Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 119Не, по времето на соца България е много по=напред от Гърция. Гърция дръпва напред когато влиза в ЕС 81 година и наливат милиарди в нея. Преди това са били много по бедни.
108
4
 
1
 
! Отговори
Р.Гащанов преди 8 години
Бачках на времето в Гърция и печелих добре. Имах пари все с млади мацки да ходя. Имах едно гадже тук много сладко. Винаги съм давал пари на майка и за дрешки,читанки,родинознание и какво ли не.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To ако беше така пич, никой нямаше да се реди на опашки, а просто щяха да си наредят парите към някой клон на гръцка банка в Бг например...Изглежда някои никога не са влизали в банка. В българските банки има ограничение за теглене на кеш. Не може да теглиш повече от определена сума на ден (от порядъка 1000 - 2000 евро) без заявка предварително. Ако много хора пък заявят да теглят по 5 хил евро банките ще отажат - няма да имат толкова, защото никой не държи толкова кеш.
106
2
 
1
 
! Отговори
ексклузивно преди 8 години
Гърците щели да провеждат референдуз за промяна името на страната на Република Охитросия !
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тия ''реформи''. За ЕС и МВФ реформи означава вдигане на ДДС, вдигане възрастта за пенсия, намаляване на заплати. Това не са реформи. Направо искат да ни свалят кожите от гърба. За разлика от нас гърците се борят срещу това.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма смисъл да ти се обяснява, ако имаха пари банките нямаше да вдигат всяка седмица ликвидната подкрепа за банките...Това не е вярно.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АЙДЕ, ГОРДИТЕПарите от къде се взимат? В цял свят се печатат.
102
10
 
6
 
! Отговори
до 119 преди 8 години
Ти чуваш ли се? Около 1910 година Гърция е с много по-малък БВП от България, след комунизма ние сме разорени с огромни дългове. Кво ми говорите за Бай Тошо - същия е и той взимал е кредити и дългове, дето после ние връщаме 30 години. Скапаните комунисти, като вас разграбиха държавата и бизнеса на хората 40-те години и избиха интелигенцията, после за БВП ми говорите и за икономика.Скапани селяни продажни. Умрете най-накрая да тръгне малко нагоре тая държава!
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 120Преди да влезе в ЕС Гърция е много по бедна от България.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 128To ако беше така пич, никой нямаше да се реди на опашки, а просто щяха да си наредят парите към някой клон на гръцка банка в Бг например и да си изтеглят парите кеш от Санднаски примерно :)))Ходи в Солун и се пробай да платиш някъде с карта и ще разбереш за какво иде реч
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Гръцките банки са пълни с пари, и дума не може да става за фалит на банки в Гърция. Банки фалират в България, не в Гърция. Правителството фалира в Гърция, не банките. Разплащанията вървят нормално, само кеш автоматите са ограничени заради паниката. С банкова карта пазаруваш навсякъде без НИКАКЪВ проблем."Гнусна лъжа!!! Поне се разкри като *** ;-) Няма смисъл да ти се обяснява, ако имаха пари банките нямаше да вдигат всяка седмица ликвидната подкрепа за банките, яе *** кво да ти се обяснява
98
0
 
5
 
! Отговори
до 120 преди 8 години
"До 1981 година преди да влезе в ЕС, Гърция е бедна страна, с БВП много по-малък от България"Как го мериш тоя БВП бе?Комунистите-плановици караха един да копае дупка, а друг да я зарива и отчитаха двойна "работа" и БВП. А реални блага няма - магазините празни!"гърците тогава са бедняци в сравнение с българите, стандарт им е много по нисък"Пълни глупости - точно обратното. Още от Византия са по-богати от нас ( и през турско също).Как може да не си знаел това?
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авеее стига лъга бре, всичко в момента иска пари в брой в Гърция!!! По простата причина, че в момента парите в банките не са на хората и фирмите, а са само едни числа!!!...Така във всички банки, не само в Гърция.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕСИ ГИ ИЗМИСЛЯШ ТИЯ ЗА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ - ВЪПРОС НА ДНИ Е ФАЛИТА, ЧУДЯТ СЕ КВО ДА ПРАВЯТ БИЗНЕСА И БАНКЕРИТЕ!...Гръцките банки са пълни с пари, и дума не може да става за фалит на банки в Гърция. Банки фалират в България, не в Гърция. Правителството фалира в Гърция, не банките. Разплащанията вървят нормално, само кеш автоматите са ограничени заради паниката. С банкова карта пазаруваш навсякъде без НИКАКЪВ проблем.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не в вярно. Гръцките банки нямат проблем - безкасовите разплащания вървят нормално. Затворени са само кеш банкоматите заради паниката да не хукнат хората да си теглят парите" Авеее стига лъга бре, всичко в момента иска пари в брой в Гърция!!! По простата причина, че в момента парите в банките не са на хората и фирмите, а са само едни числа!!! Човек в Гърция дори достъп до личните сейфове на хората няма, айде отгатни защо!!!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно кой сега доволно потрива ръчички ??
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК ЩЕ ГИ НАУЧИМ ТЕЗ ГЪРЦИ ДА ХАРЧАТ ПОМАЛКО И ДА РАБОТЯТ НЕЗНАМ , КОЛКОТО НА УЧИХМЕ НАШИТЕ РОМИ ДА НЕ КРАДЪТ
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***?ти като си на 12 не говори за Тошово време.....какво знаеш за политиката на бай Тошо ...този беше най хитрият български политик за последните 100-150 години българска история !Това което България постигна с него .....сега за 100 години не мож го направим !
91
5
 
5
 
! Отговори
Бай, бай, гърчуляка преди 8 години
Как се нарича това което си направиха гърците на гръцки- харакири?
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А уж Германия била против! Да не стане малкото камъче да препъне каручката Гърция! Днес Меркел и Оланд ще говорят, ама в еврозоната как занем има 19 демокрации, които май май не са много навити да плащат масрафа на Гърция.......новата драхма все близо, а еврозоната все по решителна и силна! Малките играчи почват да надигат вой срещу Гърция......въобще Гърция погледната от страни е трагикомична картина.....