Споразумение с Гърция е възможно, увери Ренци

Европа е съсипана от икономии, заяви Ципрас
4 фев 2015 08:05,
22
Споразумение с Гърция е възможно, увери Ренци
Снимка: Reuters, архив

Италианският премиер Матео Ренци заяви днес след среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас, че споразумение между новото гръцко правителство и европейските институции е възможно, предаде АФП.

"Смятам, че са налице условия за намиране на допирна точка с европейските институции", посочи Ренци на съвместна пресконференция с Ципрас.

Ще окажа силна подкрепа на премиера Ципрас, включително чрез двустранно сътрудничество и готовност за диалог, във всички европейски институции, добави той. Не обсъдихме задълбочено предложените от гръцкото правителство решения, които трябва да бъдат изложени пред европейските инстанции, уточни Ренци. Дискутирахме по принцип необходимостта да се спазват правилата и да се борим за Европа на растежа, добави той.

Всички ние трябва да приемем резултата от изборите в Гърция като послание на надежда от цяло поколение, което настоява за повече внимание и интерес към онези, които понасят кризата, подчерта Ренци.

Светът настоява Европа да инвестира в растеж, а не в строги икономии, изтъкна италианският премиер, като се пошегува, че след идването на власт на Ципрас самият той няма вече да бъде смятан за "левичар" в Брюксел.

Ципрас подчерта, че на Европа е нужна промяна. "Трябва да заменим страха и несигурността със социална сплотеност и растеж", каза той, допълвайки, че европейските граждани и кредиторите не бива да се боят от Гърция.

Европа е съсипана от политиката на икономии. Не искаме нова пукнатина между Севера и Юга, заяви Ципрас, призовавайки за солидарност, полезна за всички, както за Севера, така и за Юга. 

Италианският премиер подари вратовръзка на гръцкия си колега, който отказва да носи такава, докато страната му тъне в криза.

Искаме да дадем едно рамо на Гърция, което не значи винаги да сме съгласни с нея. Убедени сме обаче, че Гърция ще излезе от кризата, заяви Ренци в края на пресконференцията. Когато това стане, ще бъда щастлив премиерът да носи италианска вратовръзка, добави той, поднасяйки я на Ципрас.

Обещавам да нося тази вратовръзка, когато Гърция намери осъществимо решение, каза Ципрас с усмивка, благодарейки за подаръка.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
99-44 преди 9 години
Който не играе по свирката на богатите европейци нарушавал правилата. Хай сиктир бе. И аз спазвам законите на страната си но в моята къща ние си решаваме какво да правим за да живеем по добре.
17
0
 
2
 
! Отговори
ей преди 9 години
Ей колко пари се изсипаха при "бедните елини" , ама то при тия дебели кореми колана колкото и да се притяга все остават резервни дупки -само не мога да разбера защо все на тях , а ние нали сме ЕС , за нас трохите , а за тях -баницата?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С различните лидери е различно. С гърците е възможно, защото са пичове, а с нас не е възможно. Нали се сещате защо?
15
0
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Дайте да си починем малко че икономиката да може да тръгне нагоре.Стига икономии,развържете портмонетата и я ударете на живот.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мързеливите гърци пак ще искат пари на кредит.
13
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
То и жабарите са на една крачка от банкрота, та затова каква солидарност само!
12
2
 
1
 
! Отговори
сиртакис преди 9 години
колко рамена да им се дават на тия. 300 милярда са малко да сложим и още някоя нула зад това число.не е луд който ги харчи а този който ги дава
11
3
 
13
 
! Отговори
иху-у преди 9 години
"Европа е съсипана от икономии, заяви Ципрас"Хайде! Да сложим край на икономиите и на скучните скъперници. Да започнем нов живот. В Гърция иху-у, сиртаки и таверни безкрай. В България иху-у, чалга, кючеци и дискотеки безкрай. Стига работа! Бойко, давай на всеки един социални. Германия шъ плаща.
10
5
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ КРЕПИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, а за нас БЪЛГАРИТЕ, на нея не и пука и при първа възможност ще ни зачеркне от картата.
9
5
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
И западняците нахитряха. Сега ще обещават на Ципрас как ще му помогнат, но в същото време ще изчакат да дойде време за плащане на пенсии, заплати, на 21.3 млрд. евро годишен дълг, а правителството ги няма тези пари и само ще допълзи до шефовете на Европа да просят за пари и ще забрявят за всякакви претенции. Следват нови избори.
8
8
 
12
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Всьщност вий какво очаквате от Боко тиквата той си е просто една *** и мутра нищо повече. А за Роската даже и не знам него как да го определя може би най-правилното определение за него е карикатура или анимационен дьржавен глава не знам. Срам
7
3
 
9
 
! Отговори
ритник отзад преди 9 години
Тарикатският план на Ципурас няма да проработи и скоро ще има нови избори в Гърция. Той обещаваше фантасмагории, които е невъзможно да изпълни. Разочарованите гърци ще го изритат като мръсно коте.
6
4
 
16
 
! Отговори
факт преди 9 години
Гърците били умни - ако бяха умни нямаше да се набутат в това блато: 30% безработица, двойно намалели доходи, 320 млрд. евро заеми, тотално обедняване и т.н. Гърците просто са алчни тарикати!
5
5
 
7
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 1и 2 Ами за сьжаление сте много прави ние сме си роби и такива ще си останем докато сме с западните *** на които им е през дедовия за нас
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Гърка е само хитър.Умен и хитроумен е евреина!
3
9
 
9
 
! Отговори
Bit преди 9 години
Дано плана на Ципрас проработи. Ние след това може само да попиваме и да се учим.
2
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
За всички е ясно, че ЕС ще отстъпи. Може да не опростят всичките дългове, но ще опростят съществена част от тях.Гърците пак направиха правилният избор - избраха СИРИЗА, за да притиснат Брюксел.Хитри са гърците ! Умен и буден народ.Не са роби като нас !Затова ще живеят по-добре от нас.
1
4
 
22
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Ще им опростят дълговете! Не е ли ясно?! Ние, обаче не сме глезеното дете на Европа, за нас чатала на врата и имат други планове...