Не искаме изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС!

Юнкер се обяви за решение в разумни срокове
Обновена: 7 юли 2015 14:26 | 7 юли 2015 10:53, Елка Василева
39
Не искаме изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Изхвърляне на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той посочи, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение.

Още по темата

„Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение“, коментира Юнкер.

Той е убеден, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато и е против това. „Някои в ЕС правят кампания за излизане на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса“, посочи председателят на Европейската комисия.

Той допълни, че е необходимо възстановяване на реда. „Време е да престанем с нападките. Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това“, каза Юнкер.

Трябва да се направи възможното, в разумни срокове да бъде постигнато решение, заяви още председателят на ЕК. Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност.

След последвал разгорещен дебат в пленарната зала Юнкер заяви, че е необходимо решение, съобразено с интересите на цялата еврозона. „Комисията има пълното желание за постигането на съгласие, но никоя демокрация не е по-ценна от някоя друга“, каза председателят на ЕК.

„Не си мислете, че живеем в златна клетка и не познаваме живота на хората. Всяка седмица се срещам с гърци, не само политици, но и обикновени граждани. Безработица и бедност има навсякъде в Европа, има минимални заплати и пенсии, по-ниски от гръцките, по-нисък жизнен стандарт от техния. Правим всичко възможно да помогнем на гърците, но да не забравяме и останалите в ЕС. Да не забравяме Гърция, но да не забравяме и останалата част от Европа“, призова Юнкер.

Той се извини, че по време на дебата се е налагало постоянно да се занимава с телефона си. Юнкер съобщи, че постоянно разменя текстови съобщения с гръцкия премиер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
янка Господинова преди 8 години
никой не ги изхвърля,напротив,искат да останат в ЕС за да не повлекат крак .и за други.Гърците много ловко и хитро се измъкнаха от лапите им
20
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
До АТАКИСТИбрико, нали точно сидер ага позволи на корпорация ДПС да има министри при ореха! Нали сте националисти, как допоснахте игрите с кворума в предишното НС. Турските лири не миришат. ЮРУШ сте болес в българия, която постепенно изчезва. Ибрикчийската ви порода е гнусна! Българите нанавиждаме доброволните ениучари на бялата златка!Да живее България!
19
9
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
"Какъв марксист е Варуфакис?"Радикален и *** марксист.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само преди седмица друго пеехте.
17
3
 
14
 
! Отговори
OXI преди 8 години
Глас народен, глас божи!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо???
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо???
14
20
 
3
 
! Отговори
Юнкер, преди 8 години
Помисли и за такова решение: Вън мързеливите византийци от ЕС, а на тяхно място приемате мощната икономически Турция.
13
0
 
8
 
! Отговори
ONASSIS преди 8 години
Какви милиарди, на нас са ни нужни трилиони.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не иска да ги изхвърля. Те сами си гласуваха за такова развитие.
11
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Играта продължава: Марксискиат икономист изхвърча, следва Ципрас. Колкото по бързо толкова по добре за Гърция. Комунистическият вирус е като чумата и холерата за всяко живо същество.
10
9
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Братя гърци,яжте,пийте и се веселете колкото ви душа сака;ЕС плаща.Ако не го...направите,значи сте будали като нас,или имате...отличник като Боко,за...премиер
9
3
 
8
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Трябва да се работи да се постигне разумния компромис. Ние искаме Гърция да си остане част от ЕС, също така и да плаща дълговете си, но преди това е нужно дълговете да се преструктурират и намалят, за да е поносимо изплащането им. Дано скоро да се постигне компромиса и всички да се зарадваме за намирането на решение.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовата политика в еврозоната може би не е на правилен път. Щото само държавите от ЕС дължат всички заедно 25 трлн. и 700 млрд. А както знаем, и ние взехме 16млрд.лв.заем, но някой да каже, колко от заема отидаха при народа.Може би това ще помогне ЕС да преразгледа своята политика.
7
3
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ И НА БЬЛГАРИЯ С ДОБРО ОКО И ДА ВИДИТЕ ИСТИНСКОТО ЭПОЛОЖЕНИЕ ----ИКОНОМИКА--00000 А ДАВАТЕ ПАРИ НА ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО СРЕЩУ ПЬЛНА ЛИКВИДАЦИЯ НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ ---БЬЛГАРИ СЛЕД ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕВЬРНЕ ВЬВ ВТОРО КОСОВО
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, какво стана бе специалистите? Нали Гърция щеше да фалира и ЕС да я оставят в калта? Пак останахте с пръст в устата, но това е само защото не си правите труда да мислите и да съберете 2+2. Освен това Гърция е едно за ЕС, а България е съвсем друго - боклукджийската кофа.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Tо от дебнене затова патоците спряха!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами няма да искате,щото вече една седмица европейците помпате изкуствено еврото,за да няма спад.Просто ви е страх от държавите,които са извън ЕС ако решат да се оттърват от еврото ако то се окаже нестабилно,напр. Сауд.Арабия какво точно ще стане с еврото.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi Ste vie be fertigte ne iskat eu iskat si drahmata nama da vi varnat dalga na pipalata da6tera garzite sa narod ne kato bG glasuvat sa Mutri s posle psuvat naroda pravi darjavata abe obratno tap narod slaba darjava bg
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споразумението с Гърция отдавна е готово ....остава само новият финмин да го подпише със затворени очи с надеждата, че сметката за купона на голямото "НЕ" също ще бъде платена от ЕС.