Словения легализира еднополовите бракове

Позволява се на хомосексуални двойки да сключват брак и да осиновяват деца
4 мар 2015 09:03, Елка Василева
39
Словения легализира еднополовите бракове
Снимка: архив, Reuters

Словенският парламент одобри закон, разрешаващ еднополовите бракове, с което стана 11-ата страна в ЕС, приела подобна законодателна мярка, предаде Франс прес.

Парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се /от 84 присъстващи депутати на заседанието/ промени в семейното законодателство, които позволяват на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца. По-рано Словения разрешаваше еднополов партньорски съюз, но без право на осиновяване на деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Предложеният от опозиционната Обединена левица закон получи подкрепата на центристката партия на премиера Миро Церар, както и на коалиционния му партньор – социалдемократите.

Новият текст, който дефинира брака като доживотен съюз на две лица независимо от техния пол, слага край на досегашната дискриминация, подчерта депутатът Матей Ватовец от Обединената левица, докладчик по закона. По думите му от този ден Словения става действително толерантна общност и встъпва в 21 век.

Дясноцентристката опозиция бе предупредила, че ще гласува против закона, който според нея подкопава традиционните семейни ценности.

По време на заседанието около 2000 души протестираха пред парламента. Те заявиха, че ще внесат петиция с подписи за организиране на референдум, който да попречи на влизането в сила на текста. Референдум за прилагане на закон може да се свика при условие, че се съберат 40 000 подписа. През март 2012 година словенците отхвърлиха с 55 процента гей брака на референдум, който бе белязан от много слабо участие на гласоподавателите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Rick преди 9 години
Брака като доживотен съюз на две лица... А защо не на три или четири? Не виждате ли как всичко се върти около Божиите заповеди? Слугите на дявола нямат нищо оригинално те само се опитват да изопачат и да изкривят това което Всевишния е заповядал, това което е правилно и редно. Интересно, може ли такива неща да се наложат над хората след като те не ги искат - пряко волята им? и задълго ли? не же ли се върнат всичките гнусотии и дължимата отплата право в пазвите на слугите на дявола?
31
1
 
1
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
До АлексВярвам на Бог, а не на институцията от педофили. И те са чада лукави.Аз съм вярващ, а не религиозен-има диаметрална разлика.До колко Библията, е фентъзи, един ден. Всеки ще разбере.Писано е, че всяко коляно, ще му се поклони.Относно нормалните е писано-последните, ще станат първи.Хич не искам света да пропада, но Господ-Бог, го е изрекъл отдавна!И последното, не го казвам аз, а БОГ!Точно Него, не слушате. И ще ви държи сметка, един ден за това!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"През март 2012 година словенците отхвърлиха с 55 процента гей брака на референдум"2012! Преди 3 години на референдум. Сега - закон ! Голям натиск, голямо чудо. Кога идва нашия ред ?
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките деца, които имат нещастието да са осиновени от хомосексуални двойки! За съжаление човечеството върви по пътя на самоунищожението. Природните закони са неумолими. Всичко в тях е подчинено на продължаването на рода. Хората с тези си безумни действия доказват, че са забравили това. Време е да се върнат към действителността, иначе последствията ще са непоправими.
28
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До АНТИТОЛЕРАСТЩом мирогледа ти се води от интерпретации на човешки решения като дела на бог или сатаната, е безмислено да се спори с тебе. Ти вярваш в институция от доказани педофили, моралния ти мироглед е базиран на книга по зле написана от всяко фентъзи и можеш да общуваш само с подобни на теб кухи ***, защото нормалните хора ти се смеят на глупостите. Единственото което крепи подобните на теб е надеждата че света ще пропадне за да кажете "ето ние ви казвахме ама вие не слушате". ***
27
3
 
6
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
До Алекс 25Педро, това не е еволюция, а девиация на Сатана, вашият вдъхновител и баща.Бог го допуска, защото с всяко следващо поколение, се отдръпваме от него. При което, и той се отдръпва от нас. Но тази мерзост няма да е вечна.Ще чака да се опомним, известно време. Но ако, пак не желаем.Ще ни "залупа" със страшна сила,невиждана досега!Хич не му пука за вашите извратени душевни нагласи.
26
4
 
5
 
! Отговори
Judge Dredd преди 9 години
Възходът на извращенията взе поредната си жертва..."Новият текст, който дефинира брака като доживотен съюз на две лица независимо от техния пол, слага край на досегашната дискриминация..." - Не е било дискриминация, а неприемане на извратеняците... Словения - поредната *лска държава!Какво стана с вас, словенци?! Нали имахте друг приет закон миналата година!!!! Продажници сте и вие!
25
0
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
На БЪЛГАРИТЕ или на турците и "великите" им вековни опити
24
5
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Като чета колко от вас си държат постоянно главите в задниците, май България и без такъв закон е задминала Словения, какво ви пука какво правят хората в спалните си? Ама веруюто на българина е "най обичам маана да намирам". Останете си със здраве въргаляйки се в и грухтейки доволно в мъжествената кал на родината, докато останалата част от света се развива. Ще изчезнете и вие подобно на повечето задънени разклонения на еволюцията. :)
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извратени нещастници,скоро това ще се случи и в България.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТЕЗИ СТАНАХА ТРИПОЛОВИ. Е НИЩО ТО И ПРИ СОДОМ И ГОМОР Е БИЛО ТАКА И СА ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ БОЖИЯТ ГНЯВ...
21
5
 
13
 
! Отговори
GAY OVER преди 9 години
До 5години, това ни чака и нас!Част от евроатлантическите ценности.
20
3
 
12
 
! Отговори
ЕвроПедигри преди 9 години
Сега в Словения, после и по наши градове!
19
5
 
12
 
! Отговори
Бичето преди 9 години
Словения беше една много хубава страна...
18
7
 
8
 
! Отговори
ъйх преди 9 години
Пфууу... ОТВРАТ!
17
8
 
7
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТРЯБВА ДА ПОДНОВИМ МАТЕРИАЛА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА АУШВИЦ...ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
европейците може да почерпят от вековната традиция при турците , там съвокуплението меьду мъже си е вековна традиция , практикувана от всички там помежду си , там това е върхът на мъжествеността
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това в Турция неофициално си е от векове , та няма страшно може да попитат техния опит , а словенците от край време са си гейове , защо в ЕС не забранят и браковете от различни полове , това ще е върхът на "модерните" европейски ценостти
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропаднала държава ....
13
18
 
2
 
! Отговори
Ястреб Тираджийски преди 9 години
Значи и словенците ще се възползват от многовековния челен опит на българите по оплождането на мъжете! ;-))Интересна работа - цяла Европа започна да подражава на българите в тази сфера!! :-)))