ЕК ще предложи квоти за преразпределение на бежанците

АЛДЕ: 13 държави от ЕС не правят нищо по въпроса
11 май 2015 15:57, Елка Василева
6
ЕК ще предложи квоти за преразпределение на бежанците
Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи, че в сряда ще обсъди предложението на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за въвеждането на квотна система за преразпределение на бежанците и създаване на законни канали за приемането на икономически имигранти. Това съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто на фона на
усилващите се мнения против подобен подход.

Така наречената "задължителна солидарност" по този въпрос бе отхвърлена през април от Европейския съвет, който препоръча доброволен подход за разселването на потърсилите убежище.

По думите на Берто все още не е изяснена правната основа на планираните предложения, затова не може да се отговори дали някои държави от ЕС биха могли да използват правото да не приложат подобно ново изискване. Засега няма система за преразпределение на бежанците в ЕС, отбеляза тя.

По-рано днес белгийски медии цитираха председателя на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат, според когото 80 процента от молбите за убежище в ЕС биват приемани от шест държави - Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия, други 15 страни също приемат бежанци, а 13 държави не правят нищо по този въпрос.

Според публикациите ЕК планира въвеждането на квоти за разпределение на бежанците според числеността на населението и брутния вътрешен продукт на страните в ЕС. Съобщава се, че на подобно предложение се противопоставят Унгария, Полша и Великобритания.

Според публикацията еврокомисарите са изключително разделени по това предложение, като някои от тях твърдо настояват за запазване на доброволния принцип при разселването на мигрантите. Цитирано бе становището на най-голямата група в Европейския парламент - на Европейската народна партия, според което не е необходимо създаването на пътища за законна икономическа имиграция, а ускоряване на процедурите за връщане на онези, на които е отказано убежище.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който продава оръжие на бандитите, редно да поема и отговорността.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da gi razpredelyat proporcionalno na uchastieto na darjavata v arabskata prolet. koyto nay-mnogo strelya i bombandira da poluchi nay-mnogo.
2
3
 
25
 
! Отговори
дсд преди 8 години
До Анонимен 1Бежанците , като ни видят положението и почват да съжаляват , че са минали у нас.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще мерят квоти според БВП ние трябва да скачаме от радост, нали така? С този мизерен БВП...