Топ темата на гръцкия печат: Спасителният план

Правителството предлага шокови мерки на стойност 13 млрд. евро
10 юли 2015 10:00,
29
Топ темата на гръцкия печат: Спасителният план
Снимка: Reuters, архив

Атина представи "пътна карта" за постигане на споразумение с кредиторите и гръцките предложения са вече в парламента за гласуване. Еврогрупата ще се произнесе по тях утре, информира в. "Етнос", цитиран от БТА.

Още по темата

Правителството на премиера Алексис Ципрас предлага шокови мерки на стойност 13 млрд. евро, като в замяна иска заем от 53,5 млрд. евро. Някои от предложенията обаче се очаква да бъдат разкритикувани от кредиторите, като тези за бонуси към пенсиите, допълва в. "Имерисия", като припомня същевременно, че управляващата в Атина коалиция предлага орязване на разходите за пенсии.

Вестникът цитира германското сп. "Шпигел", което днес пише, че сто депутати от партията на канцлера Ангела Меркел са се вдигнали на бунт срещу нея и не желаят да подкрепят нов заем за Гърция. Финансовият министър Шойбле пък се е противопоставил на исканото от Атина допълнително преструктуриране на гръцкия дълг.

В. "Катимерини" представя предложените мерки като "пореден меморандум" в замяна на ново споразумение за заем от 53,5 млрд. евро, който Атина иска да вземе от Европейския стабилизационен механизъм. В. "Прото тема" алармира, че шоковите мерки ще засегнат пенсионерите и че от техните доходи трябва да бъдат икономисани 2,7 млрд. евро.

В. "Вима" съобщава, че мерките ще бъдат обсъдени още тази сутрин от парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА и че някои нейни представители от фракцията Лява платформа са се разграничили от тях.

"Гърция е притаила дъх, мерките са последен шанс преди пропастта", отбелязва в заглавие вестникът. Във връзка с предложенията медиите информират още, че за днес освен трескави дебати в парламента, където ще се обсъждат новите мерки под формата на законопроект, е планирано и заседание на опозицията.

Трите опозиционни партии - Нова демокрация, Потами и ПАСОК, които заявиха, че ще подкрепят споразумение с кредиторите, казват, че силно се съмняват, че правителството ще реализира предложените от него реформи.
За днес са насрочени и два митинга в Атина - единият на тези, които казват "не" на мерките за икономии, а другият на казващите "да" на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 28Гърците са измислили демокрацията(която и тогава е била тотален провал), но републиката и сената са го измислили римляните.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американски телевизионни предавания днес отбелязаха : такава корупция има в Гърция , че кой плаща данъци и кой не плаща никой не контролира този процес ! И това е от дълги години .Без контрол ! А на островите не искат и да работят , направо с кораби САЩ са им доставяли материали безплатно, само да работят нещо !Хайде гърци стегнете се и си оправете държавата , казва един икономист , От вас сме взели демократичното правителство и сената ! Защо е това " НЕ"!
25
9
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25.Че кой ти казва че са гръцките ти управници . Можеш ли да четеш . Гръцките си отговарят за Гърция , но се пресичаме в ЕС .. И там се явяват и нашите управници
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24:Не вярвам за хала на България да са виновни гръцките управници.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
22. Няма злоба тук . И България носи на гърба си Евросъюзниците , тарикати !Една гръцка пенсия колко е. , та след като я намалят си отварят вратичка да си пишат бонуси !На какво равнище е българския пенсионер ? И кой му дава бонуси !На Бийко отличниците , дето ги хвалят в ЕС ! За това си *** ..
21
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей! *** народ, слаба държава. Не плюйте гърците. Поглъщайте си слюнката, защото съдържа много хранителни вещества, ще ви потрябват.
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма завист, голяма злоба. Не случайно чеха изобрази България, като ориенталски нужник (кен*ф).
19
0
 
