Брюксел ни съди заради лошото качество на въздуха

Дело е заведено и срещу Белгия
18 юни 2015 14:20, Елка Василева
20
Брюксел ни съди заради лошото качество на въздуха
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозна заплаха за общественото здраве.

В България, макар че са предприети мерки и от 2011 г. насам в повечето места за наблюдение са отчетени известни намаления на вредните частици, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации, с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности са превишени веднъж - през 2009 година.

Още по темата

Въпреки задължението на държавите от ЕС да осигурят добро качество на въздуха, в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват при пътни произшествия.

Фините прахови частици са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона. В случай на превишение на тези стойности държавите в ЕС приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да бъде възможно най-кратък.

Необходимо е да се подобри качеството на въздуха и ЕК предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите ще предприемат по-решителни мерки за справяне с проблемите, пише в съобщението, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв мръсен въздух бе? Та ние и промишленост нямаме.
15
1
 
1
 
! Отговори
elementarno преди 8 години
90% от целия прах идва от транспорта,зимата хвърлят пясък,естествено после не си го чистят.И като мине някоя кола или автобус вдига целия прах и пясък във въздуха.Да вземат да почистят пясъчните наслагвания в краищата на улиците и проблема в решенн!
14
0
 
2
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
проблема не е от отоплението на дърва ,ами вечер като се прибере човек и си събуе гуменките и като си залепи краката на печката - котката изпада в клинична смърт
13
0
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Чистия въздух е като чистата вода - няма нищо вътре и не ти принася нищо , друго си е като мине някоя жигулка и като вдишаш дълбоко да си припомниш детството "с мас намазана филия..." както се пее в една песничка , еххх детство мое тра-ля-ля
12
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Ние да я осъдим за ***, с които ни храни!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stiga s tesi gluposti be nie sami si reschavane vasduha e mrasen Verden ribata e otkrovenna milionerite ne im puka da jivee anarhiata v bG Tova ne e Demokrazia predatelite ot bkp Sega sa v gerb vse edni i saschti mutti
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Marino vreme besche
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние пък ще осъдим брюксел за грозните жени
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
алоууиндианците от българиягерманците подписаха за още две тръби с газпром под балтикатва шел тва еон - сия ко праймгербавите ко ша ги праймако сме народ в панделата ако сме *** ще ги слушкамеза нас газопровод няма - *** ще ви обясни защотя *** ще го изтрие ама нейсе
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8. Превишението е само през зимата от печките на твърдо гориво. А ти като подкрепяш Брюксел намери начин хората да се топлят с екологично и евтино гориво и тогава вдигай двете ръце. Че иначе току виж ти паднали гащите.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специално за това подкрепям Брюксел с две ръце. Той мисли за българите, вместо собствената им държава, защото тя не може да мисли, а българите го ругаят. Аборигени.
5
0
 
14
 
! Отговори
SD преди 8 години
Е , нали предният мандат Бойко се хвали , колко квоти за вредни емисии сме продали на страните от еврогейството пардо семейството .
4
6
 
19
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Взе да ми писва от тоя Брюксел - коптор на хрантутници...
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ривахте за хима в Стара Загора,Враца,Девня,заводи в Кърджали,Пловдив.............затворихме 100% замърсителите на въздуха и ЕС отново налага санкции т.е част от парите дадени от фондове трябва да се приберат обратно!!!!Глобичка от тук-милионче,глобичка от там-хоп станали две,удариш глобичка за докладите-станали три,глобичка за съдебната система-четири.........!!Ние въобще какво получаваме от този съюз????Западните носове не са свикнали на аромата на дръгливи крави,овце,кози то друго не остана!!
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли нещо за което да не ни съдят? *** и съюза. Само глоби, санкции, наказания. И ние сме доволни? Браво на раята.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България е мизерия, какъв въздух искате?