Решено: Европа дава още пари на Гърция

Лидерите от еврозоната постигнаха чаканото споразумение
Обновена: 13 юли 2015 14:00 | 13 юли 2015 10:14, Елка Василева
345
Решено: Европа дава още пари на Гърция
Жан-Клод Юнкер, Алексис Ципрас и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Лидерите на еврозоната са постигнали единодушно съгласие да предоставят нов заем - трети спасителен пакет за Гърция и да запазят страната във валутния съюз на Общността, предаде АФП.

„Срещата на върха достигна до единодушно прието съгласие. Всички са готови да използват програмата на Европейския механизъм за стабилност със сериозни реформи и финансова подкрепа“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Още по темата

До началото на преговорите по това споразумение Атина ще получи "мостов заем", съобщи председателят на еврозоната Йерун Дейселблум. Утре и вдругиден гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите днес решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро с държавна гръцка собственост. Този фонд ще се намира в Гърция и ще бъде управляван от надзорен орган.

Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. Половината от средствата във фонда се предвижда да обслужват дълга, а останалите да бъдат вложени обратно в гръцката икономика, включително за рефинансирането на местните банки.

Очаква се до края на седмицата, след произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни Дейселблум.

Програма за помощ на Гърция ще се осъществява при строги условия за провеждане на реформи, заяви Туск. Единствената ни цел беше постигането на споразумение, заяви още той. Туск допълни, че Гърция е изразила "принципно съгласие" за началото на преговорите по нов заем. Има строги условия, които подлежат на одобрение от няколко парламента в еврозоната, преди да започнат същинските преговори, уточни Туск. По неговите думи с днешното решение "Гърция се връща в пътя" и ще бъдат избегнати политически и социални последици.

Споразумение с Гърция е постигнато, условията за начало на преговорите по новия пакет помощи са договорени, заяви германският канцлер Ангела Меркел. „Открихме пътя за нова помощ“, посочи тя. Меркел подчерта, че съществуват всички условия за започване на преговори по програмата за помощ на Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм.

Помощта за Гърция може да възлезе на 82-86 милиарда евро в продължение на 3 години.

Меркел уточни, че „Еврогрупата е готова да се договори за допълнителни мерки при необходимост“, но опрощаване на дългове на Гърция не е на дневен ред.

Доволни сме от постигнатото споразумение, Гърция остава в еврозоната, обобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той отбеляза, че с днешното решение се открива възможността Гърция да използва 35 милиарда евро финансиране от ЕК. Юнкер изрази увереност, че гръцкото правителство ще съумее да прокара днешните решения в парламента в Атина.

Попитан за коментар на реакциите в интернет по резултата от сделката, определен като "държавен преврат", Юнкер заяви, че е предупредил преди гръцкия референдум, че положението ще се влоши. Това се доказа, но в постигнатия компромис няма победители и победени. Не мисля, че гърците са били унизени, постигнахме европейска договореност, коментира председателят на ЕК.

Постигнатото днес споразумение на срещата на високо равнище на еврозоната ще позволи на Гърция да остане в еврозоната при условие, че спазва правилата на ЕС, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Европейските лидери успяха да постигнат главната цел на преговорите - да запазят единството, целостта и солидарността на еврозоната, каза Оланд. Друга цел беше да дадем надежда на Гърция и гръцкия народ, добави той.

Оланд приветства "историческото решение" на ЕС и "смелия избор" на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде АФП и добави, че френският парламент ще гласува в сряда споразумението с Гърция.

Лидерите от еврозоната, които заседаваха цяла нощ на извънредна среща за Гърция, постигнаха споразумение, съобщиха по-рано официални представители, цитирани от Ройтерс. "Споразумение" бе думата, която белгийският премиер Шарл Мишел написа в Тwitter. Говорител на кипърското правителство пък съобщи в мрежата: "Изглежда имаме сделка". Подобно изказване след 17-часови преговори направи в Тwitter и люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ХИТЬР ХОД НА ЕС----ОСТАВИ СИРИЗА ДА ЗАБИЕ НОЖА В ГЬРБА НА ЦИПРАС КАТО РАЗРЕШИ ЗАЕМА АКО ПАРЛАМЕНТА ОДОБРИ В СРЯДА ЗАЕМА
241
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера с какво европа им е виновна на гърците а още по малко на нас че нали ако не ни беше взела и то от жал сега и тук щеше да е като в украйна ,. А и не те ни разтресоха такива като маджо ,кюлев ,пеевски и още много такива за тях дължим благодарнос на техните архитекти ,тоест на вашите господари от . Москва скъпи сърпове и чукове
240
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ципарис започна, наследника му ще довърши делото!ДГД ЕС, НАТО и МВФ!
239
1
 
