Не се женим, но пък българката ражда – извънбрачно

Три пъти е спаднал броят на браковете у нас, твърди Евростат
22 юли 2015 08:06,
127
Не се женим, но пък българката ражда – извънбрачно
Снимка: flickr

Близо три пъти е спаднал броят на браковете у нас за последните 55 години, отчита анализ на Евростат за браковете и разводите в ЕС.

Ако през 1960 г. у нас са се падали по 9 брака на 1000 души, то през 2013 г. те са спаднали до 3 брака на 1000 души, сочи европейската статистика.

Според данните на НСИ през 2013 г. у нас е имало малко над 21 хиляди брака и 10 908 развода.

На челно място сме също и по брой на родените извънбрачни деца в ЕС - 59,1 на сто от всички живородени деца. По данни на националната статистика през миналата година у нас са се родили малко над 67 хиляди деца, като 27 хиляди са били от семейства в брак, а останалите 40 хиляди са били извънбрачни.

Анализът на Евростат сочи най-висок коефициент на бракове на 1000 души в Литва - 6,9 брака, Кипър - 6,4 брака и Малта - 6,1 брака.

В дъното по брой на сключените бракове, освен България, са Словения и Португалия - по 3 брака на 1000 души, както и Люксембург, и Италия - 3,2 брака на 1000 души.

Най-висок е делът на разводите в Дания, Литва и Латвия - по 3,4 на 1000 души. За България този показател е 1,5 на хиляда души.

Като цяло в ЕС през този период е имало около 2 милиона сключени брака и около 980 хиляди развода, отчита анализът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Дъра бъра,дъра бъра.Специално за теб ще има мъж ,който да ти осигури остров където само да се наслаждавате на любовта си .И никакви подписи не ви трябват ,даже и децата няма да припознавате.Те са ваши ,вие ги обичате ,защо са ви нянакви глупави документи.Вие да не идвате от някоя друга планета.Аз съм на 50 г ,със 26 годишен брак ,две деца и внук ,за сега един.Всичко е документирано ,децата и жената са осигурени дори и сега да пукна.Това ,че съм оправил още 20-30 жени не ме прави лош съпруг
20
7
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 8 години
Истина, господине е субективна за всеки. Отворена съм много. Ти, ако си много отворен, ще осигуриш жена си и децата ви на място, където разни роднини няма да успеят да я изгонят на улицата. Е, за едно си прав. Не се бях замисляла за това, че се бракуват заради това да не ги прецакат роднини, ако случайно вземе мъжът или жената да пукнат по-рано. Не съм се замисляла за всички аспекти от сделките свързани с най-голямата сделка наречена Брак. Аз мислех, че се женят по любов дъ ге....
19
2
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
далече си от истина дървен философе.И като си толкова отговорен и живееш с любовта на живота си значи няма никакъв проблем да се подпишеш.Иначе утре ще те сгази трамвая и роднините ти могат да изхвърлят и жената и децата ти на улицата.Да ти давам лиоще примери или ще разбереш.
18
6
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
А относно това за общите жени.... Хм, драги господине, знаете ли колко оженени мъже искат и се предлагат за общото благо и сексуалното благоразположение на други омъжени или свободни жени? Много! Как точно бракът ще спре въпросните господа или госпожи да бъдат общи или поне на двама трима, когато се отвори парашута в някоя обедна почивка? Или си верен или не си! Бракът не те прави ПО-верен или по-неверен! Прави те по-сигурен, особено пък ако си здрав страхливец!
17
7
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Значи, точно за това иде реч!Бракът не те прави смелчага! Бракът не те прави човек, който поема отговорност! Ти или си такъв или не си!Жалко за тези, които се омъжват или женят, за да докажат на себе си, че са способни да поемат отговорност или пък, за да са сигурни, че този до тях няма да ги прецака и да осъзнае, че голямата любов и ДА$то, което си изрекал са една огромна ЛЪЖА!Ето за такива страхливци иде реч! Бракът е само подпис за хората, които МОГАТ да поемат отговорност и без него!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли тогава на последните сватби, на които съм била булките бяха бременни ;) Все още има стари баби и роднини, които да натискат младите, след някоя-друга година статистиката ще е още повече в полза на "извънбрачните".
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама ще се спукам от смях-сегашните модерни европейци ни казават да не се женим и че това е отживелица.Значи да вървим към комунизма-жените да са общи както и всичко останало.Не говорете глупости бе тутманици-бракът не е само подпис ,а поемане на отговорност .Отговорност дори и за след развода ако това се наложи.Иначе какво предлагате-събуждаш се сутринта ,жената до теб ти се вижда нещо остаряла и и казваш.Събирай си партакешите ,вземай децата и изчезвай.Аз искам да бодна нещо младичко
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако човек толкова държи винаги може просто да се подпише, дори младоженците да са по дънки и да няма гости. Всичко останало е сериозен разход, имах една позната, супер отчаяна, че минава 30, а не е постигнала нищо в живота. Хвана се с някакъв ***, и двамата затънали в заеми,неплатени сметки, но въпреки това направиха неголяма, но прилична сватба, задлъжнявайки още повече. Едни други по същия начин- освен за сватбата, теглиха кредит и за меден месец в чужбина. Безрасъдно и в двата случая :)
13
15
 
