Лондон прави референдум за членството в ЕС до края на 2017

Гласуването ще е след предоговаряне на условията за членство
27 май 2015 16:27, Елка Василева
17
Лондон прави референдум за членството в ЕС до края на 2017
Кралица Елизабет Втора. Снимка: Reuters

Правителството на Дейвид Камерън ще внесе законопроект за организиране до края на 2017 г. на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз. Това съобщи британската кралица Елизабет Втора в традиционното си слово пред членовете на парламента. То се произнася от монарха, но е написано от правителството и представя неговата програма, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално утре и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините, долната камара на британския парламент.

"Ще бъде представен закон за организирането на референдум по въпроса дали Обединеното кралство да остане или не в Европейския съюз, като този референдум ще бъде организиран преди края на 2017 г.", подчерта британският монарх.

"Референдумът ще се състои след фазата за предоговаряне на условията на британското членство в групата на 28-те", допълни още кралицата.

"Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на ЕС, което ще е от полза за всички страни членки, каза Елизабет Втора", цитирана от Франс прес и от Ройтерс.

Дейвид Камерън, който подкрепя идеята за оставане на страната му в един реформиран съюз, прие в понеделник председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока. По-късно тази седмица той ще продължи дипломатическата офанзива и ще има срещи с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Утре Камерън ще има обяд с Оланд в Елисейския дворец, а в петък ще разговаря с Меркел в Берлин.

Представянето на програмата на британското правителство от Елизабет Втора бележи и началото на сесията на новоизбрания парламент след вота на 7 май, който даде възможност на Камерън да управлява отново страната.

В речта си кралицата представи списък от закони, които правителството ще внесе за обсъждане и приемане в парламента, като например за замразяване на някои данъци за пет години и за въвеждане на таван върху социалните осигуровки.

Пораждащият полемика във Великобритания план за замяна на закона за правата на човека с британски закон за правата в речта на кралицата беше сведен само до обещание за предложения, но не и за приемане на конкретен закон, съобщи АП.

"Великобритания ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел съхраняване на териториалната цялост на Украйна, заяви също кралицата", цитирана от ТАСС. "Британското правителство настоява за пълното прилагане на Минските договорености", допълни тя.

В речта си кралицата обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия. "Правителството на Шотландия ще получи нови широки пълномощия в рамките на извършваните във Великобритания структурни промени след референдума за независимост, състоял се в Шотландия миналата година", каза Елизабет Втора.

"Новият парламент ще работи за пространна конституционна реформа, която да предостави на Шотландия тези широки пълномощия", допълни тя.

Очаква се, че местните власти ще получат пълен контрол върху взиманите в региона данъци, а също и че ще могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда британски лири, посочва ТАСС.

Кралицата обеща също допълнителни, но по-малко широки пълномощия на правителствата на Уелс и на Северна Ирландия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ай да се разпада тая Кончиталандия по-бърже ;-)
8
1
 
6
 
! Отговори
Дименсия преди 8 години
Какво е това цукало на главата и, да не се е наакала?
7
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 5дай пример за въпросната "пълна" зависимост - да не би да доставиха оръжие на УКрайна или да влязоха в бойни действия, както искаха САЩ? Или пък Вбр не влезе в оная китайската банка за развитие? Какво значи "неадекватна позиция за тероризма" - осъден е тероризмът, службите си съдействат и т.н. С имигрантите - точно от днес има статия за имигрантски квоти. А ние ако не бяхме в ЕС, отдавна да сме напълно погълнати от мафии и наследствени номенклатури - нещо, което и сега е проблем 1
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
туй бабе с какво го поддържат ? не изглежда като да е на 85 . и тя ли има шест сърца ?
5
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Грешка на езика - Швейцария не е в ЕС, но е пример за целия ЕС като управление.
4
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 4,потъващо корито с най-големият в света БВП? При това генериран почти само от половината страни в него? С най-развитото демократично управление в света (Швейцария), с най-развитите комуникации, най-развитите технологии, с най-напредничавите визии за бъдещето, с най-развитата екология? Не ми се вярва, ама никак
3
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Eто така се прави референдум за влизане/излизане в/от международен съюз, засягащ суверенитета - две години по-рано се заявява и оттук насетне информационна кампания, финансирана от държавата по равно за застъпниците и на двете гледни точки.
2
1
 
8
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Нали договора за ЕС нямаше клауза за излизане?
1
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Интересно, май на Европейския съюз му се пише много bright future, щом Великобритания ще прави референдум за членството. Нещо, не съм чувал някой щат в САЩ да прави такъв референдум. Защо ли?