Как живеят българите, заминали в Германия?

56% имат работа, но често нископлатена
Обновена: 28 яну 2015 14:05 | 28 яну 2015 11:00, Елка Василева
170
Как живеят българите, заминали в Германия?
Снимка: архив, Reuters

Българите в Германия са над 180 хиляди. 56 на сто от тези хора имат работа, но в повечето случаи се трудят срещу твърде ниско заплащане. На какво се дължи това? Изследване на фондация "Фридрих Еберт" търси причините, пише Дойче веле.

Стотици хиляди българи и румънци емигрираха през последните години в Германия. Повече от половината имат работа, но трудът им е нискоквалифициран, а заплащането - под средното за Германия. В техните страни обаче доходите и равнището на благосъстояние са в пъти по-ниски, така че решението на тези хора е обяснимо. Това са част от изводите в изследване на Матиас Йобелиус от германската фондация „Фридрих Еберт”.

Притокът на българи и румънци в Германия предизвика една от най-сериозните политически дискусии в страната през миналата година, посочва авторът на изследването и припомня популисткия лозунг на германския Християнсоциален съюз „Който хитрува - да си пътува”, прицелен в страховете на германците от конкуренцията на трудовия пазар и от опасността от злоупотреби със социалните помощи. В своето изследване Матиас Йобелиус добросъвестно се спира на различните измерения на един комплексен процес.

Румънците са по-добре интегрирани от българите

В Германия дойдоха по-малко българи и румънци, отколкото мнозина се опасяваха, констатира експертът. Между ноември 2013 г. и ноември 2014 г. в страната пристигнаха 87 000 румънци, а общият им брой в Германия нарасна до 352 544. Новопристигналите българи бяха 35 285, с което официално регистрираните в Германия български граждани станаха 181 520. Повече от половината (56%) от тези хора имат работа.

При анализа на трудовия пазар обаче излиза, че румънците са интегрирани много по-добре от българите. Сравнението показва, че пристигналите в Германия българи много по-често зависят от социални помощи - или като единствен източник на доход, или като добавка към недостатъчното трудово възнаграждение.

Според автора на изследването това показва, че българите често пъти работят при много лоши условия и срещу твърде ниско заплащане.

И двете групи обаче изкарват по-малко пари от средното в Германия: един български или румънски „гастарбайтер” на пълен работен ден взима средно 1 885 евро месечно, но върху тази сума плаща данъци и отчисления, които понякога надхвърлят 30%.

Йобелиус смята, че това ниско заплащане се дължи включително и на факта, че част от българите и румънците в Германия полагат много по-нискоквалифициран труд спрямо равнището на своето образование и професионални умения. 26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък), но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование. Почти половината българи и румънци в Германия упражняват труд, за който не се иска никакво образование.

Експлоатация и безправие

Работодателите често пъти нарушават трудовото и социалното право - тъкмо това е една от причините за лошото заплащане на българите и румънците, пише Йобелиус.

Медиите често съобщават за експлоатацията, на която понякога са подложени такива работници - например когато трудовите посредници взимат част от възнаграждението им, както при строежа на един берлински мол или на един нов хотел във Франкфурт. Отделните случаи са добре известни, но колко са общо засегнатите - това никой не знае. Често пъти работодателите налагат такива условия, при които жертвите нито могат да се съпротивляват, нито да се обърнат към полицията или консултантските служби.

През 2013 година в Германия са регистрирани 53 случая на „търговия с хора” с цел трудова експлоатация. Според специалистите тази нищожна цифра се дължи на факта, че разследващите органи обикновено не завеждат нарушенията на трудовото право под рубриката „търговия с хора”, а и много случаи остават неизяснени.

Другояче изглеждат нещата, когато търговията с хора се осъществява с цел сексуална експлоатация. Там цифрите са далеч по-високи, а по данни на полицията през 2013 година както повечето жертви на тази търговия, така и повечето заподозрени като извършители, идват тъкмо от България и Румъния.

Много разпространени са и други видове експлоатация. Често се практикуват такива форми на наемане на работна ръка, които позволяват да се заобикалят германските закони и тарифни ставки. Подобни договори са особено разпространени в строителството, ресторантьорството и месопреработвателната промишленост - все браншове, в които масово работят българи и румънци.

В своето изследване Матиас Йобелиус се спира и на проблемите, които притокът на българи и румънци създава на отделни общини в Германия - като Берлин, Бремен, Дортмунд или Дуисбург. От една страна експертът констатира, че доказаните случаи на злоупотреба със социални помощи са пренебрежими като брой, от друга обаче признава, че десетките хиляди българи и румънци, получаващи социални помощи или детски надбавки, действително обременяват бюджетите на по-бедните градове.

Защо заминават?

Накрая авторът коментира причините за трудовата миграция и интерпретациите, които получава проблемът в родните страни на трудовите мигранти. „Изтичане на мозъци” - бият тревога румънските медии, когато става дума за миграцията на високо образовани хора.

