Пазим розовия домат "Идеал" с пари от Европа

220 уникални родни сортове се озоваха в списъка на изчезващите
15 юни 2015 07:16, Златко Желев
21
Пазим розовия домат "Идеал" с пари от Европа
Снимка: архив, Булфото

Любимият салатен домат от сорта „Идеал”, „Куртовската капия”, зелето „Кьосе” и лукът „Асеновградска каба” са само част от дългия списък на застрашените от изчезване местни сортове, за които стопаните ще получат подпомагане с европейски средства, ако се нагърбят да ги отглеждат.

„Черният” списък на изчезващите родни зеленчуци, плодове и китки има 220 позиции, но е отворен и може да се допълва при необходимост.

Ако не се вземат мерки навреме, трапезата ни може да се лиши също така от кюстендилската хрущялка, ябълката петровка, която узрява първа още в края на този месец, жълтата и червената джанка, няколко сорта силистренски кайсии и дори петричките и сливенските праскови, пише „Монитор”.

Застрашени са също така 26 сорта десертно грозде между които „Кехлибар” и „Чауш”, без които не минава нито един селски двор с асми. Под заплаха са ягодите „Биляна”, бялата маслодайна роза, българските сортове лавандула, ментата и невенът.

„За първи път през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони те ще получат закрила. Идеята е по този начин да се запази генетичният ресурс от стари български сортове”, съобщи Лидия Чакръкчиева, главен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в аграрното министерство.

Това е възможно да стане по мярка 10 „Агроекология и климат” в направлението за опазване на застрашените от изчезване сортове растения. Бенефициенти могат да бъдат земеделски стопани - физически и юридически лица и еднолични търговци, както и научни институции. Максимално допустимата площ за подпомагане по направлението е 50 ха на земеделски стопанин. Размерът на годишното плащане е между 223 евро на хектар за полските култури и достига 787 евро за хектар овощна градина.

По 429 евро ще вземат зеленчукопроизводителите, които се наемат да запазят и за внуците ни уникалните български сортове зарзават, а за ароматно-медицинските култури подпомагането е 536 евро на хектар.

Освен това 34 застрашени от изчезване породи животни може да се опазват с пари от Програмата за развитие на селските райони, като това са предимно овце, кози, едър рогат добитък и няколко породи коне.

Животните обаче трябва да са чистокръвни породи и да имат документ, доказващ произхода им.

Източнобалканската свиня и дунавската бяла свиня също ще се подпомагат по това направление.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 6 години
Здравейте Мрънкачи, доставя ми удоволствие всеки път когато имам време да ви информирам доколко сте прекарани. Тук в САЩ, си има зеленчукови градини насред големите градове. Правилата са следните, който иска зеленчуци трябва да си ги набере сaм в градината. Има поне 10 сорта прекрасни домати които никога не са обработвани с отрови, които аз избирам от кой да купя, с еднаква цена от 50 цента. Вие нали всичко знаете и плащате 5.50лв. за кило домати.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИзчезващиИ троловете скоро ще изчезнете, понеже се оказва, че сте неефективни.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПрав си, че идеал не е розов домат, но не си прав, че не е български сорт.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пазим розовия домат "Идеал" с пари от Европа"Розовият домат и доматът сорт "Идеал" са съвсееееем, съвсем различни! Поправете се!Розовият си е розов, като тези на снимката, а идеалът е червен с почти кръгла форма.Дано сте сбъркали вие, а не тези, които са ви подали информация.
10
1
 
8
 
! Отговори
ГОСТ преди 6 години
ИЗЧЕЗВАТ ХОРАТА С МОЗЪК НАЙ-ВЕЧЕ...ИДЕАЛА Е РАЗЛИЧЕН СОРТ И НЯМА НИЩО ОБЩО С РОЗОВЯ ДОМАТ!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само допреди година ЕС искаше да забрани розовия домат и да задължи всички членки да изпозлват само определен хибриден вид, а сега са се загрижили за розовия домат... Крива краставица, права краставица...
8
1
 
12
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Виждам осемнайсе човека са обяснили че "Идеал" не е така наречения розов домат, само Златко не разбра и не си оправи дописката. Идеал е перфектен, червен, плътен и вкусен но зрее сравнително късно и е труден за съхранение и транспортиране, защото лесно се наранява, за разлика от пластмасовите.
7
2
 
9
 
! Отговори
умряла работа преди 6 години
Първо,Идеала не е розов домат!И второ,добива от него е около тон на декар,а холандците дават по 10 тона!Вярно,че са пластмасови и не струват,но бай *** ги сее,щото много ама мноого пИчели!А тия 50-100 лв на декар са направо смешни!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази цена си е направо за музея.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За масовият българин холандски домат, хибрид между домат и чвор.
4
1
 
25
 
! Отговори
Изчезващи преди 6 години
Има и изчезващ вид хора-българи. Нещо за помощи за чува ли се?
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе глупациии, розовият домат не е Идеал, а Биволско сърце.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеал не е розов домат. Второ, идеал не е български сорт, а холандски, но адаптиран за нашите условия. Наздраве!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах, *** 5.50 килото. Направете ги по 10 кинта дее.а и нещастниците ви. Аз пържоли ли си купувам, бе вашта майка да е.а!