New York Times: Европа не бърза да приема бежанците!

Квотите за бежанците са неморални, смята пък Ватиканът
31 май 2015 12:30,
53
New York Times: Европа не бърза да приема бежанците!
Снимка: Булфото

Потокът на украинските бежанци към ЕС се засилва, но европейските страни не бързат да ги приемат, се казва в статия в електронното издание на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА. "Откакто в началото на миналата година в Украйна се разгоря конфликт, потокът от имигранти и поискали статус на бежанци към Полша и други европейски държави постоянно се засилва. Тези страни обаче са предпазливи към посрещането им с отворени обятия", отбелязва вестникът.

"Полша, Германия, Италия и други държави, които са предпочитана дестинация за украинците, опитващи се да получат статус на бежанци, най-често отхвърлят молбите им или разтягат процеса на разглеждането им", посочва вестникът. "Страните, които не искат да отварят границите си за възможен нов поток търсещи работа мигранти, посочват, че в Украйна има обширни територии, които не са засегнати от сепаратисткия конфликт".

По данни на изданието властите в ЕС дават право на убежище на украинците значително по-рядко, отколкото на пристигащите от други страни с въоръжени конфликти. Статус на бежанци са получили 95 на сто от сирийските имигранти и 89 на сто от идващите от Еритрея. Украинците са успявали само в около 22 на сто от случаите. Въпреки това те са имали по-голям успех от мигрантите от Косово и Сърбия, насочили се към ЕС през 2014 г. - приети са едва 8 на сто от косоварите и 2 на сто от сърбите.

В Полша, силно хомогенна страна с един от най-либералните визови режими в ЕС и малък опит със справянето с множество имигранти, въпросът стои особено остро. Поради дълбоките културни и етнически връзки със Западна Украйна, страната е логичен избор за украинците, поради което нараства броя на украинци, търсещи работни места, образование и право на постоянно пребиваване. Повечето украинци в страната просто се сдобиват с виза и могат да останат практически неограничено време.

Но за хилядите, които не могат да получат виза дори според либералните полски закони, остава само да се кандидатират за статут на бежанци. Шансовете им не са добри, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Междувременно кардинал Антонио Мария Вельо, председател на папския Съвет за пастирска грижа над емигрантите и пътуващите заяви пред Ватиканското радио, че системата на разпределителни квоти за приема на бежанци между страните от Европейския съюз е нехуманна, предаде БТА.

"Винаги съм смятал, че досега Европа нямаше единна имиграционна програма. Единственото, с което се занимават европейските страни, е решаването на спешните ситуации. А сега тези квоти за прием на бежанци ми се струват нехуманни и нехристиянски", посочи високопоставеният прелат. По думите му проблемът с имигрантите се нуждае от комплексна програма, а не от извънредни решения. "Какви са причините за имиграцията? Това са бедността и войната. Докато има бедност и войни, проблемът с имиграцията ще става все по-голям", посочи кардиналът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До справедливияМай не знаеш колко много сирийски бежанци има в САЩ...И не само от Сирия, ами от целия Близък Изток и Северна Африка, че и от Афганистан даже.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига глупости! Откакто станаха тези неща в Украйна, София се напълни с рускоговорящи. Даже си е за притеснение, щото после да не кажат, че искат референдум за присъединяване на някои софийски квартали към РФ.И пак са пълни ***. Хем даже някви руснаци дойдоха тук преди това с фирмите си. Големи руски компании отвориха, за да може да си намърдат хъшлаците в тях, да се чувстват добре в България. Очаквам скоро руска мафия в София. И руски произвол!
26
0
 
10
 
! Отговори
справедливия преди 8 години
Да ги взимат в САЩ--те разбуниха целият свят,а сега подло ни упрекват,че неискаме бежанците---да ги настанят в Б.Дом--така ще е справедливо....
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ватикана като си вре носа навсякъде без да ни пука за неговото мнение, колко бежанци ще приеме? Такава богата и добричка държавица трябва да покаже християнски пример и да напълни манастирите, училищата и болниците си с ***. Може цели квартали да им построи има кинти папата. Грабили са през вековете много.
24
0
 