В същото време румънската общественост не е изненадана от факта, че 25 години след началото на прехода румънците все още търсят работа на Запад. Румънската общественост проявява към тях пълно разбиране, защото в Румъния и България доходите и равнището на благосъстояние са значително по-ниски в сравнение с Германия, а рискът от бедност - много по-голям.

Само за сравнение: в Германия минималното почасово възнаграждение възлиза на 8,50 евро, в Румъния - на 1,14 евро, а в България - на 1,04 евро. Средната заплата в България и в Румъния е около пет пъти по-ниска от тази в Германия, а в България покупателната способност е три пъти по-ниска от тази в Германия.

Тези огромни разлики няма да се преодолеят от днес за утре, констатира авторът и обръща внимание на факта, че Румъния (а това се отнася и до България) все още притежава икономическа структура, която е типична за страните в преход: непродуктивно селско стопанство, голям дял на сенчестата икономика, лоша инфраструктура и силна зависимост от приток на външен капитал. Йобелиус припомня още, че парите, които работещите в чужбина българи и румънци инвестират в своите страни, обикновено са повече от преките чуждестранни инвестиции. Но тези трансфери не дават импулс за модернизиране на тамошната икономика.

Матиас Йобелиус прави и един очевиден, но важен извод: „Тъкмо поради това, че разликата в жизнения стандарт е драстична, много граждани на тези страни и занапред (докато трае това положение) ще се ползват от свободния избор на работно място и ще търсят в други страни от ЕС по-добри шансове за работа и за живот”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Германиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Живея от 15 години в Германия, познавам много българи тук, но нито един не е на сициални. Напротив в повечето семейства работят и двамата родители и не защото не могат да изкарат с една заплата, а защото не са мързеливи като повечето немци и искат да постигнат повече. Поздрави от Мюнхен
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1885 evro na mesec da no ako si u4il tuka v Germaniq a ne s Diplomata ot Balgariq
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко тук е , личи си че хората нямат представа а четат само глупости в интернет
119
0
 
5
 
! Отговори
450 evro преди 9 години
Това което е написано в текста горе 1885 евро на месец са само за определени позоции , това означа че не всеки изкарва толкова , напротив има и работа 450 Евро Миниджоб което е таван повече не може , в фирма Посредник или така наречените Цайтарбайт фирми не повече от 1000 евро
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абсолютни глупости само , като не си бил в Германия и не разбираш просто не се излагай пред цяла България , какви обещетения от рода на 1300 евро няма такава Мечта
117
0
 
6
 
! Отговори
BERLIN преди 9 години
Всички коментари са на някоий който си седи в България и си няма представа за живота в Германия , бяха забранили вчера да се коментира извън българия
116
4
 
6
 
! Отговори
Nexeus преди 9 години
Разликата между България и чужбина е елементарна,Когато отидеш на интервю за работа в България. трябва да представиш средни/висшета образование, курсове и тем подобни простотии. НИКОЙ не го е*е аджеба можеш или не - важното е документи да имаш.Когато отидеш в чужбина на интервю за работа ти казват така: не ми показвай тия хартийки, искам да видя какво умееш - нас това ни интересува, не документи. Искаме талант в действие.
115
0
 
8
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
ИСТИНА Е ,ЧЕ ВСЕКИ РАБОТЕЩ БЪЛГАРИН ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ИЗПРАЩА МНОГО ПАРИ В БЪЛГАРИЯ И ИЗДЪРЖА ПОНЕ ЕДИН ЧОВЕК ТАМ.НЕ СТИГА ,ЧЕ ТОВА СА КЪРТОВСКИ ПАРИ,АМИ НАИСТИНА ПОЗНАТИТЕ ТИ ЗАВИЖДАТ И СЕ ДЪРЖАТ СТРАННО...ДРУГОТО,КОЕТО Е,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СА ХОДИЛИ НА ЕКСКУРЗИИ И ПОСЕТИЛИ НЯКОЙ МУЗЕЙ И МАГАЗИН СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ВСИЧКО ЗНАЯТ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА И НАРОД И КАТО НАВИРИЛИ ГЛАВА-ВИЖТЕ,НА АЗ ПАЗАРЯ ОТ КАПАЛЪ...ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ПОВЪРХНОСТНО...ВЕЧЕ МНОГО ГОДИНИ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...
114
1
 
