Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС

Словенецът работи 4 часа, за да напълни резервоара на колата си
17 юни 2015 20:19, Елка Василева
145
Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Българите, румънците и хърватите са най-бедните в ЕС, сочат данни на Евростат за действителното индивидуално потребление, с което се измерва благосъстоянието на домакинствата.

Съгласно първата оценка за миналата година действителното индивидуално потребление в страните от ЕС се движи от 49% до 140% от средното за ЕС, изразено чрез покупателната способност.

Най-бедната страна членка е България, която е на ниво 49% от средното за ЕС. Следват я Румъния с 55% и Хърватия с 59% от средното индивидуално потребление.

Десет страни са над средното индивидуално потребление, като най-висок стандарт има Люксембург, където потреблението е 40% над средното, следват Германия и Австрия с над 20% повече от средното.

Следват Дания, Белгия, Швеция, Великобритания, Финландия, Франция и Холандия, които са с 10-15% над средното равнище за ЕС.

До 30% под средното индивидуално потребление имат 12 страни. Италия, Ирландия, Кипър и Испания са с до 10%, а Гърция, Португалия и Литва са с 10-20% под средното равнище.

Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия имат индивидуално потребление от 20% до 30% под средното за ЕС, пише хърватският сайт Index.hr.

Черногорският вестник "Дневне новине" пък е направил анализ на съотношението на цената на един пълен резервоар с бензин и времето, необходимо на работник със средна заплата да спечели тези пари. Изчисленията са направени на базата на новите цени на бензина, които от вчера влязоха в сила във всички страни от бивша Югославия.

Хърватските граждани ползват най-скъпото гориво в сравнение с всички държави от региона. Тъй като средно те работят за по 9,4 евро на час, за пълен резервоар трябва да работят цел ден, т.е. 6,5 часа за 50 литра евродизел.

Словенците за час получават по 15,6 евро и за пълен резервоар с бензин трябва да работят малко повече от четири часа, а ако ползват евродизел, може да работят и по-малко.

Ситуацията в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина е по-лоша що се отнася до броя на часовете, които техните граждани трябва да отработят, защото причината за това са по-ниските заплати, които получават гражданите на тези три държави.

Черногорците изкарват на час средно по 2,7 евро и за пълен резервоар трябва да работят цели три дни. Гражданите на Босна и Херцеговина са в почти идентична ситуация с черногорците, защото те също работят три дни за пълен резервоар с бензин. Сърбите работят за пълен резервоар с бензин три и половина дни и четири дни за 50 литра дизел.

От всички държави на бивша Югославия македонците имат най-ниско заплащане на час. Техните граждани за осем часа печелят средно 16 евро, но цената на бензина в страната е значително по-ниска. Един литър бензин струва 1,17 евро, докато еврозидизелът е най-евтин и е едва 0,93 евро. Независимо от това за пълен резервоар с бензин македонците работят три дни, а за резервоар с евродизел е необходимо да работят 30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бях р Хърватска не са бедни повярвайте
84
0
 
3
 
! Отговори
б преди 8 години
А бг колко време трябва да работиш за пълен резервоар ?
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете нещо, което не знаем
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
129 - ти бил ли си в Хърватска да видиш колко струва кило месо? Ние все още си купуваме от време на време, но хърватите с тяхните по-голями заплати -не! Същото е и в Русия, затова, който има там някакви доходи, бяга даже тука, като шугав. До 2-3 години впрочем руските емигранти ще почнат да се превръщат в проблем за Европа, както сега арабите. Като отношение цени-доходи не стоим толкова лошо, стоим лошо като стандарт по отношение на другите, а това се оказва податливо на политически диверсии.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам защо се замазва положението, като българите се поставят заедно с румънци и хървати. Хората са на години преди нас.Ние, само ние сме на опашката, най- последни, защото имаме на- крадливи, неморални и престъпни политици.
80
3
 
2
 
! Отговори
Олигарх преди 8 години
Руският икономически ръст се дължеше изключително на европейските послушковци, които пращаха за нафтата и газта, прилежно и колкото им се каже. Така се наду класическия ресурсен балон (глобална американска политика между прочем). Ако Путин не беше спретнал "КрымНаш" и не бяха присветнали информации за новите енергии, след което Рокфелеровци панически си продадоха нефтения бизнес, а Саудитите се юрнаха да продават за последно, тая работа с ограбването на Европа, още щеше да си крета!
79
1
 
3
 
! Отговори
демо-крация преди 8 години
Съществен проблем на съвремената европейска демокрация е провеждането на икономическа политика в рамките на мандатен период. Тругият е избиването на толерантността, до правото на малцинство да етнизира мнозинството. Това всъщност е просто по определение антидемократично. За да се изяснят тия проблеми от мъглата, просто трябва да се върнем към основните определения и характеристики на демокрацията.
78
3
 
2
 
! Отговори
югомакя преди 8 години
Словения доста прилича на Гърция. Словенецът, дето си пълни резервоара с пари от средната заплата, получава последната от някое държавно предприятие на дотации, например "Горение". Това досега беше напълно възможно, след като Словения окраде спестяванията на сърби и хървати чрез Спестовната банка на Югославия. Като изядоха тия пари, за да подържат надутия стандарт, минаха на кредити. Сега, когато трябва да ги връщат, ще трябва да смъкнат стандарта и започнат реформи. Това ще доведе комунисти ...
77
1
 
5
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Хървати колко българи измамиха в Германия за работа в строителство , колко са хитри и нагли като нация дори не заслужават да са в ЕС
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova, kak trqbva da zvuchi - gordo ili ne
75
1
 
5
 
! Отговори
1111 преди 8 години
Predi dva dni biah v Rumania jiveiat mnogo po dobre i zaplatite nesa kato nashite
74
6
 
3
 
! Отговори
Е, видите ли, ... преди 8 години
... поне не сме сами!
73
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще плачем за Русия---------Аз за русия няма да плача, в щатите съм добре.
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И преди си бяхме най-зле и сега сме. Нищо ново под слънцето...
71
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова са добре сърбите, че имат демографски срив като нашия...
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бедните да го ду.ат"Гай Юлий Цезар
69
3
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Грешиш пак, Одисей.. Всичко се върти около шепа алчни гадове, които държат за топките повечето държави на тоя свят.. Русия, Китай и някой други правят изключение.. И в това е проблема. Става въпрос за икономическото подчинение, на което ние (България) сме блестящ пример.
68
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще плачем за Русия ...с тях за 40 години държава създадохме ....за почти 30 години демокрация ...държавата бе разрушена и я няма вече ....за следващите 40 години пак ще я градим ....а на хората живота им мина да слушат тъпите ни прости лакей на США и ЕС....политици ...
67
5
 
14
 
! Отговори
majorski преди 8 години
Те ви на демокрация ..капитакизъм ...либерализъм....демек всичко за пари .....до тук го докарахме ...тази система не работи .....но ни е наложена от САЩ и ЕС...за да могат за стотинки да ни купиват тррябва да сме бедни . ...те големите имат интерес от това ...така се купуват политици, бизнеснеми ..и каквото и да е по е....капитализъм либерализъм и демокрация ......това е злото в България ....няма държава ....бизнеса за стотинки продава всичко ....дори и майка си и дущерите си за ***...тутки
66
2
 
29
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Само не разбрах къде в тая статия пише нещо за Русия, че разни паралели правите? Не само сме бедни, ами и завистливи и прости.. То за това сме и бедни де..