Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира

Страх ли я е Европа от бъдещ фалит на Атина?
Обновена: 16 юни 2015 14:16 | 16 юни 2015 10:37, Бойчо Попов
113
Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира
Снимка: Reuters, архив

Добрата новина е, че един евентуален гръцки фалит, който става все по-вероятен, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас предизвикателно отхвърли последните предложения на кредиторите на Гърция като "абсурдни", вече не представлява сериозна заплаха за останалата част от Европа. Лошата новина е, че Ципрас очевидно не разбира това, пише в анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gavekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Ципрас изглежда твърдо убеден, че Европа се нуждае спешно от Гърция така, както Гърция - от Европа. В това се състои истинската "абсурдност" на продължаващите преговори, а погрешната преценка на гръцкия премиер за неговата възможност за договаряне сега заплашва да доведе до катастрофа за страната или унижение за СИРИЗА, или и до двете.

Най-вероятно Ципрас ще се откаже от своите искания и ще приеме поставените от "Тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) условия преди края на юни. Ако той не стори това, ЕЦБ ще сложи край на своята подкрепа за гръцката банкова система, а правителството ще свърши парите, с които трябва да погасява външния дълг, но, още по-драстично, с които да изплаща заплатите и пенсиите на гръцките граждани. Отрязана от всички външни източници на финансиране, Гърция ще се превърне в икономически парий, нещо като "Аржентина на Европа“, а СИРИЗА вероятно ще бъде отстранена от власт заради обществения натиск. 

Подобно развитие би било още по-трагично, защото икономическият анализ, който е в основата на настояването на СИРИЗА за облекчаване на програмата за строги икономии, като цяло е правилен. Въпреки това вместо да се стреми силно към реалистично смекчаване на условията и отслабване на програмата на Тройката, Ципрас изгуби шест месеца в символични схватки по икономически неуместни теми, като трудовото законодателство, приватизацията и дори наименуването на Тройката (която сега се нарича „институциите“, б. ред.). 
Чрез това провокативно поведение Гърция загуби потенциални съюзници в лицето на Франция и Италия. Дори по-лошо: загубеното заради политическото себеизразяване време бе пагубно за първичния бюджетен излишък, което бе коз на Ципрас в ранния етап на преговорите.

Сега Ципрас вярва, че държи в ръцете си друг коз: страха на Европа от гръцки фалит. Но тук става дума за поддържаната от неговия министър на финансите Янис Варуфакис илюзия. Като професор по теория на игрите Варуфакис се похвали наскоро в New York Times, че "ако падне, малката Гърция може да спъне целия финансов свят" и че неговият медиен образ на "ирационален глупак" работи за него, като плаши другите финансовите министри от ЕС.

Очевидно Варуфакис вярва, че неговото "дълбоко разбиране на теорията на игрите" предоставя на Гърция решаващо предимство в "сложната динамика на преговорите". В действителност обаче разиграваната в Европа игра прилича по-малко на шахмат и повече на играта "морски шах“, която обикновено завършва с равенство, но при която един погрешен ход значи сигурно поражение.

Прочетете целия материал в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките български правителства от демокрацията предадоха българския народ, това което прави гръцкото правителство е , че не предава народа който го е избрал, независимо от всичко. Браво, урок по демокрация
88
3
 
1
 
! Отговори
Марс преди 8 години
До ВенелинПроблема не е, че неразбираш от икономика, а че МНОГО не разбираш от икономика!
87
4
 
15
 
! Отговори
Стига се плюнчихте , преди 8 години
Греко , никога нема да излезе от ЕС.Излезе ли ...ше пасе трева , ЗАЩОТО Е ДЛЪЖНИК НА ЦЯЛА ЕВРОПА.А Русия ше го храни---точно от Хйовден!
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВенелинУкрайна ще фалира една година след Русия.
85
19
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Ципрас го е измислил, въвежда руската рубла на мястото на еврото и си оправя тотото. Само за една година Гърция ще дръпне до толкова, че ще стане икономика номер две, естествено икономика номер едно ще си остане за вечни времена Русия.
84
33
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Точно така - излизането на Гърция от Еврозоната ще е началото на края на ЕС. Гърците дали ще загубят и какво това е отделен въпрос. Но както фалиралата Украйна отказва да плати дълга си към Русия, така и Гърция маже спокойно да откаже да плаща дълг към ЕС и Международния валутен фонд. Какво ще и направят? Ще им спрат парите? Има достатъчно свободни пари на други места и, ако Ципрас е хитър, за какъвто се пише, ще ги вземе. А МВФ да си кредитира фалиралата вече Украйна.
83
10
 