8
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
120 И 121 МНОГО ТОЧНО СА ГО НАПИСАЛИ.АЗ НЕ СЪМ МЛАДА И НИКОГА ,АМА НИКОГА НЕ СЪМ И МИСЛИЛА,ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ МИ СЕ НАЛОЖИ ДА РАБОТЯ В ЧУЖБИНА.АЗ СИ ЗНАМ КАКВО СЪМ ПРЕЖИВЯЛА...НО ТОВА,КОЕТО МИ Е ДАВА РАБОТАТА В ЧУЖБИНА,В РОДИНАТА СИ НИКОГА НЕ СЪМ ПОЛУЧАВАЛА(ЗА СЪЖАЛЕНИЕ) ,А СЪМ ДАЛА МНОГО ЗА РОДИНАТА СИ!БЯХ ТВЪРДЕ ГОЛЯМА НА ГОДИНИ,БЕЗ ОСОБЕНИ ЗНАНИЯ НА ЕЗИК,И СЪОТВЕТНО С МАЛКО ВЪЗМОЖНОСТИ И ВСЕ ПАК НАВЪН ИМА ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ.ЖАЛКО ЗА МНОГОТО МЛАДИ ХОРА КОИТО НАПУСКАТ БЪЛГАР
113
2
 
21
 
! Отговори
Берлин-София преди 9 години
Как не ви е срам, да гледате на нас-тези, които издържат половин България с къртовски труд, като на родоотстъпници и небългари?! С какво право? Голяма част от вас са мързеливи и завистливи. Не ви стиска да учите, да давате всичко от себе си, да бъдете честни и почтенни... Успелите са ви трън в очите, посредственоста ви е обсебила, чалгата ви превърнала в ш...ни ***! Живея от 15 години тук, и в моят приятелски кръг няма нито един българин на социални помощи...
112
4
 
13
 
! Отговори
Соня преди 9 години
В ГЕРМАНИЯ КАТО НЯМА РАБОТА В ДАДЕН ЗАВОД ПРАЩАТ РАБОТВИЦИТЕ НА БОРСАТА ИМ ПЛАШАТ 1300 ЕВРО НА ДЕЦАТА 180 ЕВРО А ТУКА МИЗЕРИЯ
111
11
 
9
 
! Отговори
истината @лъжата 130 преди 9 години
"защо си мислите,че повечето Българи са на източване на социални придобивки"Защото това е истината, както казва и статията.Повечето почват някаква работа, уж, но никога не си докарват нужното за тамошния стандарт... И понеже там не могат да те оставят да ровиш по кофите като в България, социалната им система започва да те храни.Затова англичани, германци и т.н. вдигнаха такава врява за българи и румънци - понеже им струваме страшно много пари - а срещу разните "черни" си имат визи.
110
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде има готини хора в България, що дрънкате глупости? Българин да бъде приятел?? Да, общува твърде много, винаги намира общи теми, но повърхностно и лицемерно.
109
5
 
18
 
! Отговори
лъжата преди 9 години
Не знам,защо си мислите,че повечето Българи са на източване на социални придобивки.Работим с документи които ни задължават да си плащаме данъците.А по принцип,този документ не ти дава право на помощи.Такива ползват тези които работят с договор към фирма или компания.А това изисква ниво на владеене на език.
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пореден опит да се обобщава, приравнява и сравняват условията на живот чрез несравнима по мащабите си, и простотия си статистики и заключения. България за едни е майка за други мащеха.
107
1
 
15
 
! Отговори
Дрезденчо преди 9 години
Берлинчо , ти разправяше че Виена е смотан град ,нее като Берлин , но на мен ми се строи обратното ,че Берлин е соц град с много охветли здания и ремонти , докато Виена си е аристократичен град откдето и да го погледнеш . Да ти вярва ли човек или да ти не вярва за твойте пътешествия ........ ?
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 116ама "българите" като теб
105
3
 
27
 
! Отговори
Кочо Честименски преди 9 години
До Кирил СофийскиКириле, май никой досега не ти е казвал колко си ***, че и неграмотен даже, а...?! Тея лозунги за "Българите са в България" си ги развявай в кварталната кръчма! Това, че не живеем в България(по видна причина) не ни прави по-малко Българи от такива като теб!!
104
9
 
38
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Аз живях и работих в Лондон,взимах около 2800-3200 паунда на месец мога да кажа че въпреки парите живота е кофти. Няма го този хубавия нашенски живот с приятели на планина,на бунгало край морето. Там си робот,покупвателна единица. Най-вероятно ще се върна отново в Лондон за да работя но никога и да живея. Бил съм и в Финландия страна с много пари и нещастни хора. Първа по самоубийства в Европа. Защо ли?
103
18
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Стойте си в БГ, тука не се живее! Ей ме мене - миналия януари бях в южна Индия. Изгорях зверски, защото имам много бяла кожа. Ако си бях в БГ, щях да си добрувам в кишата. После април и май ги изкарах във Флорида. Ад! Холивуд бийч пуст, пуст... няма кой да те напсува, а камо ли едно белотче да изцакаш. Да си бях седял в БГ - кеф ти махленското кафене, кеф ти кварталната бакалия. И сега - пак съм с изгоряла кожа. Тоя път Панама и Коста Рика. И пак заради тъпата Германия! Не се лъжете, братя!Про