Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС

Словенецът работи 4 часа, за да напълни резервоара на колата си
17 юни 2015 20:19, Елка Василева
145
Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Българите, румънците и хърватите са най-бедните в ЕС, сочат данни на Евростат за действителното индивидуално потребление, с което се измерва благосъстоянието на домакинствата.

Съгласно първата оценка за миналата година действителното индивидуално потребление в страните от ЕС се движи от 49% до 140% от средното за ЕС, изразено чрез покупателната способност.

Най-бедната страна членка е България, която е на ниво 49% от средното за ЕС. Следват я Румъния с 55% и Хърватия с 59% от средното индивидуално потребление.

Десет страни са над средното индивидуално потребление, като най-висок стандарт има Люксембург, където потреблението е 40% над средното, следват Германия и Австрия с над 20% повече от средното.

Следват Дания, Белгия, Швеция, Великобритания, Финландия, Франция и Холандия, които са с 10-15% над средното равнище за ЕС.

До 30% под средното индивидуално потребление имат 12 страни. Италия, Ирландия, Кипър и Испания са с до 10%, а Гърция, Португалия и Литва са с 10-20% под средното равнище.

Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия имат индивидуално потребление от 20% до 30% под средното за ЕС, пише хърватският сайт Index.hr.

Черногорският вестник "Дневне новине" пък е направил анализ на съотношението на цената на един пълен резервоар с бензин и времето, необходимо на работник със средна заплата да спечели тези пари. Изчисленията са направени на базата на новите цени на бензина, които от вчера влязоха в сила във всички страни от бивша Югославия.

Хърватските граждани ползват най-скъпото гориво в сравнение с всички държави от региона. Тъй като средно те работят за по 9,4 евро на час, за пълен резервоар трябва да работят цел ден, т.е. 6,5 часа за 50 литра евродизел.

Словенците за час получават по 15,6 евро и за пълен резервоар с бензин трябва да работят малко повече от четири часа, а ако ползват евродизел, може да работят и по-малко.

Ситуацията в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина е по-лоша що се отнася до броя на часовете, които техните граждани трябва да отработят, защото причината за това са по-ниските заплати, които получават гражданите на тези три държави.

Черногорците изкарват на час средно по 2,7 евро и за пълен резервоар трябва да работят цели три дни. Гражданите на Босна и Херцеговина са в почти идентична ситуация с черногорците, защото те също работят три дни за пълен резервоар с бензин. Сърбите работят за пълен резервоар с бензин три и половина дни и четири дни за 50 литра дизел.

