И Шефчович не вярва "Турски поток" да го бъде

В понеделник в София се събират енергийните министри от страните в "Южен поток"
Обновена: 4 фев 2015 20:23 | 4 фев 2015 19:07, Деляна Петкова
161
И Шефчович не вярва "Турски поток" да го бъде
Марош Шефчович Снимка: Reuters

Съмнение в жизнеспособността на новия проект за газопровод „Турски поток“ изказа по време на пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Темата за проекта беше повдигната след официалната презентация на комисаря за първите стъпки за създаването на Енергийния съюз в ЕС.

Според него пред проекта има технически спънки и една от тях са дългосрочните договори, които имат клиентите от Европа с „Газпром“. В тях са вписани не само обемите, но и мястото на доставката на суровината. По тази причина и Шефчович не вярва, че проектът би имал бъдеще, макар и „Газпром“ да предупреди за радикална промяна - спиране на транзита през Украйна след 2019 г. и пренасочването му към Турция.

„Трябва да се върнем към по-рационален дебат в търсене на икономически жизнеспособно решение за тези проекти и за сътрудничеството при газовите доставки“, посочи още комисарят.

Той изчисли още, че към 15 млрд. куб. метра газ, пренасяни по „Турски поток“, ще са насочени към пазара в Турция, между 15 и 20 млрд. куб. метра ще са за пазарите в Южна Европа, които ще бъдат свързани с проекта за новия газопровод, а капацитетът на тръбите е планиран за 63 млрд. куб. метра годишно.

На 9 февруари 2015 г. (понеделник) в София ще има среща на енергийните министри от страните, участващи в проекта „Южен поток“. На нея ще бъдат дискутирани промените в енергийния ландшафт, стана ясно още от думите на комисаря. В понеделник ще бъдат коментирани и предложенията на България за трансформирането на проекти, за да се намерят най-добрите решения за газоподаването. Сред тях са газова връзка с Гърция, както и идеята за газов хъб край Варна.

Шефчович призна още, че при срещите си в Москва е получавал обяснения, че Русия иска да изгради трасе на газовите доставки, което да заобиколи Украйна, защото тя е причината за чести блокажи и проблеми, а и са необходими и много средства за модернизация на газопреносната мрежа. Украйна напълно съзнава важността на своята роля, а Запада и ЕС ще участват в ремонта на газовата система на Украйна, е посочил обаче комисарят пред руските партньори.

Много необичайно е компания като „Газпром“ да съобщава за плановете си чрез пресконференция – те така съобщиха за края на „Южен поток“, коментира още комисарят, посочвайки, че страните в проекта още не са получили официално уведомление за спирането му.

Още икономически новини четете в Investor.bg


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
"И Шефчович не вярва "Турски поток" да го бъде" - ти продължаваи да си мислиш не вервам Русия да те чека.

"Трябва да се върнем към по-рационален дебат..." - думата дебат ми беше достатъчна да разбера че започва ново "чесане на езици" и "нищо работа" хааа
95
1
 
0
 
! Отговори
www преди 6 години
Дали ще има нова тръба до Турция? Хич не ме интересува. Всеки нормален човек го интересува на каква цена плаща за стоката а не кой му я продава. Тръба през България щеше да е голям риск на фона на това, което се случва с Украйна. Щяхме да имаме някаква финансова полза, коментираха се едни 100-200 милиона годишно в необозримото бъдеще... За тези пари не си заслужава да серискува северенитет!!!
94
1
 
0
 
! Отговори
до wid horse преди 6 години
само привидно изглежда така. русия не случайно беше против правилата на ЕС. Когато всеки сам си построи тръбопровод, той сам ще решава от кой и от къде да си взима "материала". Колкото повече свързаност има между държавите в Европа, толкова повече Русия ще изпада от пазара или толкова повече цените ще падат. Експерти очакават около 2018 година да има срив в цените на газта, поради това, че много "нови" играчи ще се включат в пазара.
93
5
 
7
 
! Отговори
wid horse преди 6 години
Турски поток не само,че ще го има,но ще се сбъдне предупреждението всеки сам да си строи тръби от Гърция. Европейската дипломацие се окъка. и сега замазва. Русия винаги ще си вземе своето и никога няма да прости унижението на което се опитват да я подлагат.Дръжте се....
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой да допусне да се направи Турски поток... Това не е концерт по желание...
САЩ има последната дума!
91
0
 
