Мигрантският наплив може да разруши ЕС

Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи
18 юни 2015 22:00, Елка Василева
177
Мигрантският наплив може да разруши ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери намират начин да се разберат за дълговете на Атина - но не и възможност за компромис, щом става дума да приемат стотиците хиляди мигранти, стигнали гръцкия и италианския бряг, пише Евгений Шестаков в "Росийская газета".

Това потвърди отново срещата на вътрешните министри от страните в ЕС, обсъдили какво да правят с нелегалните пришълци, стъпили вече в Стария свят, и как да спрат притока на нови, традиционно засилващ се през летните месеци. Стана ясно, че през първото полугодие в Европа са дошли към 100 хил. бежанци от Близкия изток и Африка.

Дискусиите обаче не стигнаха отвъд тази констатация. И размислите как да се обезвреди "миграционната бомба", заложена под единна Европа, останаха за лидерите на страните от ЕС, които ще се срещнат в Брюксел на 25 и 26 юни. Има риск дебатите около миграционната политика да прераснат в грандиозен скандал с непредсказуеми последици за Стария континент.

Още по темата

Позициите на участниците в лидерския форум се знаят добре, но заради тази яснота много държави от Стария свят губят възможност да маневрират в търсене на компромис. При това политиците, събрани в Брюксел, ще трябва да се съобразят с данните от проучвания в Европа. А те не носят утеха. Рязко е скочила популярността на националистическите партии; повечето анкетирани европейци сочат кажи-речи за основна причина за това високата имиграция (47 на сто) и разочарованието от ЕС (38 процента).

С оглед на тези нагласи мнозина от европейските лидери, планирали участие в брюкселската среща, пак няма да приемат плана на еврочиновниците - нелегалните да се разпределят по квоти сред всички страни в единна Европа.

Най-радикално е настроен Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън разговаря през май с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и още тогава го предупреди, че кралството ще ограничи прииждането на мигранти. И то не само на нелегални от Близкия изток и Африка, но и на хора от страни членки на единна Европа. В противен случай, обясни Камерън, референдумът за излизане на страната от ЕС ще бъде неизбежен, а изходът му – предсказуем.

Подкрепени тъй мощно от Лондон в морален план, срещу задължителни мигрантски квоти се опълчиха в единен фронт Испания, Чехия, Словакия, Полша и балтийските страни. Унгария лансира сред населението и пропагандна кампания против нелегалните пришълци.

Недвусмислено коментира идеите за квоти вътрешният министър на Франция: "Щом мигрантите са дошли в Италия, ще е нормално там да си останат". И подкрепи тези думи с нареждане да се възстанови контролът по френско-италианската граница. Същото направи и Швейцария от страх, че нелегалните, несполучили да проникнат във Франция, ще търсят планински пътеки към "страната на часовниците и сирената".

Рим не желае да се бори сам-самичък с миграционния проблем, но всичките му призиви, увещания, а и заплахи към ръководството на ЕС засега са безрезултатни. Защото миграционното законодателство на ЕС гласи, че имигрантите трябва да получават бежански статут в страната на пристигане. Което значи, че докато си извадят мечтания документ, за съдбата им отговарят само италианските власти.

И днес виждаме странна ситуация. От една страна, Рим не желае да държи в страната толкова много незаконни мигранти. Властите на цели три области в Италия вече отказаха да настаняват бежанци. Едни обясниха, че този "библейски Изход" ще им пречи да управляват града си, други се оплакаха, че може да пострада курортният сезон. "Трудно ще накараме европейските страни да приемат бежанци, щом собствените ни провинции не искат", коментира с горчивина италианският премиер Матео Ренци.

От друга страна се разбра, че стигналите до Италия мигранти не се канят да останат в страната. Те с всички сили се стремят да напуснат негостоприемния, не твърде богат Апенински полуостров и да се промъкнат в Северна Европа, отпускаща на бежанците по-щедри социални помощи от италианските.

