Слухове за преврат в Гърция будят въпросителни

Германски издания за гръцките планове за връщане към драхмата
28 юли 2015 10:11, Елка Василева
18
Слухове за преврат в Гърция будят въпросителни
Янис Варуфакис. Снимка: архив, Reuters

Високопоставени представители на партията СИРИЗА разработвали планове за връщане на Гърция към драхмата и за създаване на паралелна банкова система в страната, пишат електронното издание на германското сп. Шпигел" и в. "Билд" , цитирани от гръцкия в. "Етнос".

Материалът на "Шпигел" е озаглавен "Слухове за преврат в Гърция будят въпросителни сред опозицията", а "Билд" повдига въпроса "Какво е знаел премиерът Алексис Ципрас" за преврата с драхмата, за готвен арест на управителя на централната банка и за връщане на националната валута.

Още по темата

Позовавайки се на собствени разследвания, "Билд" твърди, че плановете за GRExit са били изготвени от Панайотис Лафазанис /бивш министър от фракцията Лява платформа в СИРИЗА/ и от поне още четирима влиятелни кадри на СИРИЗА през май 2014 г. в руския институт за стратегически изследвания. В продължение на месеци плановете са чакали готови в чекмеджето, разкрил според изданието бившият финансов министър Янис Варуфакис.

Тези планове обаче в крайна сметка не са били осъществени на дело. В нощта на 6 юли Кремъл оттеглил предложението си за помощ в размер на милиарди за Гърция.

Същата нощ Янис Варуфакис бил принуден да подаде оставка, малко по-късно от правителството е бил отстранен и енергийният министър Панайотис Лафазанис и Гърция остава в еврозоната засега, заключава в. "Билд".

От своя страна сп. "Шпигел" цитира публикация на гръцкия в. "Катимерини", в която се твърди, че Варуфакис е съобщил на група анализатори на 16 юли подробности за планирано връщане на Гърция към драхмата. През уикенда гръцкото издание и други гръцки медии споменали за план на високопоставени представители на СИРИЗА, целящ въвеждане на драхмата. Германското списание информира, че то още преди 11 дни било съобщило за подобен план за GRExit.

Изданието твърди, че тези планове предвиждали "арест на управителя на централната банка и връщане на Гърция към драхмата".

Слуховете за този план за излизане от еврото будят въпросителни сред опозицията, като трите опозиционни партии Нова демокрация, ПАСОК и Потами (Реката) искат отговори от правителството за този план Б, както и за паралелната банкова система, отбелязва "Шпигел".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В цял свят се увериха за пореден път,че САЩ и ЕС се управляват от международно организирани ФИТ-исти и ФИТ-ки- Финансово Икономически Терористи! И никой не е отменял войната с тероризма!А на война е като на война!Дали е на територията и в институциите на САЩ, ЕС, Гърция,Испания,Италия,Англия, Португалия... войната си е война!Американски посланик в БГ посочи имена на престъпници, управляващи БГ и очакваме смяната на "адресите" на местопребиваването им- в Гуантанамо,Сибир,Белене или другаде...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русначетата ако имаха пари и те тука щяха да внасят, ама тяхното е рубла и няма стойност, даже за ТХ не става!
13
0
 
7
 
! Отговори
руска рулетка преди 8 години
Аз не съм учуден. Не е ясно само, защо Путин се оттегля в последния момент. накратко - руска рулетка с Гърция
12
1
 
8
 
! Отговори
general Pinochet преди 8 години
Samo huntata 6te opravi Grece,kato edno vreme,kogato voennite vzemat vlastta vsi4ko si idva na mqstoto,tova vaji I za BG,nqma bori4kaniq mejdu partii,nqma 4udene po 6 meseca za 1 zakon da se prieme ili ne puk nakraq-toi qlov,ima komendantski 4as,nqma I I druga *** da 6etat kade im skimne,samo taka 6te se opravi I mutrenska BG,ama to ve4e I armiq nqma v bg
11
2
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименАз отивам на море в Гърция а ти. ..Страхотни плажове без диария..Студено узо и сиртаки. ..
10
4
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименОтново манипулация. .целта е да се свали законното правителство от власт. ..Сащ дестабилизират Европа
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAS TRIABVA DA NI INTERESUVA BALGARIA,A NE GARZIA.VIGTE DOKADE NI DOKARAHA GERB I BOIKO BORISOV.NIE SME V PO-GOLIAMA KRIZA OT GARZIA.VCERA NI KRITIKUVAT DORI I AMERIKANZITE,KOITO DOSEGA PODKREPIAHA BOIKO BORISOV.
8
6
 
13
 
! Отговори
НК преди 8 години
С Гърция е СВЪРШЕНО. Следва бавно мъчително разграбване.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз пък не виждам какво лошо има в план Б. За да тръгнеш на такива преговори с Европа, не може да нямаш план Б, безн него за какви преговори говорим ? А и винаги трябва да има и план за най-лошият сценарий, именно за да знаеш какво да не допускашОбщо взето нормално поведение от към стратегическо планиране, и всички тези, които негодуват срещу него просто нямат идея за какво говорят и по-добре да не месят. Щото без план е още по-лошо ...
6
12
 
23
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа, включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подозирам, че 2 е имал в предвид, че средните европейци и американци (от които бялата част в същността са си европейци) са до толкова наивни да смятат, че останалата част от света може да се цивилизова като тях.
4
6
 
21
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Европейци и американци са ***-Направо изби рибата с тая простотия - всички съвременни научни открития са направени от европейци и американци. ЕС и САЩ имат най-големите икономики на света. Не трови коментарите с дивотии.
3
6
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Никъде по квета няма да срещнеш неграмотен и безпаричен евреин.-Много грешиш. Дори в един Израел е пълно е бедни и неграмотни евреи. Преди 1944 г. евреите в БГ са били символ на простотия, липса на елементарна хигиена и бедност.
2
8
 
22
 
! Отговори
Мена преди 8 години
Гърците са хора с лукав манталитет, както българите са с крадлива природа но заспала. Манталитета на един народ е вечен. Не се променя в която и точка на земята да се намират. Евреите например са си продали душата за пари. Парите са тяхната звезда където и да живеят. Никъде по квета няма да срещнеш неграмотен и безпаричен евреин. *** са с повече акъл от гърците. Руснаците са фанатици както и арабите. Мароканците са ножари, а триполитанците злобари. Европейци и американци са ***
1
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи все пак гърците тайно са преговаряли с Москва!Предателите ги мразят навскъде! Само заради това заслужават да им се плюе в лицето. Ако руснаците им бяха дали парите, със сигурност щяха гърците да обърнат гръб на ЕС.