14
 
! Отговори
фсдфсддс преди 8 години
кой е собственик на Ню Йорк Таймс? Ротшилд или Рокфелер беше един от двамата
23
1
 
8
 
! Отговори
ами преди 8 години
Ватиканът щом се възмущава, да приеме имигранти БЪРЗО!!! Имат и пари!
22
0
 
0
 
! Отговори
seir преди 8 години
E napravete im sanktsii be. İ posle te pone sa hristiani a da gi vida sega
21
1
 
14
 
! Отговори
гошо тъпото преди 8 години
къде са хубавите украйнки които ходеха голи по европа. бих ги взел....
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А как стои въпроса с бежанците от Мексико?
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Поради дълбоките културни и етнически връзки със Западна Украйна, страната е логичен избор за украинците"Поради дълбоките културни и етнически връзки с Русия, страната е логичен избор за кримчани.
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглите американци, които подгониха хората от домовете им да се скитат гладни и бедни по света , дават акъл !
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа се излага - парцелират се черни и по-малко черни(от къде ли не) да продават телескопични прътове за селфита, чанти и чадъри. Тва са глупости. *** са някаква напаст за Европа. сори. ало, за кво ми е тая негризация на готината Европа....Я, от къде се пръкна такъв европеец. Ама българите в лицемерна Европа на толерантността, мулти-култи ценностите стоят по долу от всякакви *** и араби и пакистанци.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа се излага - парцелират се черни и по-малко черни(от къде ли не) да продават телескопични прътове за селфита, чанти и чадъри. Тва са глупости. *** са някаква напаст за Европа. сори. ало, за кво ми е тая негризация на готината Европа. е, не сме длъжни да приемаме всякакви мизерабъли в Европа, сори.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, предпочитаната дестинация е Русия, там вече има над 2000000 "украинци"-бежанци. Второ, как така няма да ги пускат? Че за какво я забъркаха тая каша миналата година? Я си ги прибирайте, най-напред отявлените бандеровци, после и нациките. Е, те ще ви разкажат играта. Хихихи, ама хич не ми е жал за еуропейците....Вай, свършиха им годинките на рахат! Точно разпада на СССР ги спаси през 1988 година от криза, ама тоя път няма спасение. Ей, тътена ще бъде страхотен. Давайте да бегаме от тоя смеш
14
13
 
3
 
! Отговори
да си го кажем ясно преди 8 години
Целият проблем идва от Путин, който налива оръжия без чет в Близкия Изток и подклажда война, мизерия и бежански вълни, въпреки молбите на целия цивилизован свят да престане с това нагло престъпление! Явно с молби не става. Проклетото джудже докато не бъде свалено от власт, светът няма да миряса! Прогресивните руснаци да не се услушват, а да почват Майдана - няма за кога да чакат, Америка не е Супермен да спаси всички по света!
13
0
 
21
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
Предлагам да пратим всички бежанци от ислямски държави в западна европа с еднопосочен билет и на тяхно място да вземем украинци, предпочитам православни християни, а не побъркани ислямисти!!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яжте демокрация и скачайте с двата пръста - безгръбначни мекотели
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път черни правоверни са предпочитани пред християните от Украйна.Лондон ,Берлин и Рим,като се циганизират на 80-90% ще питат за Сергей и Наташка от Украйна,но ще получат само поредната джамия и атентат.
10
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Извода е, че Сащ "разбъркват" всичко, което могат около Европа, за да станем като тях - "шарени" скитници от цял свят!
9
0
 
23
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
В Украйна живеят по различни преценки от 250 000 до 1 000 000 българи. Всеки пожелал българин от Украйна трябва да получава българско гражданство по облекчена процедура, а на сънародниците си, които остават там, трябва да окажем помощ. Българското правителство твърде позорно си трайка и ги предава.