Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платените *** пак нападнаха. 20ст. на мнение да издигаш в култ свинята-майка Мергел и да плюеш Путин си е доста Ганьовско.
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 242No nie ne samo che dadohme, no i vishi durzjavni dejtsi - golemi demokrati odobrjavaha agresijata nad mirno naselenie. Ot bombite zaginaha nad 2000 dushi...
217
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали нещо европейският съюз бе за демокрация ? Но явно новото определение на демокрация е "демократично е това което каже САЩ и големите държави , Германия ,Англия ,Франция". Явно другите са за масовката.Защо тогава трошат толкова много пари на данъкоплатците та се събират всичките да гласуват нещо което е известно предварително. Но навремето като кажеше нещо СССР то си бе ясно че другите от соц.лагера ще го гласуват. Тогава какво се промени след като малките държави не могат да имат мнение.
216
1
 
8
 
! Отговори
ерго преди 9 години
И какво ще стане след сериозното предупреждение? Ципрас ше си го премести в другия крачол...!Гърчулята си намериха начин да се измъкнат наполовина от задълженията си /това ще се получи/ и пак ще ядат, пият и играят Сиртаки без да се напъват да работят, както се работи в Европата, но *не е луд който яде зелника, а който му го дава*!
215
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мухахахаха! Европа нещо се огелпи, когато видя, че страна от ЕС не играе по свирката на марионетките от Брюксел! На полираните мозъци от ЕП би трябвало да им светне, че ЕС е ИКОНОМИЧЕСКО обединение, а не нова държава. Като такова, членовете му ще спазват някакви общиикономически закони, но НЯМА да излагат собствения си интерес в името на "европейските ценности", които имат за цел да оправдаят заплатите на няколко хиляди чиновници в Европарламента и разни комисии!
214
3
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dano ne se pre4upi!ES zaslujava razpada si!
213
2
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
I Gurciq pokazva finger na ES ;-)
212
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Джона:Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
211
3
 
13
 
! Отговори
Пян Гъ преди 9 години
До ВладиАбе, Влади, кой мислиш се е загрижил чак толкова дали турците ще обрязват гърците? Никой ... Има други интереси тук, от които обаче ние явно не сме част. Гърците са хитреци, на които им се получава, защото имат някакво лоби на Запад. Така ги и освободиха от турско - по-рано от нас и с пари от Лондонското сити. "Старогръцката" митология е в основата си тракийска, но те са се изхитрили да я запишат и после върви обяснявай... Такива са - поне за това трябва да им викаме "батковци".
210
8
 
23
 
! Отговори
Джона преди 9 години
Браво на гърците. Никога няма да доживея булгарски премиер да държи глава на ЕС. *** сме, преди бяхме най-верни на СССР, сега сме на САЩ.
209
10
 
9
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Още преди 15 години западни анализатори казваха , че Гърция е само консуматор на сигурност, чрез НАТО и на икономически блага от ЕС. И на практика не е необходима и двете организации. А манталитета на гърците бил по-скоро ориенталски,отколкото европейски. Извод: добре е гърците да си ходят, ама няма. Защото Турция ще им сложи фесовете веднага без НАТО
208
1
 
16
 
! Отговори
GR. преди 9 години
Ха,хаа,хааа! Ще ни намалят поведението.
207
6
 
8
 
! Отговори
до 253 преди 9 години
Предатели са всички дрогирани ***. Директно в белене до живот.
206
3
 
19
 
! Отговори
морски преди 9 години
Гърците пак се освободиха преди нас.
205
15
 
5
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
Волен сидеров в затвора не ни трябват такива ПРЕДАТЕЛИ.
204
17
 
8
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--250;Ние също имаме мнение; ТВЪРДО СЪС ЕС СРЕЩУ Русия Русия да ни заплати ОТКРАДНАТОТО по време на окупацията и след ДЕВЕТИ,равняващо се на тогавашни 140 милиарда лева.
203
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция, Унгария, Словакия, Австрия имат мнение. А ние?!
202
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бас хващам, че България също не е била уведомена за това "колективно" изявление. Но ние за разлика от Гърция никога няма да се оплачем.Даже ще налее нашия "мъжки" президент масло в огъня. Толкова силен характер има този Росен. Направо му личи от километри, че е силен мъжествен и с твърда позиция. А Бойко Борисов не е мутра. Стига сте го плюли. Той е честен християнин.
201
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари, пари, пари! Някои с пари ще оправдаят това, че са убили майка си и изнасилили баща си.
200
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ЕС могат да си правят каквито искат изявления без да вземат под внимание националната политика или мнението на мнозинството в дадена държава. Ето например в България 90% от хората подкрепят Русия, но нахалния ни кабинет, с цел лична облага, се присъединява към ксенофобските изказвания на жадната за власт върхушка. Джон Кери и т.н. са нашите управляващи. Ние нямаме правителство, каквото имат Унгария и сега Гърция. Ние сме мишки без право на глас. И затова ще продължи страданието ни!!!