19
 
! Отговори
доцент преди 8 години
Ние отдавна сме се самоубили какво плачете за Гърция.Тях няма да ги стигнем и след 100 години.Не и с тоя материал с които разполагаме а той става все по лош и лош.
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Той е - 89 - Абе човек, ти пети клас завършен имаш ли? При 10 милиона население Гърция има 680 000 държавни служители, които получават почти два пъти по-високи заплати и бонуси, за чисти ръце, ходене навреме на работа и ... При 2 000 Евро средна държавна заплата това прави 1 360 000 000 Евро, които непроизвеждат НИЩО! Какво лош искат кредиторите - НАМАЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ. У нас полицаите НИЩО НЕ ПРАВЯТ, получават в пъти по-високи заплати и се пенсионират на 50 години - ??? - ПРОТЕСТИ
81
20
 
7
 
! Отговори
vasilaki49 преди 8 години
Малко късно Гърция разбра какво и готви "тройката". Опита и да излезе от примката е много плах. Ципрас се опита да опонира, но, захапката е много яка. Уверен съм, че Ципрас ще намери пътят към изхода, малко лавира, но с каквито "кредитори" такива трябва да бъдат и подходите. Спасението е излизане от Евросъюза и Нато, присъединяване към БРИКС и ШОС. Там взаимоотношенията са равноправни с огромен пазар. ЕК е ненаситна акула, дава трохи на богатите, срещу безприкословно подчинение на бедните.
80
25
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Гърция върви много добре, ЕС да му мисли! ;-)
79
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС направи Гърция витрина на благоденствието срещу соц.България а сега реват защото ще загубят големите си заплати от 25-30000 евро?Дано Гърция не отстъпи и да повлече и други за да се оправим.Щели сме да получим до 2020 г още милиарди евро без да почувства Българския народ нещо полезно освен за олигарсите....
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както казваше бабата на един познат: "Едно куче научи ли се да яде *а ...". Само в "Безкраен празник" на Хемингуей конякът не свършваше, но те е защото не бе отразен краят - макар че се подразбираше какво следва. Един фалит на Гърция ще е полезен за нас, защото ще затвори за няколко години устите на популистите.
77
22
 
7
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Всъщност,преговорите стигнаха доникъде,просто защото на запада не им се нравят хора като Ципрас - човек със свои виждания и мнение,отказващ да скача по свирката на "големите"!Ако беше някоя от старите мутри,досега десет споразумения щеше да има,едно от друго по-лоши за Гърция!Ципрас обаче е човек на честта,нещо,толкова рядко срещано днес!Дали Гърция ще фалира,или не,той ще бъде запомнен в историята им,за разлика от разните му папандреувци,дето си менкаха властта като наследство толкоз години!
76
18
 
8
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Учудва ме,какви са всъщност исканията на "Тройката" към Гърция!Не се стремят да дадат тласък на икономиката и,а се опитват да отрежат и малкото социални придобивки,които съществуват там,а другаде няма!Иначе казано,Гърция трябва да стане като нас - бедни безработни,и огромен процент работещи бедни,принудени да робуват на корпорациите, за единия хляб! А разбира се,корпорациите ще са западни,мултинационални,от тия,дето не можеш да им хванеш спатиите,чии са,само се знае,че са колосално богати!
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги ,когато поемам рискове и върша нещата по мой си начин,а не по наложени стериотипи са ме обвинявали в недалновидност.И винаги последствията от "неадекватното" ми поведение са били в моя полза.Малко жабчета се изкачвали по стръмното.Поради възгласите на публиката едно по едно се отказвали,разубедени от виковете на зрителите ,че е опасно и глупаво да продължават.Само едно достигнало върха.То било глухо.Гърците се държат като глухото жабче.Така,че не ги обричайте.
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години викаха, че нямало криза... аз продължавам да им вярвам.
73
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами схемата е ясна-каквото в Гърция,такова и у нас само че ние сме още в началото на края,а те са в напреднал,летален стадий!!!!!Защо коментаторите не коментират как и защо расте нашият външен дълг!!!!Схемата е същата 1:1,но ***,булгааааар тегли заем след заем,а как и с какво ще се връща на никой не му е ясно,важното е да закрепим положението сега!!!Бъдещето........му мамата важното е да папкаме сега!!!И по какво се различаваме от съседите,драги нарциси????
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nesto v po-dolnia komentar se e iztrilo...iskah da kaga, 4e 20-30 % v BG super dobre, Karat po 2-3 koli, a nie drugite karame sas zaplati po 500-800 lv.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da, grazkite politizi ne iskat da namaljat pensii i zaplati do nivoto na nashite. tam otdavna steshe da ima voina, ako bjaha na nasheto pologenie...do posledno ne otstapvat ot iskaniata si, a nash Boiko tar4i da se hvali, 4e sme evtina rabotna raka...tragedia...njama zna4enie kakva vra4ka kakvo predri4a. s takiva al4ni upravnizi, vse ste sme da danoto...edni 20-30% v BG Karat s 500-800 lv. zaplata
70
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаха да направят Гърция витрина на запада срещу соц. България и наливаха пари. Гърците защо да не ги харчат. Сега и двете страни реват.