Ципрас защити Варуфакис, бил честен!

Отговорност трябвало да се търси в предишните управления
31 юли 2015 17:16,
6
Ципрас защити Варуфакис, бил честен!
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас защити днес бившия министър на финансите Янис Варуфакис, който е обвиняван, че е искал излизане на Гърция от еврозоната, съобщи БТА.

Ципрас заяви: ''Варуфакис  може би е правил грешки, можете да го обвинявате за неговия стил, но не можете да го обвинявате, че е корумпиран!'' в отговор на лидерката на опозицията ПАСОК Фофи Генимата.

Още по темата

Той допълни, че наказателна отговорност трябва да се търси в средите на предишните правителства.

Янис Варуфакис подаде оставка в началото на юли, след като се противопостави на решението на правителството на Ципрас да преговаря за нов заем и продължаване с икономиите. Варуфакис е обвиняван, че е изработил план Б, който цели Гърция да излезе от еврозоната.

Генимата призова Ципрас да обясни какви точно са били намеренията на Варуфакис, части от чиито план наскоро бяха публикувани в гръцки медии.

"Правителството нямаше план за GRExit, но аз бях поръчал извънреден план на министерството на финансите", за да се противостои на заплахите от някои европейски кръгове, които желаеха в края на юни, при прекъсването на преговорите между Атина и кредиторите, излизане на Гърция от еврозоната'', посочи Ципрас.

Преди дни гръцки вестник публикува части от разработения план Б, в случай че ЕЦБ затвори гръцките банки. Планът предвиждал да се създаде паралелна платежна система, като за това Варуфакис е искал да се проникне в сайта на главния секретариат по държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците и така да се създаде паралелна платежна система.

Също така в плана Варуфакис подчертава, че е било необходимо да се действа при пълна секретност, защото въпросната база данни е била фактически под контрола на тройката международни кредитори.

Разкритията предизвикаха вълна от възмущение в Гърция. Медиите твърдят, че адвокати, свързани с дясната опозиция, са подали жалби срещу Варуфакис, твърдейки че с въпросния план Б е искал да навреди на страната си.

Прокуратурата смята да внесе искове за да бъде снет имунитета на Варуфакис. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
sc преди 8 години
Бре!, ЧЕСТЕН грък!?Да го препарират и показват на поколенията, щото не сме чували за такъв!
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис не е корумпиран само дето е некъдърен освен да вземе заем и за референдума нищо друго не е постигнал а на гърция само ОЩЕ заеми и лихви липсваха .
2
1
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Вече не са тандем....
1
4
 
7
 
! Отговори
До анонимен преди 8 години
Ти май не познаваш нито един грък. Всичко което правят е за джобовете им. И кризата която ги тресе е заради лакомията им, да живеят с повече от колкото могат да изкарат. "Дайте пари, щото не ни се живее като българите!" Ако не си обърнал внимание още на фактите....само ти помагам да се ориентираш в обстановката.