Топ темата на гръцкия печат: Спасителният план

Правителството предлага шокови мерки на стойност 13 млрд. евро
10 юли 2015 10:00,
29
Топ темата на гръцкия печат: Спасителният план
Снимка: Reuters, архив

Атина представи "пътна карта" за постигане на споразумение с кредиторите и гръцките предложения са вече в парламента за гласуване. Еврогрупата ще се произнесе по тях утре, информира в. "Етнос", цитиран от БТА.

Още по темата

Правителството на премиера Алексис Ципрас предлага шокови мерки на стойност 13 млрд. евро, като в замяна иска заем от 53,5 млрд. евро. Някои от предложенията обаче се очаква да бъдат разкритикувани от кредиторите, като тези за бонуси към пенсиите, допълва в. "Имерисия", като припомня същевременно, че управляващата в Атина коалиция предлага орязване на разходите за пенсии.

Вестникът цитира германското сп. "Шпигел", което днес пише, че сто депутати от партията на канцлера Ангела Меркел са се вдигнали на бунт срещу нея и не желаят да подкрепят нов заем за Гърция. Финансовият министър Шойбле пък се е противопоставил на исканото от Атина допълнително преструктуриране на гръцкия дълг.

В. "Катимерини" представя предложените мерки като "пореден меморандум" в замяна на ново споразумение за заем от 53,5 млрд. евро, който Атина иска да вземе от Европейския стабилизационен механизъм. В. "Прото тема" алармира, че шоковите мерки ще засегнат пенсионерите и че от техните доходи трябва да бъдат икономисани 2,7 млрд. евро.

В. "Вима" съобщава, че мерките ще бъдат обсъдени още тази сутрин от парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА и че някои нейни представители от фракцията Лява платформа са се разграничили от тях.

"Гърция е притаила дъх, мерките са последен шанс преди пропастта", отбелязва в заглавие вестникът. Във връзка с предложенията медиите информират още, че за днес освен трескави дебати в парламента, където ще се обсъждат новите мерки под формата на законопроект, е планирано и заседание на опозицията.

Трите опозиционни партии - Нова демокрация, Потами и ПАСОК, които заявиха, че ще подкрепят споразумение с кредиторите, казват, че силно се съмняват, че правителството ще реализира предложените от него реформи.
За днес са насрочени и два митинга в Атина - единият на тези, които казват "не" на мерките за икономии, а другият на казващите "да" на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като обосеем и огладнеем още българите, може би ще се събудим най-накрая и ще започнем да мислим. Защо продадохме кон за кокошка ?!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А референдума, референдумаа, за какъв го правихте. Клоуни гръцки.
5
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно прав е Ципаратурата от тези 3500 милиарда дълг, гърците са видели 50 милиарда другите 300 не са напускали германия и франция.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЙДЕ БЕЗ ПОВЕЧЕ СПАСИТЕЛНИ ПЛАНОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1ГЪРЦИТЕ КАЗАХА НЕ НА РЕФОРМИТЕ!!!!!!!!ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ И АКО НЕ МОГАТ ДА РАЗПРОДАВАТ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗЕМЯ!!!!!!!ХРАНТУТЕНЕТО НА ГЪРЦИТЕ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРИКЛЮЧИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
3
 
29
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
шокиращо, ше им свият пенсиите от 2000 евро на 1800, как ще живеят горките!
2
0
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе четох снощи каквото бяха публикували от документа и повече на предизборни обещания мязаше вместо на реални мерки. Аз мислех че българите сме зле ама направо се потресох. Една от точките беше "да започне събиране на глобите от МПС и данъци от прегледите" тия до сега не са събирали нищо бе. А и как ще го направят не стана ясно. Дано ги пуснат по пързалката.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
53 милиарда да си живеят до 2018 пък после видят , ще кажат пак охi и ще искат още пари