България – безопасен пристан на гръцки компании

Гърция изкрещя OXI, но бизнесът им каза ДА на България
Обновена: 24 юли 2015 11:56 | 24 юли 2015 11:51,
35
България – безопасен пристан на гръцки компании
Гърция каза ''НЕ'' на тройката, но пък ДА на България Снимка: Reuters, архив

Изправени пред тежка икономическа криза у дома, поне 11 000 гръцки фирми намират своя неочакван безопасен пристан в съседна България – най-бедната членка на Европейския съюз, коментира в свой анализ Франс прес.

''Тук има стабилност – данъчното облагане е разумно, законодателството също, а има и добра бизнес среда", коментира Йоанис Политис, мениджър на гръцка компания, която от 10 години има свое представителство в Русе.

Над 120 крупни гръцки компании са се установили в България през последните 15 години в различни сектори – търговия на дребно, металургия, дистрибуция с горива, строителство и недвижими имоти.

Макар през 2009 година гръцката криза да сложи край на миграцията на големите компании, все повече малки и средни гръцки предприятия, особено търгуващите с Европа, Балканите и Русия, продължиха да се преместват в България, за да се възползват от ниските данъци.

Костас Михаил напуска Атина миналата година, за да отвори пекарна в София. Вече дори планира да разшири бизнеса си. С усмивка коментира, че според него сегашната ситуация в Гърция няма му попречи.

Неговият сънародник Панайотис Дувос предприема подобни действия през 2011-та. ''България ми даде възможност да оцелея, което тези дни е трудно в Гърция'', казва той в склада си в София, заобиколен от традиционно гръцки продукти.

"Почти е невъзможно да ръководиш бизнес в Гърция, след месец-два компаниите просто престават да работят, защото не могат да издържат на високите данъци и лихви от банките", коментира той пред агенцията.

46-годишният Панайотис планира да отвори магазини и в черноморските градове Варна и Бургас. Хаосът в Атина обаче все още се отразява на бизнеса му.

''Всичките ми снабдители са от Гърция и се страхувам, че те няма да успеят да произведат достатъчно и да запазят доставките. Заради контрола на тегленията те не могат да плащат за транспорт и гориво. В момента определено е по-сигурно човек да държи парите си в България".

Няма страшно!

Много компании, ориентирани към износ, отдавна са открили България. Работещ основно със западни компании, Кириакос Фотинос мести още пред 1996 година фирмата си за облекла в България. Казва, че е по-засегнат от повсеместната криза в Европа и все по-нахлуващите китайски стоки, отколкото от развитието на икономиката в родината му.

Кризата в Гърция обаче стимулира износа на гръцки капитал към България. От Института по пазарна икономика отчитат между 4,5 до 5 млрд. евро, инвестирани в българската икономика за последните 6 години. В същия период близо 60 000 гърци са отворили сметки в български банки.

''Играта вече свърши'', с тези думи коментира ситуацията Красен Станчев от Института по пазарна икономика.

Междувременно БНБ увери, че четирите банки с гръцко участие, които държат 21% от българския банков сектор, имат над средните нива на ликвидност и капиталова адекватност. 

През 1990 България се изправи пред просрочие на външния си дълг след падането на социализма и беше на ръба на банкрут през 1996-97 г. Строгият режим на икономии, тогава наложен от МВФ, е все още в сила и България оперира в рамките на валутен борд, който обвързва лева с еврото.

Заради това обаче страната изплува от кризата и сега е една от най-дисциплинираните фискално страни в съюза. Българският външен дълг възлиза на 28.8% от БВП, един от най-ниските за ЕС, особено в сравнение с гръцката задлъжнялост от 177% спрямо БВП.

