Мигрантският наплив може да разруши ЕС

Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи
18 юни 2015 22:00, Елка Василева
177
Мигрантският наплив може да разруши ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери намират начин да се разберат за дълговете на Атина - но не и възможност за компромис, щом става дума да приемат стотиците хиляди мигранти, стигнали гръцкия и италианския бряг, пише Евгений Шестаков в "Росийская газета".

Това потвърди отново срещата на вътрешните министри от страните в ЕС, обсъдили какво да правят с нелегалните пришълци, стъпили вече в Стария свят, и как да спрат притока на нови, традиционно засилващ се през летните месеци. Стана ясно, че през първото полугодие в Европа са дошли към 100 хил. бежанци от Близкия изток и Африка.

Дискусиите обаче не стигнаха отвъд тази констатация. И размислите как да се обезвреди "миграционната бомба", заложена под единна Европа, останаха за лидерите на страните от ЕС, които ще се срещнат в Брюксел на 25 и 26 юни. Има риск дебатите около миграционната политика да прераснат в грандиозен скандал с непредсказуеми последици за Стария континент.

Още по темата

Позициите на участниците в лидерския форум се знаят добре, но заради тази яснота много държави от Стария свят губят възможност да маневрират в търсене на компромис. При това политиците, събрани в Брюксел, ще трябва да се съобразят с данните от проучвания в Европа. А те не носят утеха. Рязко е скочила популярността на националистическите партии; повечето анкетирани европейци сочат кажи-речи за основна причина за това високата имиграция (47 на сто) и разочарованието от ЕС (38 процента).

С оглед на тези нагласи мнозина от европейските лидери, планирали участие в брюкселската среща, пак няма да приемат плана на еврочиновниците - нелегалните да се разпределят по квоти сред всички страни в единна Европа.

Най-радикално е настроен Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън разговаря през май с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и още тогава го предупреди, че кралството ще ограничи прииждането на мигранти. И то не само на нелегални от Близкия изток и Африка, но и на хора от страни членки на единна Европа. В противен случай, обясни Камерън, референдумът за излизане на страната от ЕС ще бъде неизбежен, а изходът му – предсказуем.

Подкрепени тъй мощно от Лондон в морален план, срещу задължителни мигрантски квоти се опълчиха в единен фронт Испания, Чехия, Словакия, Полша и балтийските страни. Унгария лансира сред населението и пропагандна кампания против нелегалните пришълци.

Недвусмислено коментира идеите за квоти вътрешният министър на Франция: "Щом мигрантите са дошли в Италия, ще е нормално там да си останат". И подкрепи тези думи с нареждане да се възстанови контролът по френско-италианската граница. Същото направи и Швейцария от страх, че нелегалните, несполучили да проникнат във Франция, ще търсят планински пътеки към "страната на часовниците и сирената".

Рим не желае да се бори сам-самичък с миграционния проблем, но всичките му призиви, увещания, а и заплахи към ръководството на ЕС засега са безрезултатни. Защото миграционното законодателство на ЕС гласи, че имигрантите трябва да получават бежански статут в страната на пристигане. Което значи, че докато си извадят мечтания документ, за съдбата им отговарят само италианските власти.

И днес виждаме странна ситуация. От една страна, Рим не желае да държи в страната толкова много незаконни мигранти. Властите на цели три области в Италия вече отказаха да настаняват бежанци. Едни обясниха, че този "библейски Изход" ще им пречи да управляват града си, други се оплакаха, че може да пострада курортният сезон. "Трудно ще накараме европейските страни да приемат бежанци, щом собствените ни провинции не искат", коментира с горчивина италианският премиер Матео Ренци.

От друга страна се разбра, че стигналите до Италия мигранти не се канят да останат в страната. Те с всички сили се стремят да напуснат негостоприемния, не твърде богат Апенински полуостров и да се промъкнат в Северна Европа, отпускаща на бежанците по-щедри социални помощи от италианските.

На предстоящия лидерски форум част от държавите в ЕС може би ще заплашат официално да отхвърлят основополагащия принцип на общността за свободно движение между страните членки, за да не допуснат нови мигранти на своя територия. И участниците в брюкселската среща ще останат също тъй глухи към молбите за помощ от Рим и Атина, както при всички дискусии на тази тема досега.

Тук впрочем се откроява един парадокс: сред ключовите причини за мащабна миграция от Либия бе военната операция на коалицията начело със САЩ, довела до падането на режима на Кадафи. Ударите по обекти в Триполи бяха нанасяни главно от френската и британската авиация, докато Италия, напротив, гледаше да намали участието си в конфликта и отказваше да бомбардира Либия.

