"Подпалвачът" на Гърция – Варуфакис

Той бе човекът, който изкара извън нерви дори германците
7 юли 2015 13:17, Бойчо Попов
74
"Подпалвачът" на Гърция – Варуфакис
Варуфакис и неговият наследник Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Понякога обществената значимост на хората може да се прочете чрез борсовите курсове. Когато Янис Варуфакис обяви оставката си от поста министър на финансите на Гърция в понеделник сутринта чрез Twitter, обменният курс на еврото към долара пое в рамките на минути силно нагоре. Ако Варуфакис си отива, това е добре за еврозоната, такова е посланието на финансовите пазари, пише в свой анализ Der Spiegel.

И така, „подпалвачът“ си отива. Но, разбира се, не без да обяви тази стъпка като героична услуга към гръцкото отечество и лявата идея. Без съмнение Янис Варуфакис владее перфектно революционния претекст.

Той успя да си спечели бързо и последователно репутацията на недобре приет партньор. През последните четири месеца и половина той доминираше с икономическите си идеи и доклади не само гръцката кризисна политика. Той също така успя да обедини министрите на финансите на другите 18 страни в еврозоната - срещу себе си. На мнозина идеите на левичарския професор по икономика им се струваха политически опасни, но на повечето в края на краищата той просто играеше по нервите.

Ако ставаше дума само за неговата икономическа експертиза, Янис Варуфакис би разполагал с всички шансове да обедини зад себе си големи части от Европа. Той не е единственият, който застъпва тезата, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга, за да оцелее във финансово отношение.

Още по темата

Дори и в Германия и други страни от Западна Европа има сериозна критика срещу стратегията на международните донори за де факто удължаване на гръцката криза с нови кредитни програми. Предписаните мерки за строги икономии бяха критикувани от много икономисти в света като прекалено силни. А за най-малкото частично опрощаване на дълга призова и Международният валутен фонд (МВФ), дори преди Варуфакис да встъпи в длъжност.

Всички тези предпоставки той би могъл да използва умело като министър, за да успее да предизвика широка подкрепа в Европа по отношение на политиките за Гърция. Но пред него застана и твърде голямото му Его.

Където и да се появяваше Варуфакис, повече говореше за себе си, а не за своята програма. Със сигурност не само той носи вина за това. Медиите обичаха нетрадиционния министър, който идваше на работа в министерството с мотоциклет, заминаваше на държавни посещения без вратовръзки и с удоволствие не спазваше дипломатическия протокол. Това носеше крещящи заглавия, повече кликове, а с това и повече реклама.

Незабравими са снимките, които се появиха в началото на март в списание Paris Match. Варуфакис и съпругата му с бяло вино на терасата с изглед към покривите на Атина. Варуфакис на пианото. Варуфакис в библиотеката си. Точно сега, в момент, в който отчаяни граждани са изправени пред затворени банки, тези снимки изглеждат още по-притеснителни.

Варуфакис има непокорна жилка още от ранна възраст. Пред BBC той разказа, че умишлено изписва името си Янис с едно "н" след спор с учител в началното училище.

В качеството си на единствен министър на финансите в еврозоната с обръсната глава, Варуфакис разклати улегналите правила на срещите на високо равнище на ЕС, като пристигна с кожено яке и разпасана ризи. Скоро след това той бе наречен "гръцкият Брус Уилис". А по време на срещите на еврогрупата той често изнервяше колегите си с дългите си доклади за икономическите програми.

Накрая нервите бяха толкова опънати, че и двете страни не се опитваха дори да крият яда си зад анонимни цитати. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори Варуфакис се нахвърли на управлението на ЕС.

"Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява", каза Варуфакис в интервю за BBC. По-късно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц не се поколеба да го разкритикува, наричайки го пред ARD "онзи гръцки министър".

Така че в тази изострена ситуация може би най-доброто решение наистина е било оставка. Но и нея Варуфакис подаде по своя неизтънчен начин. Еврогрупата дала на премиера Алексис Ципрас ясно да разбере, че е по-добре финансовият му министър да не преговаря повече с нея, писа той в блога си. Това била причината за оставката му. Въпреки това "ще нося ненавистта на кредиторите с гордост", добави той.

Припомняме, че в понеделник Варуфакис изненадващо заяви, че е подал оставката си.

По-рано в четвъртък Варуфакис заяви, че при победа на референдума на лагера на "Да" той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Всичко по темата за дълговете на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
преводач преди 8 години
Както е преведено в статията, изречението е напълно безсмислено!
40
0
 
