Който чупи – купи

Последиците върху еврозоната ще паднат върху Меркел
30 юни 2015 14:10, Миглена Иванова
77
Който чупи – купи
Снимка: Ройтерс

"Който чупи – купи“. Така в общи линии бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл предупреди предишния президент Джордж Буш младши преди инвазията му в Ирак, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Изразът е валиден и за ситуацията в Гърция, ако имаше кой да предупреди канцлера на Германия Ангела Меркел. Доколко е честно обаче да се вини Меркел за „счупването“ на Гърция? Няма как обаче канцлерът на Германия да избегне гръцкия проблем и решението за това дали Атина ще напусне еврозоната ще остави отпечатък върху нейното наследство, отбелязва изданието.

От месеци пословично предпазливата Меркел се чуди дали да рискува излизане на Гърция от европейския валутен блок и да приеме финансовата, икономическа и геополитическа враждебна реакция, която със сигурност ще се отприщи.

За разлика от германския министър на финансите Волфганг Шойбле, който изпрати достатъчно сигнали през последните месеци, че може да приеме еврозона, която не включва Гърция, Меркел е твърдо решена да избегне подобен развой на събитията, поне според най-близките ѝ съветници.

Чия е отговорността?

Още по темата

Ако Гърция излезе от еврозоната, вината ще падне основно върху лявото правителство на премиера Алексис Ципрас от СИРИЗА, което дойде на власт през януари и разгневи партньорите си с конфронтационната си позиция в преговорите за дълга.

Дни преди парите на Гърция да свършат, Ципрас свика референдум, на който гърците ще трябва да дадат своето мнение по последните предложения на кредиторите. Това е напълно достатъчно да прелее чашата на търпението на Меркел и тя да спре кранчето завинаги, посочва изданието.

Именно Меркел обаче повече от всеки друг европейски лидер ще носи отговорност пред развалините на еврозоната защо това бедствие не беше предотвратено.

Излизането на Гърция от валутния блок може да предизвика хуманитарна криза в Европейския юг, която да се пренесе и в страните, които току-що се измъкнаха от рецесията. Ситуацията отново разрази и дебатите за подкрепяните от Германия политики на строги икономии и отношението на Меркел към кризата.

Ако позволи на Гърция да се откаже от еврото, това ще е най-дръзкият ход, който канцлерът на Германия е предприемала, откакто дойде на власт преди около десетилетие. Той ще е и най-рисковият ход – по-рисков дори от решението от 2011 г. Германия да се откаже от ядрената енергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да обаче който на когото чупи купи е сега кой на кого счупи играчката
40
1
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
***, какво ще окупираш с 20 хияди *** ? Хората имат 90 хиляди редовна армия и за мобилизация на 2,5 милиона. От 52 са в НАТО и си пазят войската, наще *** от 2004 до сега съсипаха армия, земеделие, животновъдство, производство, населението избяга в чужбина.Ще окупираш солунските пенсионери и ще им кажеш айде сега халал да са ви тия 165 лв пенсия, че ония гръцките 800 евракис са гадни гръцки. Нали ще те изгонят като мръсно коте !
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи от всякъде ни обясняват как ЕС трябва да продължана 7а дава кредити на Гърция и ония да си харчат и изобщо да не им пука и изобщо да нямат намерение да връщат. Гърция дължи 360 милиарда като и бяха опростети 109 милиарда или общо дължеше 470милиарда, това е половин трилион на 10 млн. Население.Огромния дълг на сащ е 17 трилиона на 300млн. Население. Тоест еднакъв е. По 50000дол на човек. Но каква икономика е сащ и каква гърция че и още искат заеми.
38
0
 
3
 
! Отговори
Може би сме преди 8 години
***!? Пълен цирк. Така, както чета в чужди сайтове, Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заявил пред депутати в Берлин, че Гърция ще остане в еврозоната, дори и ако гърците кажат "НЕ" на референдума
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заробването е елементарно. Подобно на кредитните карти. Защо не се запитате, защо има плащания, които могат да се извършат с кредитни, но не могат да се извършат с дебитни карти??? За да ни накарат да си вземем кредитни. След това следват други механизми и нужди и ние биваме въвлечени в дълг с 18% лихва без таксите, наказанията и курсовите разлики. Елементарно е, но трябва да се помисли.
36
5
 
5
 
! Отговори
marsian преди 8 години
Много лоша статия.Меркел не може да е виновна за гръцкия мързел и некадърност.
35
1
 
5
 
! Отговори
От 46 до 49 преди 8 години
Съгласен. Нужна е ампутация на малкия пръст. В противен случай рискуваме да отрежем цяла ръка (лявата, заедно с половин сърце и бял дроб). В БГ сме свикнали на кризи. Ще страдаме 1-2 години и пак ще оцелеем.
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако армията ни беше добре въоръжена на 6-ти юли можеше да предприеме една офанзива и да си върнем Беломорска Тракия. Там даже няма и да се съпротивляват. Ще ние приемат като спасители.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБялата златка още не е получила инструкции и пари от Москва затова се крие. Дава го тежко пред господарите си.
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига с тая Гърция и колко е важна за ЕС. Нали всяко лято почивам там и ги гледам какви са мързеливи некадърници. Нали ми се налага да работя с гръцки компании в БГ. 90% са мошеници, които не държат на думата си, нито на договори. Факт е, че ако Гърция имаше стабилна икономика нямаше да стигне до това положение. Десетилетия наред лъжат ЕС, че са много добре и теглят заеми и накрая лъсна голата истина. Вижте го Ципрас до къде опря - ние сме люлката на демокрацията, ама забрави за хомо...
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е Белата Златка да каже кво мисли по въпроса? Нещо не се вижда напоследък - дали я гръмнаха в Крим или некой и нацепи шлифера?
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28къде си тръгнал да се сравняваш с гърците и българите бе като си една проста руска ***?
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция, както и Сърбия и Румъния да не говорим за Турция са по-добре от нас и пак ще бъдат по-добре от нас, защото си гледат интереса. Ние като се дърлим за глупости и като сме забравили и род и родина, ще тънем в бедност. Това е равносметката.
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ЕС им предлага да не фалират" Напротив. С последните си изисквания ЕС им предлага да им затегне съвсем примката около врата. И това СИРИЗА го вижда. Ще ги досъсипят така както ни започнаха и нас.
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е нагледен пример, че комунизма е възможен, ако се намери кой да плаща. Оказа се обаче, че "светлото бъдеще" е осъществимо само в условията на капитализма, а не при диктатура на пролетариата, както пише в комунистическите постулати.
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са мухи, които се представят за аероплани. Без тяхното досадно присъствие ЕЗ ще бъде по-стабилна. Няма по-елементарен народ от гръцкия.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама така ще е политик от ранга на Меркел не може да не осъзнава как ще се отрази гръцката криза на целия ЕС. Кой забърка тая голяма каша, много ще кажат гърците я забъркаха други ще кажат банкерите я забъркаха с отпускането на толкова средства в една фалирана икономика всеки да решава сам за себе си. Който чупи купи Меркел да се сеща сама.
24
10
 
11
 
! Отговори
ью преди 8 години
Ще видите какво ще стане след време.След батака, който забърка Меркел, първо Германия ще излезе от ЕЗ.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАСИРИЗИХА СЕ.До ушанките.
22
10
 
3
 
! Отговори
за анонимен 26 преди 8 години
Какво предлагаш ? Гърците да фалират нашенците да се завърнат тука и няколко милиона гърци да ти се изтрепят на вратата да просят и да ти искат помощи и безработицата да скочи до небесата кланяйте се още на тоя ЕС.