ЕК откри процедура срещу BG заради ограниченията за земеделските земи

Според Брюксел рестрикциите правят възможна дискриминация на инвеститорите
26 мар 2015 16:24, Елка Василева
18
ЕК откри процедура срещу BG заради ограниченията за земеделските земи
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и още три от по-новите страни-членки заради ограниченията, които налагат за покупка на земеделски земи от чужденци, съобщи БНР.

Ограничителните мерки, които налагат България, Унгария, Литва и Словакия, може да бъдат разглеждани като пречка пред свободата на движение на капитали и на установяване.

Според Еврокомисията рестрикциите в тези страни отварят възможност за дискриминационен подход към инвеститори от други държави-членки.

Той се проявява най-вече под формата на изисквания за пребиваване, предишна бизнес дейност в съответната страна или за конкретна професионална квалификация.

Припомня се, че ограничаването на основни свободи в Европейския съюз трябва да бъде основателно и да не нарушава принципите за недискриминация.

Страните-членки имат свободата да определят свои правила за развитие на селските райони с цел запазване на предназначението на земеделските земи или предотвратяване на спекулативен ценови натиск, но това трябва да става в допустимите от европейското законодателство граници, пише още в мотивите на Европейската комисия.

На първия етап от процедурата се изисква от България и другите 3 засегнати страни да представят своите наблюдения и оценки за законодателството си, регулиращо придобиването на земеделски земи. Срокът за отговор е два месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Първо ще въведат демократични санкции за руснаци, а после кьораво и сакато от Европата, може да действа!:)))))
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Iskat "svoboda na dvijenie". A Shengen?
10
3
 
7
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Не напразно всички тичат към БГ въпреки мизерията тука....БГ е една от най красивите страни в света! И като криминални престъпници (еврей) изкупят малкото което ни е останало,ние къде ще ходиме?....Те и сега ни душат в мъртва хватка,а после....
9
3
 
15
 
! Отговори
opaaa преди 9 години
сега или ще продаваме или ще ни пляскааат... Европа брат. А нашата земя ефтинк, ефтинка... да дойде швабок и жабок с годишна заплата цяло село ще си купи..
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам и аз да се купя обработваема земя във Франция например, но на цената на нашата земя. Или да взимам техните заплати. Нека си изберат кое от двете и тогава съм съгласен и те да купуват у нас.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога по история учихме за латифундии. Едро земевладелство и много ратаи. Те ще са от първите, ние от вторите.
6
1
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
evropeiskata komisia i investitorite sa tezi koito triabva da se saobraziavat s nashite zakoni,a ne nie s tiahnite interesi.Narode, da se obedinim kato edin s\u fashagite ,koito iskat da ni nalojat chatal na vrata.V Balgariia zakonite sa ednakvi za vsichki. koito ne gi spazva e prestapnik.e.k. da ne meri s razlichen arshin novite i starite chlenki na saiuza.-inak razvod!!!
5
2
 
14
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Да изчакаме какво ще измислят и ако, решат нещо не в наша полза да им плюем ба ЕвроГейския и да се махаме докато не е фалирал окончателно, но веднага да започне работа по пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ.
4
2
 
26
 
! Отговори
лицемери преди 9 години
дайте да открием процедура срещу ЕК и ЕС за геноцид срещу България и българския народ. ако не искат в страсбург, в Белград, Будапеща, Атина или Москва, дори в Париж с радост ще заведат делото! на есен рефендум за излизане
3
2
 
22
 
! Отговори
занина преди 9 години
Един ден ще ни дерат кожите с храните, както сега ни дерат с тока и парното. Печалбите чуждите фирми изнасят навън и хранят своите пенсионери. Земята ще става все по-малко на фона на нарастващото население на земята. Който произвежда храните ще диктува цените и може да ни остави да умрем от глад, а зеленчуците и плодовете от нашата земя да хранят Западна Европа. Тия отдалеч си правят сметката, гледайки промяната на климата.
2
2
 
30
 
! Отговори
SS преди 9 години
Мамка им европейска и земята иска да ни взенат.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OGRABIHA BALGARIA,ZADALGIHA NI MNOGOMILIARDNI ZAEMI,A SEGA ISKAT DA NI OTKRADNAT I ZEMIATA I DA YA PREVARNAT V LATINOFUNDIA-LAT AMERIKA.BALGARSKIAT NARODA TRIABVA DA SE OPOMNI I DA IZLEZEM OT TOZI GRABITELSKI GERMASKI SAUZ.