от месеци се срещат ли срещат и обсъждат, и решение все няма.
2
2
 
25
 
! Отговори
zak преди 9 години
Нали говорим за демокрация и самоопределение, а украинците са малките демократи на Хамерикосите, та от тук следва , че наложената демокрация се явява, убити и изгорени мъже, изнасилени жени и осакатени деца..... ха честито на демократичния свят !
1
25
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
А Путлю какво чака...