От всички държави на бивша Югославия македонците имат най-ниско заплащане на час. Техните граждани за осем часа печелят средно 16 евро, но цената на бензина в страната е значително по-ниска. Един литър бензин струва 1,17 евро, докато еврозидизелът е най-евтин и е едва 0,93 евро. Независимо от това за пълен резервоар с бензин македонците работят три дни, а за резервоар с евродизел е необходимо да работят 30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я провери пак външия дълг да не е станал 600...:)))) забавлявам се от елементарните лъжци. Толкова го яд русначето, че държавицата им съвсем изпадна, че съвсем я подкара през просото с лъжите. Оставето го, жалък е. Само злобата му остана.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При такава информация, винаги в главата ми зазвучава Ода на радостта,,
43
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе може да сме последни, но сме богати, свободни и няма престъпност, а има сигурност! Вместо някакво си 26 място в света (1988г.), сега сме на 27-мо в ЕС. Външния дълг от 8 стана близо 60 (без лихвите), но пък има свобода на словото, е, в тоя сайт не е баш така, но мисълта ми е: какво само риветьи?
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е се коси колко живот и остава на България. Ти се гледай вашия психпат Путин как ве е подкарал към пропаста и се изяжот яд, че сте някаква изолирана псевдо държавица в *** на географията. Нас не ни мисли. Аз още изпитвам първична радост, като си спомня как скъсахме с тогавашния Съветски съюз. И заради такива като теб, още повече се радвам и разбирам, че е бил най-правилния ход.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДЖОН АТАНАСОВ Е БЪЛГАРИН И МАЙКА МУ Е БЪЛГАРКА....Не е вярно това. Майка му е ирландка - Айва Парди. Баща му е българин. Роден е в Америка, никакъв българин не е и никога не се е чувствал българин.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Ирландия е била най-бедна в Европа края на 80-те, ама сега...
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ги прочетихте тези 1000 долара заплата? В wikipedia пише, че е била 500 долара преди кризата. Стига си измисля руския ***! Да не гояворим, че сега вземат и под 300 долара. И имат пенсии от по 82 долара.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе, брато, на летище София да не е по-евтина бирата! Я се скрий, че тио избягаха овцете!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изражението на заплатите и пенсиите не се промени при обезженяването на рублата. Колкото беше 2104 когато рублата беше 34 за долар, толкова е и сега когато рублата е 50 за долара. Средно 350 долара пенсия и 1000 долара (50 хил рубли) заплата. Не се усети намаляване на доходите.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 48Абе брато ти виждал ли си колко струва бирата на Шереметево???А не пиши простотии в нета или си ги приказвай в однокласники (ру)!18 години официално работя и живея в Москва - *** руски ***!!!!За облизване топките на Пу.. колко плащат зад граница?
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са 10 пъти по-добре от нас.
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС умира. Гърция излиза от ЕС до края на годината. След нея излизат Англия, Испания, Унгария. Помнете ми думата. Още преди 2 години съм го казал, че ЕС е мъртво роден съюз и ще се пръсне на парчета.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беше 362 долара, преди санкциите. Заплатите им са паднали с 40%. Получават руснаците 900 евро, но.... за 9-10 месеца..:))) Вие може да четете за Русия в и-нет, но ние имаме приятели там и знам как стоят нещата от първа ръка. Хората ги е страх.
32
2
 
7
 
! Отговори
ДА БЕ..ХА, ХА,ХА,... преди 8 години
Ха ,дано и аз си поживея малко .....В "ГРЪЦКАТА МИЗЕРИЯ" !НЕЩО НЕ СТЕ НАЯСНО С НЕЩАТА В ГЪРЦИЯ!Дрънкате , пълни простотий ...като Белия Травестит!Не плачете като комунистите на чуждите гробища.ГРЕКО ----българите , срещу него да бегат ..... не могат го стигна...!Греко , не е живял при комунизЪма и ....не е гол като пушка /като българина/!!!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интерсно. В интернет пише, че средната заплата в Русия е 362 долара. Туше!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да благодарим на КРИБ,БТПП,БСК,АИКБ и разбира се на КТ'ПОДКРЕПА и КНСБ за положението. Продължавайте в същия дух и се надявайте да не се обърне каруцата един ден. Дано спите добре ***.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви кажа, че на фона на тези цифри, ако бяхме останали в орбитата на Русия, сега щяха да ни пращат хуманитарни конвои, ако изобщо България съществуваше като държавна единица. Сто пъти съм благодарен, че се откачихме от тези Съветите и Русия!
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банковите им сметки пълни, сърцата им празни. Европейци, натъпчете си всичките парите в ковчега! Аз живея в България и се чувствам супер. И живея сто пъти по-добре от вас, знам го!
27
5
 
9
 
! Отговори
PD преди 8 години
Мила Родино ти си земен рай! Земята ти плодородна, народа сръчен, весел и гостоприемен. Да си заврат некаде финикийските знаци. Язе си пиеме винце (от грозде) и си рупаме суджуци (от месо) с комшията. Накрая ще му дръпнем и едно хорце. Па некви си владеели света, може, ама Господ - ари на живота си още не са станали. Щото там дето отиват, ние отдавна сме минали. От назе са се учили, и пак от назе ще учат. Щото изпита е близо. Наздраве Българе, наздраве Господ -ари. Да бъде !
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Требе да се спрат децките на ромите, само на български майки да се дават децки, тогава можеме да се оправиме и да зимаме по 2 хил лева заплати.