1
 
! Отговори
Грешка на превода преди 8 години
Авторът на тази статия не е разбрал същността на цитата, който публикува. "Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява""Преструва и разширява" е всъщност е директен превод на Extend and Pretend. Варуфакис нарича така "спасителни пакети", които Extend - продължават във времето проблема с дълга чрез нов дълг, като периодично кредиторите Pretend-претендират плащания по лихвите и главницата и после цикъла се завърта отново. Extend - Pretend
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис набутакис якис в газакис на чафутакис и ционакис - Това ми каза приятел грък, може ли да ми го преведете?
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис изправи на нокти брюкселските бюрократи! С цялото си поведение ги караше да се нажежават до бяло! Симфония!Човек от богат род, но ляв!Блестящо образован, Оксфордска школа! Някой ще каже - популист! И такъв да е, направи много. Впрягам цялата си фантазия да си представя някой наш *** да се държи така с наглите, брутални евробюрократи. Веднаж да им се опъне, когато ни наказват като първолаче! Е, не ми се получава образът.Все ми идва "Медъм Йес" или "Конграчулейшънс!".Едни послушковци!
37
8
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
Какво очаквате от човек чиято фамилия завършва на ...факис :)
36
4
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
Русия може да е разядена от корупция според теб, но необятните и ресурси все още са налице, въпреки хилядолетната и история. За разлика от "неразядените" от корупция Сащ, които за има няма 200 години опоскаха цял континент.
35
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 53-сатията е за Гърция ,тоя *** СИ ЗНАЕ НЕГОВОТО-ПИЩЕ ЗА РУСИЯ. АБЕ *** -ЛИЧИШ СИ ОТ КИЛОМЕТРИ.ЗА НЕКАДЪРНА ПРОПАГАНДА ЩЕ ТЕ УВОЛНЯТ ...КАВО ИМА ОБЩО СТАТИЯТА И ТВОЯТ КОМЕНТАР.. ТОЛКОВА СА НЕКАДЪРНИ ТИЯ ЧЕРВЕНИ *** ,ЧЕ САМО СМЯХ ПРЕДИЗВИКВАТ
34
18
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Защо Русия трябва да я "смучат"?Русия е разядена от корупция и диктатура, в напреднал стадий,тя няма никаква икономика, *** дегенерират и спасение за нея, както и за Джуджагин-НЯМА!
33
7
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 8 години
Подкрепям казаното: изигра си картите перфектно! хайде да видиме какви извинения ще търси ЕС сега.Пък и новият министър е на същия акъл. Привърженик на политически ЕС, той е написал книга - колко е вреден монетарният съюз понеже е механизъм който автоматически облагодетелства богатите за сметка на бедните.За сведение Варуфакис няма нищо общо с щатите, той е Австралиец и е много уважаван като академик, а австралийските гърци го подкрепят активно по медии и навсякъде, понеже се оказва че, са НАРОД, колкото и да им е измислена историята.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да попитам. Някой знае ли как се казва нашия говорител на правителството, щото от толкова много изчетени статии за Гърция разбрахме, че гръцкия говорител се казва Сакеларидис, който организира в началото на всяка седмица брифинг и отговаря на поставените от журналистите въпроси за работата на гръцкото правителство, като това се предава директно по държ.тв?Търсих по гугъла, но не открих нищо.
31
9
 
9
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Само две точки ще ви кажа от излиянието на Варуфакис в Интернет:- "изплащането на дълговете да е за сметка на ЕВРОПЕЙСКИТЕ данъкоплатци, а не за сметка на най-бедните гърци"/българите са по-бедни от тях/. Един умен политик и финансист, един истински родолюбец и държавник щеше да направи следното: "Богатите гърци и олигарси да плащат вместо бедните гърци". - гръцките банки се източват от "великите сили" от декември 2014. Лъжа. Източват се от момента, в който наглеците казаха ОХИ. Изводите...
30
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силно се съмнявам в благородната мисия на този поамериканчен професор. От кризата в Гърция доларът се повиши. целта на Сащ е да завладеят Европа и да се приближат още повече до Русия и Китай, където са последните неизсмукани от тях ресурси.
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бепе Грило и той иска Италия да напусне зоната на европейския гулаг.
28
2
 
11
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
Дълг,търг,острови,Европейски Сингапур
27
14
 
6
 
! Отговори
агент 007 преди 8 години
Варуфакис е агент на САЩ и тайните им служби, имащ за цел да разстрои , саботира работата и действията на ЕС-а, идеята им е да предизвикат лавинообразен ефект сред всички членки на ЕС които да се усъмнят в силата, мощта и правилността на тоз ЕС, а от там и естественното му саморазпадане. Но играта на Варуфакис не е на достатъчно високо ниво за да излъже конструкторите и управляващите ЕС-за....просто една дребна гръцка рибка е той и елементарна играчка на САЩ.
26
9
 
14
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Този комедиант беше заявил, че ако гърците гласуват с ДА на реформи , ще си подаде оставката !!! Не ми е ясно, този корабен плъх защо си подава оставката, след като гърците казаха НЕ на реформите ??? Защо си подаде оставката другарят варуфакис , след като гърците му гласуваха охи ??? охи НЕ ли означава, или ДА ??? варуфакис е един червен популист, който обича парите и славата - нищо лошо, обаче когато е на гърба на другите е отвратително !!!
25
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Испания, която е доста по-зле от Гърция и я очаква нещо подобно на това, което става в Гърция. В Испания дясното правителство успя само за пет години да удвои испански дълг и дълга на Испания е вече над един трилион евро. Сега се очаква и там народа да се събуди и да махне дясното правителство, след което десните ще завият гласовито - ето дойдоха левите на власт и Испания фалира.
24
4
 
8
 
! Отговори
Червонец преди 8 години
До TinaРазбран съм погрешно. Аз не се радвам на разрушаването на Троя и Персия. Аз само припомням на аудиторията общоизвестни исторически факти и акцентирам върху определени звена от историческата верига. А относно Варуфакис и Ципрас - да, те са пичове.
23
6
 
6
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Само времето ще покаже кой печели и кой всъщност клати Европа.До Червонец: Да се радваш за разрушаването на Троя и Персия не говори добре за теб. Приличаш на чуждопоклонниците, които през Средновековието бягаха към Византия, за да не ги екзекутират като чужди шпиони. Както бяга днес Варуфакис към Тексас..Да се обзаложим на къде ще избяга Ципрасчо - в "Московския" или в "Колумбийския"...
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че докато не променят нещата гърците, повече пари няма да получат.Към настоящия момент държавата им е нищо повече от унищожител на пари. А както се казва спасението на давещия се е дело на самия давещ се.