Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!

Официална позиция по искането нямаме, а Еврокомисията ни чака
Обновена: 15 юли 2015 21:15 | 15 юли 2015 21:11,
760
Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!
Снимка: flickr

Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, предаде БНР.

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Още по темата

Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август.

Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, обясни Домбровскис.

Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Предложението отива отново на масата на финансовите министри. България официално не е изразила позиция, но на Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви: "Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично".

Сега се оказва, че българският бюджет може да гарантира пари за гърците, въпреки че не сме в еврозоната.

Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза, обясниха източници от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, това което чета не е истина! Сигурно ми се привижда! Да дадем ние пари на гърците, за да сме ги спасявали?!?!?! Значи те яли, *** по курорти, по таверни и сега да плащаме ние?! Но и наглостта и коварството на Международния Вампирски Фонд (МВФ) и Световните Банкстери (СБ) наистина минават отвъд границите на видимата Вселена! Да не забравя и *** им слуги!
466
0
 
2
 
! Отговори
antgerass преди 8 години
Не няма да дадем,по-логично те да ни дадат,защото са по-богати.Освен това те никога няма да го върнат защото са безчестни.А и тия от Брюксел са такива. Да се оправят сами в кашата,която са забъркали и за което не са ни питали!
465
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НЕ СТИГА ЕВРОПЕЙСКО РОБСТВО,АМИ И ГРЪЦКО ТАКОВА ПЛЮС ТУРСКО ТАКОВА ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО,ХРАНИМ БЕЖАНЦИТЕ,Е БАСТА,НА ВСИЧКО СИ ИМА КРАЙ,ПЛЮС НАШИТЕ НОВОБОГАТАШИ МНОГО ЩЕ НИ ДОЙДЕ,ТРЯБВА ПАК ДА СИ ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ НАЛЕГНАЛИЯ НИ ГНЕТ.20 СМЕ ПЛАЩАЛИ РЕПАРАЦИИ,НЯКОЙ ДА КАЖЕ НА КАКВА СТОЙНОСТ БЯХА,АКО Е ЖИВ.
464
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Napravo da im dasem Dobrudja
463
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може ли преди да дадем да направим референдумче? Резултата ще е 99.9% OXI
462
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето аз давам - oIo :)))))
461
1
 
26
 
! Отговори
гого преди 8 години
Да давам пари на грък,и да чакам да ми ги върне!?..Ама аз ли съм луд,или полудявам.........
460
0
 
23
 
! Отговори
койчо преди 8 години
В синхрон с позицията на премиера: Който се съгласи да даде пари на Гърция да си носи оставката в джоба!
459
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали пикливия ЕС е давалпари на Гърция!Е,защо сега членовете на евроГейскиязащо ще събират пари и на КОЙгърчулята ша ги връщат?!!!!!Нещо не се връзваааааа!!!И на уличните кучета вече е ясно чевсичко е голяма лъжа!
458
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ДАМ ПАРИ ЗА ЕВРОЗОНАТА ???? ХА-ХА-ХА-ХА-ХА
457
0
 
30
 
! Отговори
280 преди 8 години
Имаме ли комисар в Брюксел? Имаме ли правителство? КОЙ ще обясни на Брюксел, че и слепите виждат и се питат това ли са европейските ценности?
456
0
 
39
 
! Отговори
салих преди 8 години
Това ще бъде най- голямата простотия , която ще бъде извършена през последните сто години от Правителството. От къде на къде ще им даваме пари?Богатите англичани отказват , но ние си траем. Българският народ е в пъти по- беден от гръцкият народ и защо точно ние да им даваме пари.Меркел , като иска да останат в ЕС , да даде от тяхните пари , защо бъркат нас?
455
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те може да са *** и да дават и опрощават пари на Гърция,но защо искат и нас да правят ***? А ако нашите политици се съгласят да изпълнят заповедта от Брюксел , те трябва да бъдат изритани от България! Сега ще се види дали имаме и някакъв суверенитет !
454
1
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция.Браво на Боко - измисли ново граматическо време. ЩЕ ТРЯБВАШЕ :)
453
0
 
30
 
! Отговори
11 преди 8 години
До що,беНяма да стане да се върне нещо. От нас искат да даваме, а като дойде време за вземане - пак даваме!Да припомням ли какво стана с Иракския дълг, с Либийския дълг или няма нужда?
452
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам - в 18,00 на протест.
451
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вината си е в нас - гърциет ес бунтуват, а ние? ХАЙДЕ НА ЕДИН ПротЕСТ и ако парламента гласува ЗА заема - да ги избесим целокупно!
450
1
 
18
 
! Отговори
Mustafa преди 8 години
Kogato zaplatite i pensijte v Garcia stanat kolkoto v Bulgaria,moze da se pomisli da im pomognem malko,za da ne stanat i po zle ot nas.Vse pak da se podarzame zaedno na opashkata na Evropa.
449
1
 
33
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
ДГД гърците ! Неуместно е да се иска от държава, в която пенсиите и заплатите са 5 до 10 пъти по-ниски, да подпомага социалната система на Гърция..Освен това, предпочитаме парите дарени на Гърция да се бяха ползвали като европейски гаранционен инвестиционен фонд, отколкото да се изядат и изпият на фона на сиртаки.
448
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви дадем ама от трите най дългото