Банките в Италия стачкуват

"Аз съм банков служител и служа на своята страна!"
30 яну 2015 09:07, Елка Василева
4
Банките в Италия стачкуват
Снимка: архив, Reuters

В Италия днес ще стачкуват около 300 000 банкови служители. Причината е отказът на банковата асоциация да поднови националния им трудов договор, предаде БНР.

Банковата асоциация на Италия не подновява националния трудов договор, който действа до 1-ви април. Целта е всяка отделна банка да има свои договори и служителите да загубят завоюваните права на трудещи се. Това би довело до понижаване на заплатите, които понастоящем не отговарят нa средната покупателна способност и са към 200 пъти по-ниски отколкото на банкерите.

Синдици уточняват още, че банките не решават проблемите си и засягат от една страна служителите с отхвърлянето на националния трудов договор и съкращаване на персонала, а от друга, ощетяват и клиентите, затваряйки филиали, променяйки обслужването и работното време.

Служители и потребители ще бъдат засегнати и от предоставянето на външни компании да вършат дадена дейност. Има предложение да се закрие фондът, от който получават месечните си възнаграждения предварително отстранените от работа възрастни служители до действителното им пенсиониране.

Стачката ще продължи през целия работен ден. Лозунгът е: "Аз съм банков служител и служа на своята страна!" Основните митинги са в Палермо, Равена, Рим и Милано, където ще вземе участие председателят на Националната конфедерация на труда Сузана Камусо. Интересен факт е, че всички банкови профсъюзи са единни в протеста. 
 


4
Още по темата: ИталиястачкаБанка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Приклякващ преди 6 години
Има евро... няма евро
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова са административния персонал и приложните специалисти, пише го дори в статията. Какви чифути са ти в главата. Този тип банкови служители са тези които те обслужват като отидеш в някоя банка. Обикновено са с поне едно висше образование и чужд език с по -малка заплата от общ строителен работник и с доброволно извънредно работно време. Нямат много общо с банкерите с космическите заплати, които всъщност прилагат стратегиите на тези, за които пишеш и отговарят за банковата политика.