Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС

Словенецът работи 4 часа, за да напълни резервоара на колата си
17 юни 2015 20:19, Елка Василева
145
Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Българите, румънците и хърватите са най-бедните в ЕС, сочат данни на Евростат за действителното индивидуално потребление, с което се измерва благосъстоянието на домакинствата.

Съгласно първата оценка за миналата година действителното индивидуално потребление в страните от ЕС се движи от 49% до 140% от средното за ЕС, изразено чрез покупателната способност.

Най-бедната страна членка е България, която е на ниво 49% от средното за ЕС. Следват я Румъния с 55% и Хърватия с 59% от средното индивидуално потребление.

Десет страни са над средното индивидуално потребление, като най-висок стандарт има Люксембург, където потреблението е 40% над средното, следват Германия и Австрия с над 20% повече от средното.

Следват Дания, Белгия, Швеция, Великобритания, Финландия, Франция и Холандия, които са с 10-15% над средното равнище за ЕС.

До 30% под средното индивидуално потребление имат 12 страни. Италия, Ирландия, Кипър и Испания са с до 10%, а Гърция, Португалия и Литва са с 10-20% под средното равнище.

Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия имат индивидуално потребление от 20% до 30% под средното за ЕС, пише хърватският сайт Index.hr.

Черногорският вестник "Дневне новине" пък е направил анализ на съотношението на цената на един пълен резервоар с бензин и времето, необходимо на работник със средна заплата да спечели тези пари. Изчисленията са направени на базата на новите цени на бензина, които от вчера влязоха в сила във всички страни от бивша Югославия.

Хърватските граждани ползват най-скъпото гориво в сравнение с всички държави от региона. Тъй като средно те работят за по 9,4 евро на час, за пълен резервоар трябва да работят цел ден, т.е. 6,5 часа за 50 литра евродизел.

Словенците за час получават по 15,6 евро и за пълен резервоар с бензин трябва да работят малко повече от четири часа, а ако ползват евродизел, може да работят и по-малко.

Ситуацията в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина е по-лоша що се отнася до броя на часовете, които техните граждани трябва да отработят, защото причината за това са по-ниските заплати, които получават гражданите на тези три държави.

Черногорците изкарват на час средно по 2,7 евро и за пълен резервоар трябва да работят цели три дни. Гражданите на Босна и Херцеговина са в почти идентична ситуация с черногорците, защото те също работят три дни за пълен резервоар с бензин. Сърбите работят за пълен резервоар с бензин три и половина дни и четири дни за 50 литра дизел.

От всички държави на бивша Югославия македонците имат най-ниско заплащане на час. Техните граждани за осем часа печелят средно 16 евро, но цената на бензина в страната е значително по-ниска. Един литър бензин струва 1,17 евро, докато еврозидизелът е най-евтин и е едва 0,93 евро. Независимо от това за пълен резервоар с бензин македонците работят три дни, а за резервоар с евродизел е необходимо да работят 30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
До Анонименпо скоро обратното -тука пишещите се напъват да разясняват че ''Росссия '' е намбър Уан ...пригнилия Запад запада и т.н .и ЕС се разпада и т.н. ....
64
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 3 дни се върнах от Сърбия. Много по-добре са от нас, никога няма да ги стигнем.
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да де, да, разбрахме, разбрахме, в Русия умират от глад, не се напъвайте да ни убеждавате, верваме, верваме, какво толкова сте се разписали за тежкото положение в Русия, това се разбира от само-себе си, не се хабете тук да се напъвате.
62
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За последните 10 години Русия увеличи брутния си продукт 12 пъти и от 36 място в света стана 6-та световна икономика. Русия е най-големият износител на жито в света след като 2014 година надмина САЩ по износ на зърно. Стаднартът и качеството на живот на обикновения руснак няколко пъти по висок от този на българина.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е те и заплатите на работещи в ТЕц Марица изток са по 1500 лв и нагоре ,но това не пречи на средната пенсия да е към 250 лв .тези усреднени стъкмистики за доходите са точно едно нищо,все пак всички мигрират в посока ''прогнилия запад'' /не в посока изток./
60
2
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
мда Москва /и останалата Русия / е както София /и останалата част на България/-заплатите в Москва НЕ СА заплатите в Русия
59
2
 
4
 
! Отговори
Уви преди 8 години
А дали са оценили благосъстоянието на политико-олигархичните структури в съответнитедържави,съотнесено към нивото на живота в тях?Убеден съм,че нашите са минимум насредно (западно)европейско ниво.И тъй като са част от изчисленията,значи останалатачаст е още по-зле.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе, объркал си се, не заплатата а пенсията е към 35 хил рубли. Средната заплата е 50 хил рубли (1000 долара), за Москва е към 100 хил рубли, но там е скъпо всичко. Това е официална статистика.
57
2
 
11
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Aз се рaдвaм когaто виждaм, че хорaтa оценявaг, че реaлно въпреки, че МРЗто в Бългaрия се вдигa с по 10-20лвнa годинa, реaлно зaплaтите пaдaт, плaтежо способносттaпaдa всякaк годинa.Инфлaция, дефлaция, чики рики.
56
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни сме защото САЩ ни грабят
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАааа, евростат, мдаа, евростата. Според евростат българите живеят богато и щаствливо и по цял ден пеят песнохваления на Брюксел и Вашингтон.
54
1
 
7
 
! Отговори
Doko преди 8 години
След 2 мандата Герп , има ли изненадани
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе пенсиите а средната заплата е 50 хил рубли - около 1000 долара. Пенсите са около 35 хил рубли, но в Русия много от стоките от първа необходимост като ток, вода, газ, отопление, бензин са по евтини от България.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименAве ти бил ли си скоро в Сърбия, нaпример?Тaм положението в пъти по-добре от нaшия мутро бaрдaк!*** моляте се, виж!
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТова не е вярно, Сърбия е много по-добре от България.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен32 хил рубли заплатата беше 2014 когато рублата беше 32 за долар. Сега заплатите са към 50 хил.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименПенсиите са към 35 хил рубли, заплатите средно по 50 хил рубли - около 1000 долара.
48
3
 
3
 
! Отговори
буТони-33-герб преди 8 години
Тук пaк се нaпълни с бaтaкистииии!Стигa сте ревaли зa пaри бе, жaлки бедни пицaджиии!!!Ууууу, хaхaх, бедняци!!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изразени в долари заплатите са около 5 пъти по-високи в Русия. Но много стоки са по евтини от България. Един руснак може с една заплата да си купи 1500 литра бензин, с българска заплата едва и можеш да си купиш 200 литра бензин. Газта, тока, водата, наеми и храна са много по евтини.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** то в Русия изобщо няма престъпност, ха, ха, ха, пднах от смях! Там за да въртиш бизнес, да кажем сергийка, плащаш на местния тартор. Държавата свършва на няколко пресечки от Кремъл.