7
 
! Отговори
Прогнозата преди 6 години
Прогнозата за времето е по-неточна от информацията за времето. Гадаем за света, да си оправим нас първо, а времето ще покаже ще има ли поток или не.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Ганчо след като *** (матушка) е Рус, какво правиш в чужда страна като България? Или пишеш от родината си Русия?
89
10
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Газ ще има, но през Турция. Всички се правеха на мъже и правеха мускули пред Русия. Ало, господа Вие не познавате руския манталитет, когато се каже, че някой е срещу Матушка Рус, жална му майка. Запомнете, че с Русия няма майтап. Това е държава с големи както финансови така и стопански ресурси и може да се затвори и тогава ще видите какво ще стане с европейската индустрия, която по някакъв начин е свързана с Руските ресурси.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кой ?
Не през България : Южен поток ,
Не през Турция : Турски поток .
Западняци най ви е изгоден през България !!!
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вече не вярвам България да я бъде. ДПС защитаг турски интереси, АТАКА защитава руски интереси, ГЕРБ защитава западни, а най вече собствените си интереси. А кой ще защитава Българските интереси?
86
0
 
2
 
! Отговори
PO TOK преди 6 години
EVROPEISKIAT "SOIUZ" ZAPOCHNA RABOTA I PO SPIRANETO NA "TURSKI POTOK"

A ISKAT "IKONOMICHESKI JIZNENI PROEKTI..."/OT STATIATA/
GLEDAI IM UMA
85
1
 
10
 
! Отговори
до 130 преди 6 години
хахахаха Валутните резерви на Путин щели да стигнат само за още две години. Всички сте големи специалисти по валутни резерви. Ти специалисте, сигурно си същия този който преди 5 месеца предвещаваше, "ето сега, още след няколко дни" идва краха на Русия.Сега станаха две години, а след две години те искам наказан на стената с вдигнати ръце и със зачервени бузки, засрамен от несъстоятелните си твърдения! Целия елит на ЕС е в паника и това е видно.Дано ние да сме втората Гърция или Унгария...
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа е че на някой му изглеждало много странно Газпром да обявяват намеренията си на пресконференция. Изглежа на някой му е трябвало да напълни статията с информация, защото аз не виждам нито един аргумент в полза на заглавието на статията.И заглавието оставя впечатлението, че "всички" не вярват Турски поток да го бъде, че даже и някой си Шевчович...Представяте ли си...Даже и той.Това прилича на глутница безпомощни кучета, временни министърчета чиновничета, които искат минута слава!
83
6
 
2
 
! Отговори
иа преди 6 години
До Анонимен 130

Да бе, Путин загуби тази война. Не битката, войната. И така.

Но да се злорадства е тъпо. За нас, в България, е най-изгодно да ползваме руска газ. Останалото са "стани да седна".

И какво би следвало след Путин? ***? Супер лош вариант - и за нас и за чичо Сам. Жириновски? Още по-зле. Неонацистите? Е, аз лично не ми харесва тая идея. И какво - една Яблоко ли остана.. Да не злорадстваме предварително.
82
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118

След 2019 година тръбите на Украйна остават неисползваеми.
------------------

Абе ей, аланколу, знаеш ли, че до след 2019 г. има 4 пълни години, бе?
Световните войни траят толкова.
Валутните резерви на Путин са за две години.
До 2020 има толкова да ти мине през главата, че ще се смееш на сегашните си глупости.
81
3
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 6 години
До Анонимен

Кой е Шефчович за Русия? Кой е Шефчович за Турция? Самите тези страни ще направят бизнеса си, без Шефчович, нали?
80
1
 
9
 
! Отговори
Какъв Южен... преди 6 години
... Поток!? Русия го спря!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tva e basi testesa, maina. в София ще има среща на енергийните министри от страните, участващи в проекта „Южен поток- koito nesastestvuva. oti ke se peniavat koga shamponao presahna. Vovata re4e i otse4e- nasto Tikva eva mutraikata na site tea ministreutki - koito se sabirali , kato u4astnici- tva nema ni plnka ni smazka- ot vsekade skrca.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a ako turskia gas kiunec pusti gas- toia izmekiar shal li sa podade ostavkata ili samo gi plempoNti, da eva!
77
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лол 123
Другарю селянин, не се обаждай!
Такива неграмотни селски пръчки са създадени ДА КОПАТ а не да умуват!