Наливаме 100 млн. евро в плана "Юнкер"

Финансит №1 иска да представим качествени европроекти
25 юни 2015 21:30, Надежда Бочева
14
Наливаме 100 млн. евро в плана "Юнкер"
Снимка: Reuters

България ще подкрепи със 100 млн. евро проекти, одобрени за финансиране по плана "Юнкер" чрез Българската банка за развитие (ББР). Това каза пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов.

Ресурсът няма да излезе от България, ако български проект бъде подкрепен например с 50% по плана "Юнкер", ще може да получи и тук подкрепа чрез заем от Банката за развитие, поясни финансовият министър.

По думите му не става въпрос за грантове, а за мултиплициране на инвестиции в публичния и частния сектор. Основното предизвикателство пред нас е да представим качествени проекти, посочи той.

Проблемът според Горанов е в ниската готовност на частния сектор и на държавната администрация да предложат проекти, които не предвиждат подаръци, а икономическа целесъобразност на инвестициите.

Финансовият министър припомни, че планът не гарантира интервенции по региони, а проектите ще се конкурират на пазарен принцип.

За ББР Горанов коментира, че банката е успяла да привлече евтин ресурс, с който ще изпълни новите задачи по плана за саниране. Банката ще се фокусира в бъдеще върху проектите на малки и средни предприятия (МСП), а не върху големи проекти, каквато практика е имало в миналото, каза Горанов.

Попитан как върви подготовката за създаването на т. нар. Фонд на фондовете, който ще управлява централизирано финансовите инструменти по оперативните програми, Горанов припомни, че структурата ще се управлява от държавно дружество – мениджър. Дружеството ще сключи договори с управляващите органи на оперативните програми и ще определи финансови посредници, които ще управляват портфейлите.

Структурата ще бъде подготвена с помощта на евроексперти.

Около 777 млн. евро е ресурсът, който се очаква да бъде управляван за целия програмен период от Фонда на фондовете. Той се разпределя така: по "Региони в растеж" – 253,8 млн. евро, за човешки ресурси– 20 млн. евро, за конкурентоспособност – 355 млн. евро, за околна среда - 148,4 млн. евро.

На въпрос от депутата Алиосман Имамов какви са плановете на правителството за присъединяване към еврозоната финансовият министър отговори, че по договора за функциониране на ЕС неминуемо ще влезем там.

"Трябва да не превръщаме това в самоцел. Истеричното поставяне на реалистични цели показва, че преди да сме готови, няма да бъдем допуснати", каза той.

Финансовият министър припомни стъпките, които страната трябва да предприеме, за да изпълни условията за членство.

Първо трябва да направим преглед на качеството на активите на банковата система, което по думите му може да стане до средата на следващата година.

След това идва редът на интеграционни мерки, които минават през единния надзорен механизъм и единния банков съюз. След това идва изпълнението на техническите критерии за инфлационните равнища и размера на дефицита, на които бихме могли да отговорим. Тогава вероятно България ще бъде допусната в чакалнята на еврозоната, каза той.

"Умерен оптимист съм, че в следващите няколко години можем да се доближим към тази цел", заяви Горанов.

Той съобщи, че на следващото заседание на Министерския съвет ще бъде гласувано сформирането на екип с експерти от различни институции, които ще работят за решаването на всички технически въпроси, свързани с присъединяването към еврозоната.

Правителството има достатъчно ресурс за организацията на изборите, допълни финансовият министър в отговор на въпрос на депутата Емил Димитров.

Още икономически новини в Investor.bg


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Щом като е необходимо ще наливаме... Не може само да се иска, трябва и да се дава.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българина му налей ракия и му сложи салата и да зяпа дербито ЦСКА-Левски :D...никога няма да скочи срещу властта. Затова и има толкова много полицаи в тази страна !
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко фашистко робство е неизбежна. Наливайте, наливайте, нали от нашите джобове наливате, ама скоро ще трябва да отговаряте пред народа и ще отговаряте с главите си. Няма да ви спасят нито танковете на Нато, ни Тато, ни Господ.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nalivaite, nalivaite.... As da si naleq edna slivova
8
4
 
13
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Как и къде ги наливате?С фуния или как...
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво,евала,ашколсун....
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наливайте-наливайте, с чужда пита лесно се прави помен.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да ги дадат на гърците , това е плана юнкер ..В неделя ще се гушнат и ще кажат , ще ви дадем сега още 30 млрд , гърците ще ги вземат и ще им кажат а ние друг път ЩЕ ви ги върнем
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PODARIAVAME 100 000 000 NA SVOIA BLAGODETEL EV.SAUZ--ZASHTO LI?
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vlezem li v evrozonata stavame oche po bedni..zatrivat ni hora
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A be koga li che ni pisne..i che vi pokagem kakvo moge naroda
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 милиона евро в джобовете на *** от кръга Капаитал