Тогава Париж и Лондон в един глас призоваваха италианците да си припомнят европейската солидарност и да бъдат по-активни. Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ЕСимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До руснаците са опасни............много си тЪЪЪб---по данни на ООН Русия е втора по приток на емигранти в света--така че не се страхувай--*** смешен......
78
1
 
21
 
! Отговори
men преди 8 години
хахаха 140 тези глупости ги повтарях едно към едно под всяка статия. дали не си платена ***. питай в белгистан как арабите нищо не искат освен да има шерия в бриксел и как във швеция 90 процента от изнасилваниятана жени и ДЕЦА са от сомалийци и араби. питай и как пак там има цели гета където швед не може да припари. нито полиция, нито пощальон, нито полицай. аман от *** *** продаващи род и родина за по 20 лева на ден. амрика за българия а?
77
0
 
14
 
! Отговори
men преди 8 години
путин пак сме за освобождаване. този път стигнете моля те до босфора. константинопол за вас останалото за нас. а надоле може да дадете нещо на гърците.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само нашите *** разширяват капацитети и крадаt народна пара за да хранят маймуни, афганци и арабюги. в африканските държави и афганистан нашите съсюзници наложиха мир. качвайте ги на американските самолети и обратно в африка. направо една кампанийка от америка и англия на корабите и обратно в майка африка, да компенсират за робството.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахахахахаха, иска им се на ушанките :)А кога ще е разпада на СССР-2 ?
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е истина няма никаква пропаганда. Същото могат да напишат от всеки европейски вестник истината не се променя...
73
0
 
9
 
! Отговори
казаха им го преди 8 години
Още преди 8 години един арабско говорящ израелски журналист на име Цви Ихезкел, документира свои срещи със европейски ислямски организации и ги даде на англичаните. Тогава никой не видя проблем в това което той нарече опасност за Европа.Някои от филмите му са направени със скрита в него камера. Облечен като арабин, говорейки арабски той влиза в джамии и религиозни клубове където арабите се събират, разговарят и правят своите плановеИнтересни филмчета с превод на английски и иврит. Гледайте ги
72
2
 
13
 
! Отговори
DEVIL преди 8 години
СКОРО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЩЕ ОТИДЕ ПРИ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Одеса пише се nichts mehr,raus.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На калкулатора може да не му вярвате,той лъже винаги :)
69
19
 
2
 
! Отговори
Благодарствено писмо преди 8 години
Скъпи Днес, искрено Ви благодаря за възможността да се запознаем с авторитетните, безпристрастни и задълбочени анализи на следните два фундаментални вестника-върхове на световния журнализъм:1. Росийская газета2. Пакистански мурафетИзползвам случая да благодаря и на светлейшите редакции на гореупомнатите 2, че са отделили място на ценните си страници за такива маргинални теми като скорошния разпад на ЕС.Свалям Ви шапка и поздравявам!
68
0
 
35
 
! Отговори
Киро преди 8 години
идат - заедно с културата, религията и примитивността си.
67
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще питаш и ще се чудиш :)До един ще ви направим наш слугинаж, да сте се сетили да дойдете по-рано...
66
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много си *** бе, американски лиза--------Не съм американски ***, а съм американец. Топките ще ми ги лижеш ти беден *** !
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pozdravi ot Gaddafi...euro-o...surbaite si poparata ...
64
2
 
1
 
! Отговори
мен преди 8 години
А бе ора кой бега от харно??? Земете ги тея люде и о ТКЗС-то да бачкат за леб и вода толко е просто ама нема кой...
63
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечока ще яде голямата тояга , задето бърка в кацата с чуждия медец, при 600 млн. народ 100000 са капка в морето. Дори азиатската *** може да приеме толкова , на водка и хляб ще бъдат естествено...
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като САЩ са най загрижени за мира във ЕС е редно да вземат половината мигранти
61
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не го виждам тоя разпад на ЕС, само на *** много му се иска та да си разиграва мечока както иска , ама нема да стане :)Явно подплатена с рубли статийка, а имиграция в Европа винаги си е имало...
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук впрочем се откроява един парадокс: сред ключовите причини за мащабна миграция от "Либия бе военната операция на коалицията начело със САЩ, довела до падането на режима на Кадафи....Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност."Кога го бомбардирахте Кадаифи - беше тиранин. На ви сега демократична Либия! Какво по-ясно да стане от това? Къде са САЩ да помагат ?