12
 
! Отговори
! преди 8 години
Фактът, че се венчаваш за някого прави целият ти живот абсолютно безинтересен и е сто процента доказателство, че ПОНЕ единият от двамата в двойката е пълен страхливец! Кое е по-голямо доказателство за обич: двойка, която не е бракувана, но са заедно от 10 години или такава която е бракувана? Е, аз определено вярвам повече на първите, защото дори и без овързване официално, двамата са още заедно, че и по две деца имат. Много приятели имам такива. Много.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега слез като сме европейци и американците са ни новите братя този проблем с намалелите бракове ще отпадне.Като разрешат и тук еднополовоти бракове броя на на женитбите ще нарастне много.Вярно ,че от семейство мъж-мъж и жена -жена даца няма да има но важното е да сме еврогейци
11
7
 
10
 
! Отговори
Тез пък преди 8 години
Това, че си се оженил, драги, не означава, че не си "страхливец и комплексар". Огромна част от мъжете се женят, защото именно ТЕ са страхливци и комплексари, защото ги е СТРАХ жената да не прогледне и да не ги зареже! Познавам доста такива смели момченца, които се ожениха, защото бяха страхливци, но видиш ли изведнъж като се ожениха и си сложиха ореола на смелчаци. Мдааа, за пред хората, те са великите смели мъже. За тези, които са имали досег до тях, знаем, за какво се бракуваха. От страх!
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте какво не бракът и не подписът правят една връзка стабилна и успешна, а любовта и уважението. Обичате ли се и с подпис и без все ще сте щастливи въпреки трудностите, няма ли любов и разбирателство- и най-пищната церемония да направите, щастие няма да видите. Така, че стига с тия глупости, че трябва това и трябва онова. Важното е да има любов, другото са подробности. Обичайте се и бъдете щастливи, със или без подпис!
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля,че в България все още поколение създават много млади хора,самите те нуждаещи се от израстване .За самите себе си са неспособни да поемат отговорност,а камо ли за детето си.И нека осъзнаем ,че след 25-30 години една жена не е презряла да ражда,а точно тогава и е дошло времето ,за да стане добър родител.Ориенталското е дълбоко залегнало в нас.Смачкват ни различни предрасъдъци,комплекси и ориенталщина.В това трудно, динамично и взискателно време родител можеш да станеш, когато си станал лично
8
10
 
4
 
! Отговори
az преди 8 години
aide pak pi6at tiq skapani mrasni GEIBERASTI
7
3
 
17
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Тези, които пишат, че европейски, американски, гербаджийски, комунистически и нам си какви времена и ценности са виновни за каквото и да е са изключително смешни типове.Това, че чичо Слави от третия етаж е заплодил леля Китка от петия и се прави на улав, а детето става скинарче, което се опитва да стане мъж като бие в група възрастни мъже посред бял ден, в коя точно графа да го сложим?
6
1
 
31
 
! Отговори
Да уточня преди 8 години
"морален" *** е лице, от мъжки или женски пол, което е направило или родило дете и се прави съвсем удобно, че то не съществува.Имам такива приятели, чийто майки и бащи са морални ***, но те, станаха прекрасни хора, въпреки всичко, което им се е случило. Не е проблемът в това дали имаш брак или живееш с някого. Проблемът е в това, че когато си морален ***, ти си неспособен да поемаш отговорност. Когато се жените или се сгаджосвате отваряйте си очите! Тези хора си личат!
5
10
 
18
 
! Отговори
по този повод... преди 8 години
се чудя къде е таткото, великият мъж, който е направил онова 3-годишно дете,което бере душа в Пирогов, пребито от кандидат-мъжете български, единият от тях изоставен от майка си на 3 годишна възраст, за да ходи си вее фустите в чужбина..Мисля го от един ден и се чудя защо да раждаш деца, като е толкова гнило семето българско.
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо ги вадите тия статистики - хората, които не искат да се женят така или иначе няма да се трогнат. Термина "извънбрачно дете" все ощи носи негативен привкус, но и това ще изчезне.Защо хората да правят сватби, да пръскат пари и време за глупава сватба? Защо да ходят в общината и някоя навъсена леличка да мрънка предварително написана реч ... ?Абе на кратко - в наши дни бракът е за заможните.
3
3
 
34
 
! Отговори
Мен преди 8 години
ПОлитиката ни е такава. Вместо да стимулират браковете и брачните деца, те стимулират семейните начала с всичките им помощи за самотни майки, стипендии по 2800лв от университета и кво ли не.
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А по брой на самотни майки с 10 деца на кое място сме? Това е проблемът, а не че българите не сключвали брак. Не сключват брак, но живеят семейно и детето носи името на баща си, а ония първите нарочно заявяват, че бащата е неизвестен, за да цоцат още повече социални помощи.