20
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Единствената причина Гърция да има надежда за опрощаване на наглостта от последните 30 години е САЩ, които имат стратегически интереси там !!! Европа и Европейският съюз ще спечелят , ако се накаже алчността и безскрупулността на гръцките политици , но това едва ли ще се случи , за съжаление !!! А да се увеличават данъци в държава , в която данъци изобщо не се плащат е абсолютна смешка !!!
18
1
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Българска фирма за касови апарати е създала специален такъв за Гърция. Има две копчета за приключване на касовия бон - "наи" и "охи", а касовия апарат пита дали да се платят данъци. За удибство "ОХИ: бутона е най-голям.
17
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Спасителния план е един - да започнат да работят, да престанат да хленчат и да шикалкавят и да се мъчат да си прехвърлят задълженията на други. Няма да стане тая повече, Европа не е длъжна да ги хрантути. Ако не им отърва да излизат от ЕС, та а дано цъфнат и плод да вържат, ама надали.
16
0
 
36
 
! Отговори
Чоко преди 8 години
Гърците предложили да увеличат данъците. Могат да ги направят и 90%л То така и няма кой да ги плати да не говорим, че няма и кой да ги събере. НЕПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ Е ГРЪЦКИ НАЦИОНАЛЕН СПОРТ. Щели да увеличат ДДС в ресторантите. Преди седмица бях в Гърция за 10 дни. Всеки ден бях на ресторант и не получих никъде касов бон. Как да повярвам, че някакви пари ще влязат в бюджета от повишаването на данъците?
15
0
 
39
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Ципрас направи лоша услуга на народа си.Досега можеха да се извиняват, че не са виновни те, а управляващите им, олигархията и т.н.Сега целият свят видя, че гърците сами са си виновни, защото такъв им е манталитета - да укриват, да цоцат, да мързелуват, да са на хранилка и това им харесва.Другите народи видяха какво са гърците и никой вече не иска да има нещо общо с тях или да им плаща сметката.
14
1
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 8 години
Днес щяло да има два митинга. Сега ще бъдат с разменени места. Тези дето казаха OXI сега ще викат NAI и обратно. Страшно сбъркана страна и политици. Тези дето се радваха и празнуваха сега ще трябва да подкрепят при още по-заробващи условия. Смях в залата.И за какво беше необходим този референдум след като пак клекнаха и се надупиха на кредиторите.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е да гледаме нещата едно към едно:Гърците опищяха Европа, че ги унижават,че не е демократично, да имат само по 60 евро на ден,но..... колко българи си мечтаят да имат и могат да теглят по 60 евро на ден? Може и да са 95%.
12
2
 
21
 
! Отговори
Мурзилка преди 8 години
Да им дадат от БРИКС или калеко Путанис да се бръкне. Да ги похрантутят малко и те.
11
1
 
26
 
! Отговори
ааа преди 8 години
За тия е по здравословно да се пръждосват от Европа.И за тях е по добре.Няколко години глад ,но имат шанс да се променят и да започнат да спазват правилата.От криза и от болест се излиза с пот на челото.Защото 50 или 500 милиарда без дисциплина и без здрав разум бързо ще ги опаткат .И от там нататък докъдето са паднали сега ще почнат надолу да копаят.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако аз източноевропеецът искам да си отворя магазин за хранителни продукти на главната улица, собственикът на другият магазин за хранителни стоки ще ми даде ли заем или ей така пари за моя магазин ?! За да го конкурирам ?! Е това е за нас ЕС, дават само толкова, колкото на тях им е от полза и не им пречи !
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея се подиграват с идеята на Евросъюза, с останалите страни, които са по-бедни от тях но не просят а им дават!Ако пак им се вържат, бал съм го и в съюз и всичко!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде да правят някакви козметични корекции и да го приемат това споразумение, но да се заложи и някакъв мониторинг. След това да запретнат ръкави ЕС и да почнат да работят върху сценарий за излизане на Гърция от еврозоната. В Гърция оправия няма да има, но се оказа, че в действителност ЕС няма готовност и не допускаше, че ще се стигне до такъв вариант. Въпрос на 1-2 години е да се установи, че гърците пак си я карат по старому