А българският министър-председател твърди, че няма повод за страх, освен от изкуствено създадената истерия за пренасяне на кризата от Гърция, завършва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Гръцка фирама преди да започне бизнес в България или където и да е, трябва да депозира предварително три месеца заплатите на назначените в нея!
26
1
 
3
 
! Отговори
голям шеф преди 8 години
България безопасен пристан на гръцки компанииМЕЧТИ.......МЕЧТИ........
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И евтина работна ръка !
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една тайна организация в протоколите си, случайно намерени от жената на един от участниците й и предадени в Царската тайна полиция на Русия през 1912, и които били публикувани, а седмица след това иззети от всички книжарници и забранено да се публикуват в Русия, която е направила Френската буржоазна революция, споделя за себе си, че тя възнамерява да предизвика 3 световни войни, да властва в политиката на държавите отменяйки монархиите и създавайки "демокрации" с многопартийни системи, в които ще внедрява своите агенти, и възнамерява да постави свои доверени лица на ключови позиции които ще ***
23
3
 
3
 
! Отговори
Yakov преди 8 години
"IXO", "IXO", после тихо, а сега "OXI", "OXI".
22
10
 
6
 
! Отговори
С $ и без $ все тая преди 8 години
''Тук има стабилност данъчното облагане е разумно, законодателството също, а има и добра бизнес среда"Боко и отбора скоро ще му е** мамата, колеги БГ е погром!
21
2
 
10
 
! Отговори
Ех, МИТРИДАТЕ! преди 8 години
А, към Русия колко се изнесоха?Има гръцки фирми в България и те работят добре!Навсякъде има и сива икономика, но като тази в Гърция категорично не съм виждал другаде, дори и в БГ! Друг е въпроса, че отношението към клиента при тях е на светлинни години от нашето си тук!
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има полза за България от преселението на гръцките фирми трябва спешно да се увеличат:Корпоративния данък , подоходния данък над 2000 лв., данък дивиденти, минималната заплата .Да се въведе строг и постоянен контрол за трудовите договори и осигуровки.Иначе държавата ни е рай за сивита икономика и заробване на работниците.
19
4
 
13
 
! Отговори
Чудно ми е? преди 8 години
На Франс прес ли да вярвам или на форумните рубладжии?
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминът "добра бизнес среда" в бизнес средите означава: добри възможности за сива икономика и по-високи печалби, съответно по-нисък стандарт на работническата класа!Затова и българските бизнесмени рядко разширяват бизнесите си в Западна Европа, защото там ги карат да плащат данъци и заплати!
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те и досега си идваха,регистрират се тук,а данъчната им декларация е нулева,НАП,да ги гони по островите.Иначе,трябва да си меко казано финансово недалновиден,за да направиш инвестиция в България.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексВалутния борд е политическо решение - там няма икономика!
15
4
 
11
 
! Отговори
bubs do 15 преди 8 години
Може да сме с валутен борд, но паричната ни политика няма нищо общо с политиката в евро-зоната.То дефакто сега сме по зле от евро-зоната, но така както я карат, рано или късно ще потънат, и ние ще станем по добре, т.е. пак ще сме си зле, но няма бие на очи :D
14
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен 13===Сигурен пристан докато е лев, кат стане евро може да се окаже тресавище!===Ахахахахаа, направо счупи *** бе пич. :) Имаш ли идея що е това валутен борд и има ли той почва у нас? :)
13
3
 
6
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Гърците не обичат да плащат данъци, а и едва ли им се иска да хвърлят рушвети на нашите политици, държавни служители-чантаджии и да плащат вноски на трибуквени холдинги и "охранителни" фирми.
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурен пристан докато е лев, кат стане евро може да се окаже тресавище!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами къде да отидат? В западна Европа конкуренцията ще ги смачка.
10
8
 
9
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ !!! преди 8 години
''Тук има стабилност данъчното облагане е разумно, законодателството също, а има и добра бизнес среда", коментира Йоанис Политис"ЕТО КАКВА Е ИСТИНАТА, КОЛКОТО И ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА НА ЧУГУНЕНИТЕ ТИКВИ! ВСЕ ВИЯТ, ЧЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД, ЧЕ ТУК БИЛО АНАРХИЯ, АМА САМО ИМ СЕ ИСКА ДА Е ТАКА. ВСЪЩНОСТ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО И ТОВА ВСЕКИ РАБОТЕЩ (НЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕНСИОНЕР) ГО ЗНАЕ
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мат'риал има навсякъде и по всяко време. Читави условия и работодатели няма, ако имаше младите щяха да са тук дори от други места щяха да прииждат.
8
1
 
8
 
! Отговори
гУлем купон преди 8 години
Е, след тази статия,нещата ги виждам поне едно 100млрд,ще ни докарат у нас и сертакито,ще бъде тук(или поне бяло вино до сряднощ и дунавско хоро,после голо къпане,ей кеф,кеф,кеф)