Официално от Гърция: 61, 24% казаха "Не" на Европа

38,76 гласуваха с "Да" за строгите икономии на кредиторите
Обновена: 6 юли 2015 10:23 | 5 юли 2015 21:00, Бойчо Попов
1168
Официално от Гърция: 61, 24% казаха  "Не" на Европа
Снимка: Reuters

Гърция избра да каже „Не“ на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори.

Още по темата
При преброени 50% от бюлетините разликата остава сериозна - 61,24% срещу 38,76% в полза на "Не"

61,24 процента от гърците са заявили "Не" на предложенията на кредиторите на референдума днес, според частични резултати при над половината обработени гласове, съобщи гръцкото Министерство на вътрешните работи.

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "Не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция SingularLogic, която обработва резултатите за Mинистерството на вътрешните работи.

Tакъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите.

Високопоставени представители на гръцкото правителство, което твърди, че вот "не" ще засили позициите му, за да се осигури по-добра сделка от страна на международните кредитори след месеци на спорове, веднага заявиха, че ще се опитат да рестартират преговорите с европейските партньори възможно най-скоро.

"Преговорите, които ще възобновим, следва да приключат най-скоро, дори в рамките на 48 часа", заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис пред  гръцка телевизия. “Ние ще предприем всички възможни усилия, за да подпечатаме споразумението възможно най-скоро”.

На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството да предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“.

Гръцкият държавен министър Никос Папас пък смяка, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в профила си в Twitter. Припомняме, че на 20 юли Гърция трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Референдумът показва и разделението между поколенията. Сред по-младите гласоподаватели 67% предпочитат да гласуват с "Не", докато при по-възрастните този дял е само 37 на сто, предава гръцкият журналист Янис Куцомитис.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Кризата в Гърция ескалира в последните дни, а местните банки ще останат затворени поне до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още преди седмица.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел.

"Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната".

Дни по-късно Гърция не успя да погаси дължимата вноска към Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знаете ли колко субсидии съм взел от ЕС само с фактури бе будали какво само ревете бе
487
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите социолози казаха че гласуването в Гърция ще на кантар къдее ви е кантара бе ду педавци
486
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ес официално каза затворете си реакторите и ще влезете в ЕС като сте будали
485
9
 
5
 
! Отговори
До 765 преди 8 години
В твоето село русофилите и комунистите сигурно в 90% ще гласуват против ЕС и НАТО, относно цяла България нещата далеч не стоят така.
484
4
 
13
 
! Отговори
до 765 преди 8 години
Много правилно!Мисля,че е крайно време да дойде краят на тези престъпни организации,които само обират малките държавици като нас!Не виждам какво добро сме видели от ЕС и НАТО
483
10
 
13
 
! Отговори
11 преди 8 години
Ако у нас има такъв референдум ще е 90% против ЕС, НАТО и подобни еврейски световни престъпници и обирджии.
482
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
И ние трябва да си направим референдум,защото доста хора в БГ не одобряват политиката на престъпната организация ЕС!Но друг е въпроса,че нашите политици се мазнят на ЕС и само с бунт може да си извоюваме референдум!
481
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Васоточно така! сега се видя колко са платени т.нар. социологически агенции. 20 % разлика имат, нали уж разликата между да и не беше 1%?! Лъжци и манипулатори, браво на гърците!
480
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо, но не и нещо ново... Комунисти на власт, след тях неплатени заеми, фалити бедност отчаяние.
479
5
 
6
 
! Отговори
наблюкател преди 8 години
очакваното е вече факт огромен знаков пробив в лихварският капитализъм и глобализъм наречен демокрация от тук нататък агония
478
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Браво на Гърция, че е взела заеми които няма да върне! Каква чудесна заработка, която ще обезпечи гръцкият горд народ в близките 5-10 години! Гениален ход! Браво и поклон пред такава смелост и зашеметяваща съобразителност характерна разбира се както за гордият гръцки народ, така и за всички социалисти (комунисти) " Ето приятели как разсъждават при тези събития комунистите с присъщият им морализъм и въобще ценностна система богата на безброй достойнства!
477
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Омир е писал "Илиада", предците на днешния ЕС са мучали и са се криели сред храсталаците, а предците на днешните американци са се люлеели безгрижно на опашките си.
476
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За разлика от България, в Гърция всичко е национализирано ! Вижте и в Румъния какво става...бивши министри в затворите и шефове на отдели за борба с корупцията са по затворите ! В БЪЛГАГИЯ КОГА ???
475
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До само 642"Само алкохолизма им е велик на росиа и роснаците" пишеш. Освен неграмотен, си *** - един изяден член (става дума за пълен член, не за друго!), "росиа и роснаците". *** в което и да е наше село да видиш какво значи алкохолизъм, ***! А има и статистика, която сочи, че руснаците са изпреварени от мнозина.
474
8
 
20
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Браво на този Ципрас! Сега щевлязат в Евразийският съюз и ще ни изпапкат тортичката която ние щяхме да хапнем ако беше минал през Бг "Южен Поток" Вероятно заради това Ципрас вече няколко пъти се среща с Путин. Но по нашите "медии" такива новини несе публикуват нито пък се излъчват.
473
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖОРОНай после един смелчага (ЦИПРАС), който се опълчи на шайката оберджии от европейския съюз.Единствения премиер който защити интересите на народа си, а не като нашия, който постоянно им лиже задниците.--------***,не бъркай крадец със смелчага!
472
8
 
9
 
! Отговори
е преди 8 години
Е , и какво като са казали охи , ние да продължаваме да им плащаме да си разширяват дупките на панталона , не искат да спазват общоприетите правила , лицемери и търтеи.
471
4
 
28
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"А защо цяла седмица ни заливаха с прогнози как гърците ще гласуват ЗА ?" Защото за това им бяха платили.
470
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато живяха на кредит от Европа, Европа беше добра. Сега като трябва да връщат натрупаните заеми на Европа, Европа е лоша. Типично поведение на длъжник, който трябва да плаща 20-30 години. Упорството на гърците да не плащат ще ги доведе до увеличаване на периода на погасяване на задълженията им. Но няма как да не си платят.
469
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо цяла седмица ни заливаха с прогнози как гърците ще гласуват ЗА ?