ЕК възобновява плащанията по ОП "Регионално развитие"

Парите бяха временно спрени
Обновена: 23 фев 2015 12:49 | 23 фев 2015 12:47, Миглена Иванова
18
ЕК възобновява плащанията по ОП "Регионално развитие"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия (ЕК) е уведомила България, че плащанията от Европейския съюз (ЕС) по оперативна програма „Регионално развитие“ за програмния период 2007 г. - 2013 г. вече могат да се възобновят, съобщават от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Плащанията бяха временно прекъснати с цел да се гарантира ефективността на системите за контрол, се припомня в съобщението.

Еврокомисията незабавно ще пристъпи към първо плащане от над 52 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Получените през февруари искания за плащания за над 92 милиона евро трябва да бъдат изплатени през март.

Плащанията по програма „Регионално развитие“ (2007-2013 г.) бяха прекъснати на 3 юни 2014 г. след одит на Комисията през април 2014 г., при който бяха установени пропуски в проверката на исканията от националната система за управление и контрол на средствата от ЕС.

Прекъсването беше по отношение на две приоритетни оси - приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма“. Комисията трябваше да гарантира, че не са направени никакви плащания въз основа на искания, при които са налице некоригирани от държавата членка нередности.

Комисията стигна до заключението, че всички коригиращи мерки вече са приложени и условията за отмяна на преустановяването са изпълнени.

„Приветствам усилията на българските власти за укрепването на системата за управление и контрол на програмата. Положителните стъпки, които България е предприела в тази посока, позволяват на Комисията да възобнови плащанията,  а това е от пряка полза за българския народ и националната икономика“, коментира еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу.

„Възобновяването на плащанията е знак за добре свършената работа на българските власти. Сега те трябва да наваксат пропуснатото време и да използват пълноценно максимална част от оставащите средства по тази програма“, допълва зам.-председателят на ЕК и комисар за бюджета Кристалина Георгиева.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Какви *** бе, защо обиждаш Бацето, кака Цецка и вся остальная комунистическа *** ?!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб отново не връщат на фирмите ДДС-то. Бавят и няколко месеца свършената работа по държавни поръчки, а за ДДС-то отговарят друг път. Харчат си парите на хората, точно както и при предишното управление.
7
1
 
0
 
! Отговори
До15 преди 9 години
Защото " който плаща той поръчва музиката" както казват Българите.
6
4
 
4
 
! Отговори
МРАЗИМ КОМУНЯГИ преди 9 години
ВИДЯХТЕ ЛИ БЕ ***.КАТО СТЕ НА ВЛАС -УЖАС ЗА БЪЛГАРИЯ.БОЙКО Е ЧОВЕКА!БУРГАС И СОФИЯ СА ВЕЧЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ.СКОРО И ДРУГИТЕСАМО БОЙКО!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9Защото са си роднини. А на нас ни налагат санкции като на руснаците.В момента в който не им хареса правителството ни налагат санкции/спиране на финансиране/, докато не падне правителството и не дойдат техни хора, готови да унищожат народа си.Те просто слагат знак за равенство между нас и руснаците, но грешат.Руснаците не са дупедавци.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай Иван Прочети малко и тогава пиши. Парите бяха спрени точно поради нарушения допуснати от кметовете на Герб при възлаганените от тях ОП, но понеже си *** и нямаш достатъчно акъл се доверяваш на манипулациите на медиите и на герберските ***. И на оная телевизия, която е свободна да манипулира истината.
3
4
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
До АнонименАми няма лошо, щом сме на файда! Или предпочиташ комунистите, дето лъжеха нас, защото европейците вече не им се вързват?!
2
2
 
5
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Д0 4. Е, големи глупости си написал.
1
8
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Хайде сега някой от комунистите да ми обясни защо ЕС спира парите при управлението на червените ***, а когато Бойко е на власт потичат?