На предстоящия лидерски форум част от държавите в ЕС може би ще заплашат официално да отхвърлят основополагащия принцип на общността за свободно движение между страните членки, за да не допуснат нови мигранти на своя територия. И участниците в брюкселската среща ще останат също тъй глухи към молбите за помощ от Рим и Атина, както при всички дискусии на тази тема досега.

Тук впрочем се откроява един парадокс: сред ключовите причини за мащабна миграция от Либия бе военната операция на коалицията начело със САЩ, довела до падането на режима на Кадафи. Ударите по обекти в Триполи бяха нанасяни главно от френската и британската авиация, докато Италия, напротив, гледаше да намали участието си в конфликта и отказваше да бомбардира Либия.

Тогава Париж и Лондон в един глас призоваваха италианците да си припомнят европейската солидарност и да бъдат по-активни. Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ЕСимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А хората който са виновни за това си барат кайсиите от другата страна на океана и по този начин оказват натиск из цяла европа и близкия изток, а те докато си гледат интересите да трупат войски покраи руската федерация ние се заляхме със помия
58
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Тогава защо не гласуваш той да стане едновременно президент на ЕС и Главнокомандващ войските на ОТАН-НАТО в Европа?
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където и да влезем всичко се разпада :)
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от русия нещем нищо да си живеят с медведите и да не се бъркат в България
55
0
 
13
 
! Отговори
Евроскептик преди 8 години
В Европа вече има 60 мил. Емигранти за по- малко от 2 години.... Ха да му мислим... някои държави май ще си избират ислямски президенти... Ха нали сте хуманисти.... А мислете тази вечер на този въпрос!!! Да видим на кой първи ще му се скъсат нервите... и като се почне....
54
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в бг само русофилите са предатели примери бол Радко Димитриев Георги Димитров и новата им звезда Болен Сидериренко 100 години и кусур се една и съща я вършат алкашите ДАНО ГИ ЗАТРИЯТ от САЩ
53
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
А не се ли възбуждаш от портрета на Авидгор Лийберман?
52
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Путин нареди на ешкиназките животни в Сатана Капитолия да подпишат 500 милиона долара оръжейни доставки на ИСИС.
51
0
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
ЕС да си сърба сам попарата и да продължава да духа на Обонго ;-)
50
0
 
9
 
! Отговори
кРыОМАЛ ТРОЛЬОЛЬОЛЪМ преди 8 години
Русия Русия Русия Путин Путин Путин!!Без Путин настъпва края на света вервайте ми!!!Само ***!!!!!
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг да бе русия Господ това ли ви казват в школата бе развед скапан айде влака и да те няма ***
48
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКАТО Е ПУТИН НА ВЛАСТ ПРОБЛЕМИТЕ В СИРИЯ, ЛИБИЯ, ИРАН ЩЕ СИ ОСТАНАТ!!!!!!!МАХНЕ ЛИ СЕ ПУТИН РЕДОМ С НЕГО УМИРА И ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КОЯТО СЕ ОБРАЗУВА ПЪРВОНАЧАЛНО ДА СЕ БОРИ С БАШАР АСАД ПОДЛОГАТА ПУТИНОВА!!!ПУТИН Е НАЙ-ВИНОВЕН ЗА ПОЛОЖЕНИТЕО В МОМЕНТА ТОЙ КАТО ТОЙ ДЕСТАБИЛИЗИРА РАЙОНА ЧРЕЗ СИРИЯ
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Патриоткъв патриотси ти *** руско като лъже саединистите на времето да ви и и руската скапана зган
46
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Слънцето може да изгрее без нея,но Сатанинската Възродена Римска Империя не може да бъде унищожена без нея.......Русия е важна и нужна.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 74 от ленин 1917 се това пейте запада се разпада а то се обратното става
44
4
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
"Мигрантският наплив може да разруши ЕС"А дано!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той измисления ЕС ще се разпадне и без мигрантския поток, вече се е разпаднал...
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг на *** Шеломов каква се пада
41
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Виктория Каганович (Нюланд((новозаграбена юдеизирана земя)))е роднина на Ленин.
40
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на русия не и щем нито жилото нито меда слънцето ще изгре е и без нея