8
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Ха ха. Защо ли хич не се учудих ?! Мина и този номер. Пардон ! Това вече не е номер а поминък или професия за гърците. В противен случай ефекта на доминото в ЕС е гарантиран.
238
0
 
0
 
! Отговори
интересно преди 8 години
До V. Katsolanisжегата ????
237
2
 
1
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
83 milarda sa malko , nazistite dalzat nas 350 milarda . ya mas !
236
3
 
15
 
! Отговори
истината преди 8 години
Гърчолята живеят на заем от много години , но не е луд който яде баницата , а който му я дава . В Гърция има бази на САЩ , решението е продиктувано от краварите , а Европа си свали шортите. Гео - политиката водена от краварите ще направи гордия гръцки народ на роби , както нас . Купиха ни за черни пари , а нас и гърците ни чакат черни дни - задлъжняли , буферна зона за бежанци от войните разпалени от краварите . На ви демокрация ,,уважаеми ,, еврогейзери !!!
235
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 8 години
Всъщност битката тепърва предстои. Гърците така или иначе, имат нужда от заема. Европата не е склонна да изпусне от контрол ( през финансовоте капитали) Гръцката държава, и за това е по скоро склонна на компромиси по отношение на лихвите или главницата по кредитите. Европейски борд на директорите на гръцки държавни предприятия си е чиста проба източване, но пред очите на евентуалните националистически и евро скептични гърци, ще е трудно. Ще има нови драми подобни на настоящата.
234
4
 
16
 
! Отговори
9К51М преди 8 години
Дааа ... гърците пак си изиграха картите и ще лапнат пачките .. то беше цирк голям, референдум .. важното е, че постигнаха целите си .. сега ще има пак сиртаки в таварните и поредните обещания за наивните брюкселски чиновници! Глупаците българи пак сме капо, останаха ни сал едните потупвания по рамото на бат Бойко и пак ще духаме супата, както се изразяваше бат`Любо Пенев .. ум царува, ум робува, ум патки пасе ... народа ни го е казал!
233
5
 
14
 
! Отговори
без демокрация преди 8 години
Гърция капитулира, Германия бие. В Европа се води битка за власт. Както в 19-ти и в 20-ти век. Силният налага волята си на слабия. Началото на края на еврото. ЕС има една валута, но всеки води различна политика. Богатите държави, като Германия, ще стават още по-богати, а бедните, като България, ще стават още по-бедни. Никаква европейска солидарност. Никаква демокрация!
232
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клоун бил, ама му дават милиарди. И нашият е клоун, ама нищо не му дават. То не всеки и за клоун става.
231
5
 
11
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха дават им още пари ами ще дават защото ,ако случайно гърците повлекат крак и се тръгне към разпад на ЕС що ще чинат тогава брюкселските лентяи .Ще останат безработни чиновници ,но въпроса е друг защо след като може да се дава и опрощава на едни за други се показва ядец .Нашите власт имащи слуги да запретват ръкави и да започват да се тръшкат и реват докато и ние не намажем от благото нали уж и ние сме в европата.
230
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците умеят да искат и получават.
229
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сега само руските казарми се сгромолясват
228
1
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Голяма част от реформите, които сега се плащат с над 80 милиарда са още от първия помощен пакет и до сега не са осъществени. Гърците просто ще гушнат парите и нищо няма да направят. Който мисли, че ще ги накара с още повече пари да започнат да работят се лъже. Човек работи не от имане на пари, а от нямане.
227
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати двойните *** стандарти егати!
226
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ве възхот ли предвиждате изчакайте още много малко нека му оберат плодовете и после да го видим при янкович ли ще ходи или при кастро ама завинаги не на визита
225
3
 
21
 
! Отговори
хехе преди 8 години
Противниците на Гърция сега доволно потриват ръце... ама не са познали! Ципрас тънко пусна по пързалката Тройката, за да му дадат отново пари, а дали ще ги върне - по-скоро не. Просто след 1-2 години ще гледаме същата ситуация. Пак ще заплашат, че ще излязат от ЕС и пак ще им дадат парици. Ние да му мислим
224
4
 
14
 
! Отговори
55 преди 8 години
Видяхте ли сега колко "компетентни" са нашите финансисти,политици/предимно десни/,политолози,които вещаеха крах на гръцкото правителство!Домашни специалисти-това е!
223
2
 
10
 
! Отговори
Интересен въпрос преди 8 години
И сега Ципрас как ще убеди гръцкия парламент да се съгласи на поставените условия, които са 10 пъти по-лоши за гърците от условията преди референдума? Най-вероятно ще получи едно голямо OXI и нещата ще зациклят този път завинаги.